• DOLAR 32.385
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.35
  • ...
Başbakan Yıldırım'dan Almanya Dışişleri Bakanına tepki: İşine baksın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ankara'da bulunan Başbakan Binali Yıldırım, İskitler Camisi'nde kıldığı cuma namazının ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulunarak, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Olağanüstü hal kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararname ile MİT'in cumhurbaşkanlığına bağlanmasına ilişkin soru üzerine Yıldırım, "MİT Müsteşarlığı'nın yasasıyla ilgili bir değişiklik oldu, doğru. Bu değişikliğe göre bundan böyle MİT Müsteşarıyla ilgili tasarrufu Sayın Cumhurbaşkanımız yapacak." dedi.

Anayasa değişikliğine ilişkin 16 Nisan'da yapılan halk oylanması da dikkate alındığında yeni sistemde MİT Müsteşarlığı ve diğer kurumların cumhurbaşkanlığı bünyesinde toplanacağını dile getiren Yıldırım, KHK ile yapılan değişikliğin, 16 Nisan hükümet sistemi değişikliği ruhuna uygun olduğunu söyledi.

Kamu kuruluşlarında kuralların esas olduğunu, mevzuat içinde herkesin kendine verilen görev ve sorumluluğu yapmak durumunda bulunduğunu belirten Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu meseleyi 'Başbakana güvensizlik' vesaire gibi bir yorum, değerlendirmeye tabi tutmak iyi niyetten yoksundur. Bizim Cumhurbaşkanımızla, kurumlarımızla herhangi bir sıkıntımız yok, gayet uyumlu bir şekilde çalışıyoruz. Cumhurbaşkanlığına bağlı olması demek, Başbakanlıkla, hükümetle ilişkilerinin yok olması anlamına gelmiyor. Faaliyetleri bakımından aynen eskiden olduğu gibi her türlü istihbari faaliyeti hükümete rapor etmekle memur. Bu değişiklik sadece MİT Müsteşarının atanmasıyla görevden alınmasıyla ilgili hususları kapsıyor."

Yıldırım, MİT'in yapısında değişikliğin ardından, istihbaratın tek elde toplanmasıyla ilgili yeni düzenlemeler gelip gelmeyeceğine yönelik soruya, "Bu değişikliği eğer detaylı olarak incelerseniz bahsettiğiniz konuların birçoğu var. İstihbaratın daha derli toplu koordinasyonu gerek iç gerekse dış istihbarat veya kurumlardaki personel istihbaratı gibi konular bu değişiklikte kapsamlı şekilde yer aldı." cevabını verdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği ile ilgili sözlerinin hatırlatılması üzerine Yıldırım, "Halt etmiş, işine baksın. Kendi memleketinin işine baksın, Türkiye'ye ayar vermeye çalışmasınlar. Hiç kimse Türkiye'ye ayar veremez. Türkiye'nin iç işlerine de kimsenin karışmaya hakkı ve haddi yoktur." diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, açıklamalarının ardından cami avlusunda kendisini bekleyen vatandaşları selamladı.

Yıldırım'a; Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Ankara Valisi Ercan Topaca, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ile milletvekilleri ve diğer yetkililer eşlik etti. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir