• DOLAR 32.515
  • EURO 34.602
  • ALTIN 2504.544
  • ...
Kurbanlıklara eziyet edene ceza kesilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kurban Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, bayramın insanların iyilik ve merhamet hislerini meydana çıkarması bakımından önemli olduğunu söyledi.

Dini vecibe yerine getirilirken, kurbanlık hayvanlara eziyet ederek bayrama halel getirilmemesi gerektiğini belirten Eroğlu, kurban edilecek hayvanın ehil bir kimse tarafından kesilmesinin önemine değindi.

Eroğlu, "Kesim ibadet ruhuna uygun olarak süratli bir şekilde, hayvana acı çektirmeden yapılmalı ve hijyen açısından gerekli tedbirler alınmalıdır. Hayvanların uygunsuz ve gereksiz yere acı çekmesine sebep olan, kanun ve yönetmelikler ile cezalandırılacaktır. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda, 'Hayvanların kesilmesi; dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır. Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır.' hükmü yer alıyor." dedi.

Bu hükme aykırı hareket edenlere hayvan başına bin 97 TL idari para cezası uygulanacağını ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti: "Söz konusu kanun uyarınca yürürlüğe konulan 'Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmelik' hükümlerine aykırı hareket edenlere de hayvan başına 2 bin 752 TL idari para cezası kesilecek. Hayvanlara her türlü kötü muamele yaptırıma tabidir. Hayvanları Koruma Kanunu'na göre; hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek yasak olup, bu hükme aykırı davrananlara 546 TL idari para cezası uygulanır."

Kesin olarak öldüğü anlaşılmadan hayvanların vücutlarına müdahalede bulunmanın da yasak olduğuna değinen Eroğlu, bu hükme aykırı davrananlara 546 TL para cezası uygulanacağını sözlerine ekledi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir