• DOLAR 32.331
  • EURO 35.089
  • ALTIN 2298.609
  • ...
SON DAKİKA
Diyarbakır'da kurban kesim ve satış yerleri açıklandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kurban hizmetleri hakkında bilgilendirmede bulunan Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, kurban kesim yerlerinde, müdürlükleri tarafından görevli bir veteriner hekim ve bir zooteknist, merkez ilçe müdürlüklerinde görevli 15 veteriner hekim,  diğer 13 ilçede ise 27 veteriner hekim olmak üzere toplam 44 personel görevlendirildiğini açıkladı.

Diyarbakır'da 2016 yılında büyükbaş kurbanlık hayvan sayısının 16 bin 83, küçükbaş hayvan sayısının 41 bin 28 olduğunu belirten Atalar, bu yıl için büyükbaş hayvan sayısının 27 bin 62, küçükbaş hayvan sayısının ise yaklaşık 51 bin 298 olduğunu söyledi.

Hayvan sayısında bu yıl geçen yıla göre büyükbaş hayvanlarda yüzde 70, küçükbaş hayvanlarda yüzde 25 oranında artış yaşandığını kaydeden Atalar, Kurban Bayramı dolayısıyla yaşanan hayvan hareketliliklerinin, bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkması ve yayılması riskini artırdığını ifade etti.

Atalar, "Bu risklerin ortadan kaldırılması için hayvan satış ve kesim yerlerinde temizlik, dezenfeksiyon ve resmi kontroller gibi önleyici unsurlar en üst seviyeye çıkarılmıştır. Kurban Bayramı'nda sağlıklı etin tüketime sunulması kadar kurbanlık hayvanların refahına da büyük önem gösterilmesi gerekmektedir." dedi.

Kurban kesim yerlerinde Kurban Bayramı süresince kurban keserek, dini vecibelerini yerine getiren vatandaşlara teknik hayvan sağlık hizmetleri verileceğini belirten Atalar, şunları kaydetti: "Diyarbakır Kurban Hizmetleri Komisyonu kararlarına istinaden Diyarbakır merkezindeki ve diğer ilçe belediyelerinin belirledikleri kurban kesim yerlerinde, Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzde görevli bir veteriner hekim ve bir zooteknist, merkez ilçe müdürlüklerimizde görevli 15 veteriner hekim, diğer 13 ilçemizde ise 27 veteriner hekim olmak üzere toplam 44 personel görevlendirilmiştir. Belirlenen kurban kesim yerlerinde Kurban Bayramı süresince kurban keserek dini vecibelerini yerine getiren vatandaşlarımıza teknik hayvan sağlık hizmetleri verilecektir. İlçe müdürlüklerimizde hayvan sevkleri konularında hayvan yetiştiricilerimize hizmet vereceklerdir."

Kurban kesecek olanların, kulakları küpeli hayvanları almalarının önem arz ettiğine değinen Atalar, "Kurban komisyonunca belirlenen yerlerde temizlik, hijyen ve çevre kirliliğine mahal vermeden, hijyen kurallarına uyularak kurban kesiminin yapılmasına dikkat etmelidirler. Hayvancılık işletmelerinde doğrudan yapılan satışlar hariç kurbanlık hayvanların hayvan pazarı, canlı hayvan borsası ile belirlenen kurban satış yerlerinde alınıp satılmasına izin verilecek olup bu yerler dışında kurbanlık hayvan alım ve satımına müsaade edilmeyecektir. Kurbanlık hayvanların, çalışma izni almış kesimhane ile komisyonların belirlediği kesim yerlerinde ehil kişilerce kesilmesine izin verilecektir." ifadelerini kullandı.

Atalar, "Kurbanlık hayvan satış yerlerinde kurbanlık olarak sığır cinsi hayvan satan yetiştiriciler veya celepler; sattıkları hayvanlara ait pasaportun kendilerinde kalacak satıcı ile ilgili kısmına 'Kurbanlık olarak satıldı.' ibaresini yazarak, pasaportun bu kısmını en yakın ya da ikamet ettikleri yerdeki il/ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüğüne teslim etmeleri gerekmektedir. Ayrıca mezbaha ve kombinalarda kesilen kurbanlık sığır cinsi hayvanların kulak küpe ve pasaportları Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği ve uygulama talimatının ilgili hükümleri çerçevesinde toplanarak, pasaportları en yakın il/ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüğüne teslim edilecektir." şeklinde belirtti.

Kent merkezindeki kurban kesim yerleri

Komisyonun belirlediği yerler dışında ve köylerde kesilecek kurbanlık sığır cinsi hayvanların kulak küpeleri ve pasaportlarının toplanarak, veri tabanından düşümlerinin sağlanabilmesi yönünden mahalle ve köy muhtarlarına teslim edilmesi ve muhtarlar tarafından bağlı bulundukları il/ ilçe müdürlüklerine teslim edilmesi gerektiği uyarısında bulunan Atalar, kent merkezinde kurbanlık kesim yerlerini şöyle açıkladı:

- Sur ilçesi May-Et Kombinası, Mardin Yolu üzeri

- Sur ilçesi Güler-Et Kombinası, Mardin Yolu üzeri

- Sur ilçesi Canlı Hayvan Pazarı, Mardin Yolu üzeri (Kurbanlık satışı da yapılıyor.)

- Bağlar Koşuyolu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı

- Yenişehir İlçe Otogarı karşısı Kömür Tevzi Sahası (Kurbanlık satışı da yapılıyor.)

- Yenişehir Toplu Konut 1. Etap İdare Binası arkası

- Yenişehir Kurdoğlu Lojmanları alanı içindeki beton saha

- Yenişehir Üçkuyular Toplu Konut Pazar Yeri

- Kayapınar ilçesi Peyas Mahallesi Kayapınar Caddesi Kaplan City Düğün Salonu yanı (Kurbanlık satışı da yapılıyor.)

- Kayapınar ilçesi Urfa Yolu üzeri Emniyet Lojmanları (yeni) merkezi ısıtma sistem binası yanı

- Kayapınar Organik Pazarı yeri Dünya Kavşağı, Araştırma Hastanesi Yolu üzeri

- Mehmet Akif Ersoy Bulvarı Carrefur-Sa Otoparkı özel kurban kesim yeri (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir