• DOLAR 32.557
  • EURO 34.908
  • ALTIN 2424.877
  • ...
Sağlık açısından kurban eti tüketimi nasıl olmalı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Bozdaş/Doğruhaber

Kurban bayramı yaklaşıyor, sağlık açısından dikkat edilmesi gerekiyor. Bayramda yoğun ve bilinçsiz bir şekilde tüketilen et sağlık sorunlarına neden oluyor. Uzman Diyetisyen Nazlı Acar, obezite ameliyatı geçirenlerin sağlığından olmadan eti nasıl tüketmesi gerektiği konusunda önemli bilgiler verdi.

ÖLÜM KATILIĞI GEÇİNCE TÜKETİLMELİ

Kurban bayramında olası hazımsızlık şikayetleri için kesilmiş hayvanın etinin hemen tüketilmemesi gerektiğini, etin 24 saat bekletilmesini söyleyen Acar: “Kurban eti kesildikten sonra hemen kavurulup sabah kahvaltısında ya da en geç öğle yemeğinde yerini buluyor.. Bu geleneksel uygulama aslında yanlış, Hayvan kesildikten sonra et bir süre dinlendirilmeli, ölüm katılığı geçtikten sonra tüketilmelidir. Hemen tüketilen etin sindirilmesi güç oluyor. Bayram tatilinizi hazımsızlık, uykusuzluk şikayetleriyle geçirmemeniz için kurban etinizi en erken 24 saat sonra tüketmelisiniz. Etinizi tüketirken hayvanın iç yağları ile kavurma işlemi yerine sebzelerle ya da domatesin bol olduğu bu ayda domates ile sotelenerek tercih etmelisiniz.”

ET YERİNE KLASİK KAHVALTI

Obezite ameliyatı sonrasında ‘ilk lokma protein, son lokma protein` ilkesine bağlı kalınarak her öğününüzde proteinlere yer vermenin uygun olacağını ama sabah kahvaltısında etin tercih edilmesi sindirimin uzun sürmesi açısından biraz keyifsiz olabileceğini aktaran Acar: “O nedenle kahvaltınızı klasik Türk kahvaltısı gibi (peynir, zeytin, tam tahıllı ekmek, söğüş…) tercih etmeniz sizin için iyi bir alternatif olacaktır. Öğle ve akşam yemeklerinizde ana yemek olarak etinizi soteleyerek tüketebilirsiniz. Et sotenizi bol yeşil salata ile daha güzel ve daha lifli hale getirebilirsiniz.”

ÇAYI 40 DAKİKA SONRA İÇİN

Et ürünleri önemli mineraller içermektedir. Özelikle kırmızı etin demir içeriği obezite cerrahisi hastaları için oldukça kıymetlidir. Minerallerin emilimini azaltmamak ve katı-sıvı ayrımını göz önünde bulundurarak öğle ve akşam yemeğinizden sonra hemen çay içmemeli, mümkünse 40 dakika sonra içmelidirler.

SAĞLIK SORUNU OLANLAR BİR ÖĞÜN ET YEMELİ

Kalp hastaları, yüksek tansiyonu ve yüksek kolestrolü olan hastaların et porsiyonlarına dikkat etmeleri son derece önemli olduğunu vurgulayan Acar sözlerine şöyle son verdi: “Günde sadece bir öğünde (özellikle öğle öğününde) etli bir menü tercih etmeleri ve tercihen de sağlıklı pişirme teknikleri ile yapılmış eti tüketiyor olmaları olası sağlık problemleri riskini azaltacaktır.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir