• DOLAR 32.561
  • EURO 34.919
  • ALTIN 2421.182
  • ...
"Evlilikleri kolaylaştırın"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İslam toplumunun temelini teşkil eden mukaddes aile müessesesini kurmak için evlenmeye niyetlenen gençlerin önünde en büyük engel olarak duran maddiyata dikkat çeken İttihad'ul Ulema Üyesi Emrullah Uysal, evliliklerin kolaylaştırması çağrısında bulundu. Uysal, düğünlerin de İslami ölçülere uygun bir şekilde yapılmasını gerektiğini belirtti.

İttihad'ul Ulema Üyesi Uysal, evlilik ve önemi hakkında İLKHA'ya önemli değerlendirme ve tavsiyelerde bulundu.

Uysal, İslami ölçülerde yapılmayan evliliklerin hayırla sonuçlanmadığını dile getirerek, Müslüman ailelere çağrıda bulundu. Uysal ile yapılan röportajın tamamı şöyle:

Evlilik nedir?

Evlilik Allah'ın kanunudur. Allah, nasıl ki yeryüzüne bir düzen koymuşsa, insanlara da bir düzen koymuştur. Bu düzenin adı evliliktir. Evlilik insanların hayatını, yaşantısını, bölgelerini, milletini ve devletini teşkil eder. Allah, nasıl ki dünyaya yön vermişse, peygamberlere görev vermişse,  kitaplar göndermişse ve bu kitaplarda birçok yapılması gerekenler için bize tavsiyede bulunmuşsa,  aynı şekilde evlilik için tavsiyelerde bulunmuştur. Allah'ın sınırları bellidir. Kendi sınırını aşmamayı bizden istemektedir. Dünya bir imtihan yeridir. Kazanıp kaybetme yeridir. Bütünüyle işlerimiz dünyada bitmektedir. Dünyada yaptıklarımızın karşılığını ahirette mutlak surette göreceğiz. Evlilik de bizim için bir imtihandır.

İslam'a uygun bir evlilik nasıl olmalıdır?

İslami olmayan birçok evlilik içimize girmiş bulunmakta. Bu evlilikler de bize zarar veriyor ve bu evliliğin sonunda ayrılık oluyor maalesef. Bunun başında Allah'ın haram kıldığı, yasak kıldığı görüşmeler, buluşmalar, bir araya gelmeler, telefon görüşmeleri uygun olmayan davranışlardır. Bunların bütünü temeli bozuk olan bir sevgiyi getiriyor; böyle bir ortamın neticesi de ayrılıktır. Bundan dolayı Müslüman ailelere sesleniyoruz, kızınız evlilik çağına geldiği zaman kızınıza, Allah'tan korkan eşler bulun, ya da oğlunuz evlilik çağına geldiğinde, namuslu, iffetli, şerefli insanları bulun ki huzur bulasınız. Haram ile başlayan bütün evliliklerin sonu kötülüktür. Doğacak çocuklar toplum için, memleket için bir zarardır, sorundur ve sıkıntıdır.

Evlenecek olan gençler eş seçiminde neye dikkat etmeli, başlık parası adı altında alınan paranın İslam'da hükmü nedir? Evliliğin kolaylaştırılması adına neleri tavsiye ediyorsunuz?

Peygamber Efendimiz bir hadisinde, 'Kadın, dört şey için nikâh edilir: Malı, soyu, güzelliği ve di­ni. Eli toprakla dolasıca, sen dindar olanını elde etmeye bak!' buyuruyor. Bizim birinci hedefimiz inançlı, namuslu, iffetli, Allah'a secde eden, erkek olsun kız olsun fark etmez onu seçmemiz. Bununla birlikte oda takımları, şu moda, şu gelinlik, şu düğün masrafları, istekler bitmiyor ve böylelikle bir evlilik zorlaştırılıyor. Bir evliliğin maliyeti 100 bin TL'ye kadar çıkıyor. Bundan dolayı da insanlar evlenemiyor, kara kara düşünüyor. Evlilik bizi zarara ve iflasa götürüyorsa, bizi bankalara teşvik ediyorsa, harama ve faize götürecekse, bizi insanlara borçlandıracaksa bu bizim yok olmamız demektir.  Evlilikler zorlaştırılmış, düğün masraflarından tutun başlık parasına kadar bunların bütününü İslami ölçüde yapmamız lazım. Başlık parasına süt parası, hediye olarak nitelendiriyor. Bu da aynı başlık parasıdır. Nasıl ki faizin ismi artık kredi olmuş, bugün başlık parasının adı da süt parası veya hediye olmuş. Bunların bütünü haramdır.

İslam'a uygun bir düğün, nişan veya kına töreni nasıl olmalı?

Evlilik, düğün merasimleri, nişan merasimleri bütününde de Allah'ın hududuna riayet etmek zorundayız. İslam hiçbir şeyi eksik bırakmamıştır. Allah Resul'ünün hayatında hiç bir eksiklik yoktur. Hepimizi ilgilendiren bütün meseleler Allah Resulü'nde vardır. Özellikle bayan ve erkeklerin iç içe bulunması ya da bayanların içerisine kameramanların sokulması, sanatçıların getirilip bayanların içerisine konulması kesinlikle haramdır, günahtır ve vebaldir. Bu sorumluluk düğün sahibine aittir. Düğün sahibi, insanları hayırlı bir işe davet ediyor fakat haram işliyor, günah işliyor ve insanları bu günah sofrasına davet ediyor. Biz istiyoruz ki Müslüman kardeşlerimiz bu tür düğünlere iştirak etmesinler. Düğün sahiplerini uyarsınlar. İslami ölçüde düğünler kadın ve erkek ayrı olsun. Özellikle getirilen sanatçıların söyleyecekleri sözler de çok önemlidir. Eğer sanatçı birilerinin karısından, kızından, eğlenceden bahsediyorsa, erkekleri ve kadınları coşturup, onları bir araya getirip bizim tabirimizle 'cergu bez' ediyorsa, Allah korusun orada iman yoktur. Orada İslam aranmaz, Müslümanlık aranmaz. Düğünü ilan etmek sünnettir. Düğünde yemek vermek, Müslümanları davet etmek sünnettir. Bu sünnete icabet etmek Müslümanların görevidir.  (Şükrü Tontaş- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir