• DOLAR 32.492
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2496.438
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) tarafından yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının sonuçları, yaz mevsiminde yaş sebze-meyve fiyatlarındaki gerilemenin mutfak harcamasına nispeten olumlu yansıdığını, fakat elde edilen ücret gelirinin yetersizliği nedeniyle geçim derdinin sürdüğünü ortaya koydu.   TÜRK-İŞ Araştırmasının Ağustos 2017 ayındaki sonucuna göre:

Dört Kişilik Ailenin Açlık Sınırı 1.505 TL

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.504,74 TL,  Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.901,42 TL oldu.   Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 1.880,65 TL olarak gerçekleşti. 

Ailenin Geçim Maliyeti 236 TL Arttı

Önceki yıllarda tüketici fiyatlarının üzerinde bir seyir izleyen gıda fiyatları 2016 yılından başlayarak daha düşük oranlarda gerçekleşmiş ve fakat bu durum değişmeye başlamıştır. Gıda fiyatlarındaki artışın tüketici fiyatlarına yansıması önümüzdeki aylarda daha hissedilir olacaktır.  TÜRK-İŞ hesaplamasına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) geçtiğimiz aya göre 7 TL, yoksulluk sınırı tutarı ise 23 TL artmıştır. Ancak düşük tutardaki bu artışa rağmen, yılın ilk sekiz ayı sonunda mutfak harcamasındaki artış 73 TL ve ailenin geçim maliyeti 236 TL artmıştır.

Yılın İlk Sekiz Ayı İtibariyle Fiyatlardaki Artış Yüzde 5,07

Ankara`da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,47 oranında arttı.  Yılın ilk sekiz ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 5,07 oranında gerçekleşti. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yine çift haneye yükselerek yüzde 10,51 oldu.  Süt, yoğurt, peynir grubunda; bu ay yoğurt fiyatı arttı, süt ve peynir fiyatı aynı kaldı. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; kıyma ve kuşbaşı et ile tavuk fiyatı aynı kaldı. Ancak tavukta gövde tavuk fiyatı aynı kalırken kanat fiyatının arttığı görüldü. Yaş sebze-meyve fiyatlarında bu ay önemli bir değişme görülmedi. Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; bu ay fiyatlarda yine bir değişiklik olmadı