• DOLAR 32.525
  • EURO 34.786
  • ALTIN 2497.64
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL

Bu haberin başlığını ve altındaki spotu okuyunca, içinizden hangi düşünceler geçti? “Vay demek ki Birleşmiş Milletler(BM) o kadar da kötü değilmiş, baksana adamlar Gazze`ye milyonlar harcıyor” şeklinde vesveseler kalbinize gelmişse, bilin ki bu vesveselerin hepsi şeytandandır. Niye mi diyeceksiniz? Bu sorunun cevabı haberin ayrıntılarında gizli. Şimdi haberin ayrıntılarına inelim:

Bu Yardımdan Gazze'de ki Yaklaşık 2 Milyon Filistinli Yararlanacakmış?

 “Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım ve Kalkınma Koordinatörü Robert Piper, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze'de yarısı çocuklar olmak üzere sivil halkın yaşadığı insani sıkıntının unutulduğunu vurguladı. Piper tahsis edilen parayla; sağlık, su ve kanalizasyon alanlarında kullanılacak önemli 190 tesisin çalışmalarını sürdürebilmesi amacıyla jeneratörler için akaryakıt dağıtılacağını kaydetti.

Bu yardımdan Gazze'deki yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yararlanacağı bilgisini veren Piper, ayrıca söz konusu miktarla hayat kurtarıcı temel tıbbi araç gereç ve ekipmanlar ile güneş enerjisi panelleri temin edileceğini, bunun yanı sıra nakdi yardımlar yapılacağını ifade etti.” Bu haberi Kudus Ticaret Ataşeliği de yayınladığı duyuru ile doğruladı.

Koskoca BM Gazze`ye Adam Başı 4 Lira 30 Kuruşluk Muazzam Bir Yardım Yapmış!

Siz de rakamı doğru okuyorsunuz değil mi? Yani yardım miktarı 2.5 milyon dolar. Ve bu muhteşem miktardaki para ile  “jeneratörler için akaryakt alınacak, hayat kurtarıcı temel tıbbi araç gereç ve ekipmanlar ile güneş enerjisi panelleri temin edilecek, yetmez, kalanı da nakdi yardımlar” şeklinde dağıtılacakmış? Vay be, “yahu helal olsun bu gavurlara, adamlar bu kadarcık parayla ne çok iş yapabiliyorlar” şeklinde saftirik bir bakış açısıyla haberi değerlendirirsek hata ederiz. İşte tam da bu noktada ilkokul seviyesinden bir matematik bilgisi paylaşmak istiyorum sizinle. Şimdi bu yardım 2.5 milyon dolarsa, o zaman 2.5 milyon doları Gazze`nin 2 milyon nüfusuna bölelim. Kaç çıktı? Adam başı 1.25 dolar! Yani bir buçuk dolar bile değil. Peki yine bu 1.25 doları Türk lirasına çevirirsek kaç lira eder? 1.25`i dolar kuru olan 3.44 ile çarparsak sonuç 4.3 TL çıkar. Yani koskoca BM, Gazze`ye adam başı 4 lira 30 kuruşluk muazzam bir yardım yapmış!

Bu Parayla Fırıncıya Rica-Minnet 4 Ekmek Alabilirsiniz

İşte Birleşmiş Milletlerin Gazze`ye yaptığı bu müthiş yardımın bilançosu böyle: 4 lira 30 kuruş! Peki bu büyük yardımla ne alınabilir? 1 lira 25 kuruşluk fırın ekmeğinden, fırıncıya rica minnet 4 ekmek alınabilir. (Çünkü 4 ekmek 5 lira tutuyor ama bazen fırıncının iyi gününe denk gelirseniz 70 kuruş indirim yapabilir!) Gerçi Halk Ekmek alırsanız, 6 ekmek de alabilirsiniz ama ekmek büfeleri saat beşte kapandığı için bulamayabilirsiniz. Bakınız Diyanet İşleri Başkanlığı geçtiğimiz Ramazan ayında fıtır sadakası miktarını yani fitre miktarını 16 TL olarak açıklamıştı. Biliyorsunuz fitre miktarı bir yoksulun bir günlük yemek parasına denk geliyor. Bu durumda BM`nin yardımı fitre miktarından epey düşük. Ama önemli değil Gazzeliler sadece ekmekle de karınlarını doyurabiliyorlar. Belki bunu bildiklerinden 4 lira 30 kuruş vermişlerdir!

Piper! Sende Hiç Utanma Yok Mu?

Şimdi saydıdeğer dostlarım bu BM yetkilisi Robert Piper`e desek ki: “Piper! Sende hiç utanma yok mu? Arlanma yok mu? Be adam bozuntusu, ne vermişsiniz de neyin yazılı açıklamasını yapıyorsunuz?” Bir de uzun uzun Gazze`de şöyle ihtiyaç varmış da, şunlar şunlar yapılmalıymış da, falan filan, fasa fiso… Yaptığınız büyük yardım adam başı 4 ekmek parası! Sadece o kadar… Matematik ne güzeldir. Hiç kimseye yağ çekmez yorum yapmaz haksızlık etmez. 2 kere 2 kaçtır dedin mi; gariban bir çobanada 4 der, bir imparatora da 4 der. Yahu sen imparatorsun senin için 5 olsun demez. Ya da madem sen Gazzelisin sana 4.3 olsun demez! Şimdi matemetiğin güzelliklerine devam edelim. Fransa cumhurbaşkanı emmanuel macron`u tanırsınız. Fransa`nın çiçeği burnunda bu parlak başkanı hakkında bir bilgi paylaşmak istiyorum sizinle. Bu parlak macron`un 3 aylık makyaj faturası ortaya çıktı geçenlerde. Ne kadar biliyormusunuz? 3 aylık makyaj faturası 26 bin euro. Kuaför masrafı ise henüz bildirilmemiş.

Macron`un Günlük Makyaj Faturası Türkiye`de ki Asgari Ücreti Geçebilir

Biz makyaj faturasına bakalım. Yine güçlü matematik bilgimizle 26 bin euroyu TL`ye çevirelim? 26 bin ile euro kuru olan 4.1`i çarparsak 106 bin 600 lira ettiğini görürsünüz. Bu rakamı üç aydaki gün sayısı olan 90`a bölerseniz ortaya 1184 lira çıkar. Evet parlak macron`un yemesini-içmesini boşverin günlük olarak makyaja verdiği para bin 184 lira! Hani kuaför faturası daha gelmemiş, o da gelirse herhalde bu parıldağın günlük makyaj ve kuaför faturası Türkiye`de ki asgari ücreti geçebilir! Evet sözün sonuna geldik, bugünkü matematik dersinden şunları öğrenmiş olduk. BM`nin Gazze`ye adam başı 4 lira 30 kuruşluk yardımı, fransa cumhurbaşkanı parıldak macron`un günlük makyaj parası olan bin 184 liradan tam bin 180 lira daha az!