• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Batman Çayı'nda leyleklerin göç molası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Çayı ve Dicle nehrinin geçtiği Batman ve çevresi ilkbahar ve yaz aylarında binlerce leyleğe ev sahipliği yapıyor. Ayrıca komşu ilçe olan Bismil'de küçük bir alanda dünyanın en büyük leylek kolonisi bulunmaktadır.

Havaların ısınması ile her yıl Şubat ayında Nil nehrinden, Dicle nehrinin geçtiği Batman'a akın eden leylekler kuş cennetini andırıyor. Bölgeye akın eden leylekler, yumurtlamak için güvenli buldukları çatı ve elektrik direkleri üzerinde yuva yapıyor. Yaz üremelerini tamamlayan yaklaşık 200 leylek, sürü halinde Batman Çayı kenarındaki sulak alanlarda besleniyor. Batmanlı fotoğrafçı Orhan Kartal büyük koloniler halinde gelen leylekleri göçleri esnasında mola yerleri olan Batman Çayı'nda fotoğrafladı.

Batman İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşler Şefi olan fotoğrafçı Orhan Kartal, "Göçmen leylekler şubat sonlarından itibaren Batman'da görünmeye başlar. Keza bu yıl Hasankeyf El Rızk Camiinin müdavimleri olan 2 leylek bile zamanında gelip konaklamışlardı. Üremelerini yiyeceklerin bol olduğu Dicle Nehri kenarında yaparlar. Kar yağışının ve yağmurların bol olduğu yıllarda yiyecek de fazla olacağı için yavru sayısında artış gözlenmektedir. Nehre yakın yerlerde kurulan yuvalarda 4-5 yavrulu yuvalar sık olarak görülebilir. Leylekler genelde yuvalarını yüksek gerilim hattına kurarlar. Çevrede uygun yerlerin azlığı nedeniyle tercih edilir. Bir diğer önemli etmen; yuvaya konmayı kolaylaştıran yükseklikte olması ve yuvadan ayrılırken kendini boşluğa bırakarak daha az enerji harcayarak uçuşunu gerçekleştirilmesi. Üremelerini tamamlayan leylekler ağustos sonu itibariyle Batman Çayından Nil Nehrine doğru sürüler halinde göç etmeye başlarlar." şeklinde konuştu. (İLKHA)























Bu haberler de ilginizi çekebilir