• DOLAR 32.514
  • EURO 34.957
  • ALTIN 2436.094
  • ...
En İdeal Ahlak Takva
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

RABİA KÜLTER / Doğruhaber

“Allah, takvâ sahiplerini esenliğe kavuşturup kurtuluşa erdirir. Onlara hiçbir fenalık dokunmaz. Onlar mahzun da olmazlar.” ( Zümer Süresi 61.Ayet)

Sakınma, uzak durma, korkma, Allah korkusuyla günahlardan kaçınma, Allah'ın emir ve yasaklarına uymada büyük titizlik gösterme, Allah`ın himayesine girme, emirlerini hassasiyetle yerine getirip nehiylerinden uzak durma ve azabından korunma gibi anlamlara gelir. Mümin kişinin en önemli vasıflarından biridir. Kişide bulunması gereken mühim bir özelliktir. Çünkü her iman eden kendisini yaratan Rabbine daha yakın olmak ve kulluk bilincini en güzel şekilde yerine getirmek ister. İslam tarihî boyunca bütün peygamberlerin en nihaî hedefi takvalı fertler meydana getirmek olmuştur. Takvalı olmak bir diğer deyişle Allah`ın belirlediği ölçü ve kaideleri en güzel şekliyle ifa etmektir. İslam toplumunda Takva sadece bireysel bazda değil aynı zamanda toplumsal bazda da ele alınıp hayatlara geçirilmeye çalışılmalıdır. Çünkü cem bir şekilde yapılan bir ibadetin ehemmiyeti daha da önem kazanmakta ve şahıslar arasında daha kolay yapılabilmektedir.

Yine aynı şekilde İslâm toplumu İslami idealler çerçevesinde en olgun şekliyle İslâm dinini yaşamaya çalışmalıdır. Işte bu konuda Takva bu yolda bize en büyük azığı sağlayacak olan en yüce ahlaktır.  Yüce Allah, Müslüman kullarına her konuda olduğu gibi TAKVA konusunda da Kur`an`ı Kerim`in bir çok ayetinde değişmiştir. Müslümanların kurtuluş reçetesi olarak Takvalı olmayı öngörmüştür. Kişinin ulaşacağı en yüksek makam hiç şüphesiz Takva sahibi olmaktır. Rabbimiz bu konuda şöyle buyuruyor:  Ey insanlar, gerçekten, biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve birbirinizle tanışmanız için sizi halklar ve kabileler (şeklinde) kıldık. Şüphesiz, Allah katında sizin en üstün (kerim) olanınız, (ırk ya da soyca değil) takvaca en ileride olanınızdır. Şüphesiz Allah, bilendir, haber alandır.” (Hucurat Suresi 13.ayet) Ayeti kerimede de belirtildiği üzere üstünlük soy sopla değil ancak Takva sahibi olmakla olur.

İnsan değerini iradesiyle elde ettiği değerlerle öne çıkartır. Takva bizim için sığınılacak liman görevi görmektedir. Her müslümanın bu limana şüphesiz ihtiyacı kaçınılmazdır. Rabbi katında en değerli konumunu TAKVA sahibi olmakla elde eder. Filhakika kişi Allah`a tam kulluk bilinciyle vazifesini yerine getirdiği vakit hem dünya da hem ahirette serfiraz olacaktır. Veda hutbesinde Resulüllah (sav.) üstünlüğün takvada olduğunu şöyle bildirmektedir: "Ey insanlar! Şunu iyi biliniz ki Rabbiniz birdir, babanız birdir. Arab'ın başka ırka, başka ırkın Arab`a , beyazın siyaha, siyahın beyaza, dindarlık ve ahlak üstünlüğü (TAKVA) dışında bir üstünlüğü yoktur.”

Takvalı kullardan olma ümidiyle. Selam ve dua ile.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir