• DOLAR 32.592
  • EURO 34.796
  • ALTIN 2405.244
  • ...
Türkiyeli ve Suriyeli öğrencilerden yaşlılara gönüllü hizmet
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'te Türkiyeli ve Suriyeli gönüllü bir grup kız öğrencinin sergilemiş oldukları davranış, insani ilişkilerin sorgulandığı günümüzde "henüz insanlık ölmemiş" dedirtiyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ensar Toplum Merkezi'nde eğitim gören Türkiyeli ve Suriyeli bir grup kız öğrenci "Sosyal Uyum Projesi" kapsamında her hafta yalnız yaşayan bir yaşlıyı evinde ziyaret edip, gönüllü olarak temizliklerini yapıyorlar.

Öğrenciler, Kurban Bayramı öncesinde de elektrik ve suyu olmayan sıvasız bir dükkânda komşularının desteğiyle hayatını sürdürürken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla geçen mayıs ayında kendisine bir ev temin edilen ve yalnız yaşayan Ümmühani Dağcıoğlu'nu ziyaret edip evinin temizliğini yaptılar.

Şahinbey ilçesi Narlıtepe Mahallesi'nde ikamet eden ve yalnız yaşayan Ümmühani Dağcıoğlu'nun (87) evini Kurban Bayramı öncesi baştan aşağı temizleyen öğrenciler, Ümmühani teyzenin ilk olarak evdeki halılarını, pencerelerini temizleyip, koltuklarını silip yerleri süpürdüler. Ardından mutfaktaki bulaşıkları yıkayıp, evin tozunu aldılar. Yalnız yaşayan yaşlıların evlerini temizleyen öğrenciler, daha sonra ise son demlerini yaşayan bu insanların mutluluklarını, özlemlerini ve hüzünlerini paylaşıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ensar Toplum Merkezi Müdürü Salih Açıkgöz, proje ile ilgili İLKHA'ya bilgi verdi. Açıkgöz, yeni başlattıkları proje ile önceden tespit ettikleri evde yalnız yaşayan ve bakıma muhtaç yaşlıları belirli zamanlarda evlerinde ziyaret ederek yalnızlıklarını paylaştıklarını söyledi.

Öğrencilerin sosyal sorumluluk kazanması için değişik projeler hazırladıklarını söyleyen Açıkgöz, proje kapsamında Türkiyeli ve Suriyeli öğrencilerin bir arada uyum içerisinde olduklarını ve yaşlıların evde yalnız kalmaması, huzur evleri yerine toplumun ve ailenin içerisinde olmaları gerektiğini öğrettiklerini belirtti.

Açıkgöz, "Bu projemiz Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ensar Toplum Merkezi'mizin yeni başlattığı bir proje. Tek başına yaşayan yaşlılara sahip çıkılması için yeni bir proje. Yaşlılarımızın değerinin bilinmesi için hem Suriyeli hem de Türkiyeli çocukları, yaşlıların evlerine getiriyoruz. Yaşlılara çay pişirmelerini, yemek yapmalarını, ev temizliklerini yapmalarını, evde tek kalınmaması gerektiğini ve yaşlıların huzur evlerinde değil de toplumun ve ailenin içerisinde olmaları gerektiğini öğretiyoruz." dedi.

Projenin devamında "Sosyal Uyum Projesi"nin olduğunu belirten Açıkgöz, "Bu proje ile biz Suriyeli ve Türkiyeli çocukları aynı işyerinde beraber çalışabileceklerini topluma göstermeye çalışıyoruz. Şu anda Suriyeli ve Türkiyeli kızlarımız aynı bir ev içerisinde bir yaşlı teyzemizin evini temizliyorlar, hizmetlerini görüyorlar. Biz aynı bir evde aynı coğrafyanın çocuklarıyız. Bunların bir arada sıkıntısız ve problemsiz olacaklarını göstermek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Yalnız yaşayan Türkiyeli yaşlıların yanı sıra yalnız yaşayan Suriyeli yaşlıları da ziyaret ederek evlerini temizleyip, hizmetlerini gördüklerini belirten Açıkgöz, şöyle konuştu:

"Bu projede Suriyeli ve Türkiyeli yalnız yaşayan yaşlılarımızı hedefliyoruz. Bugün Bir Türk yaşlı teyzeye geldik. Bir başka gün ve saatte de Suriyeli bir yaşlıya gidiyoruz. Suriyeli yaşlılar da Türkiye'ye geldikten sonra yalnız yaşamaya başladılar. Ama Suriye'de bu durum yoktu. Yaşlılar genelde aile içerisindeydi. Ama burada artık her nedense ve artık farklı problemlerden dolayı mı olsa gerek Suriyeli yaşlılar da yalnız yaşamaya başladı. Biz bunu tasvip etmiyoruz. Yaşlıların aile içerisinde olmasını istiyoruz. Yalnız kalanlara da sahip çıkmaya çalışıyoruz."

Rahatsız olduğu için evinin temizliğini yapamadığını dile getiren Ümmühani Dağcıoğlu ise "Allah razı olsun. Evimin her tarafı temizleniyor. Ben evde yalnız yaşıyorum. Kendi ev işlerimi yaşlı olduğum için yapamıyorum. Kızlar gelip evimi temizliyorlar. Sağ olsunlar, ömürleri uzun olsun. Temizliğimiz de dört dörtlük yapılıyor. Bu durumdan çok memnunuz." şeklinde konuştu.

Yaşlıların evine giderek ihtiyaçlarını karşılayan Senanur Açıkgöz ile Suriyeli Fatma Eyyubi de "Sosyal Uyum Projesi' kapsamında Ensar Toplum Merkezi'nden geliyoruz. Suriyeli ve Türkiyeli yalnız kalan yaşlılarımızı ziyaret ediyoruz. Yaşlıların evlerini temizliyoruz, yemeklerini yapıyoruz ve yardımlarda bulunuyoruz. Yaşlılar yalnız kaldığı için mutsuz oluyorlar. Yaşlıları ziyaret ettiğimizde en azından bir ses ve görüntü olursa onları mutlu ediyor. Biz de onları mutlu etmeye çalışıyoruz." diye konuştular. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)


























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir