• DOLAR 32.431
  • EURO 34.454
  • ALTIN 2487.222
  • ...
Cuma hutbesinde işaret diliyle kurban ibadeti anlatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyanet İşleri Başkanlığı engellilerin camilerde ibadet edebilmesi için gerekli ortamı oluşturma kapsamında Diyarbakır'da Cuma namazında işaret diliyle hutbe verildi.

Diyarbakır genelinde iki camide her Cuma işaret diliyle verilen hutbede, bu hafta kurban ibadeti anlatıldı.

Merkez Kayapınar ilçesinde bulunan Mehmet Ümit Balcı Camii'nde verilen Cuma hutbesi işitme engelliler için işaret diline tercüme edildi. İmam hatibin verdiği hutbe minberin hemen altında işaret diliyle tercüme edildi.

Hutbeyi işaret diliyle tercüme eden İşaret Dili Rehberi Mehmet Ali Aysu, Türkiye'de 3 milyon işitme engellinin bulunduğunu ve onların dini bilgileri öğrenmesi gerektiğini belirtti.

Diyarbakır'da 2 camide işitme engellilere yönelik hutbe verildiğini aktaran Aysu, "Bundan yaklaşık bir yıl önce Türkiye'de yaklaşık olarak 3 milyon işitme engelli kardeşimizin olduğunu duyunca bu işitme engelli kardeşlerimizin, dilini öğrenmeye karar verdim. Bununla ilgili olarak Halk Eğitim Merkezinde temel eğitim ve tercümanlık eğitimi aldım. Yaklaşık 400 saatlik bir eğitimin ardından, kulakları duymayan ama gönülleri imanla coşan kardeşlerimize az da olsa bizim duyduklarımızı anlatabilmek için bir çaba sarf etmeyi düşündüm. İnşallah bu öğrendiklerimizi onlara anlatmaya, öğretmeye çalışacağız. Çünkü onlar da bizim gibi Müslüman ve mükelleftirler. Rabbim onları da mükellef eylemiştir bazı şeylerde. O mükellefiyetlerini bilmeleri için onlara da birilerinin anlatması lazım. Yani yalnızca bizim görevimiz işitenlere, görenlere değil. İşitmeyenlere, görmeyenlere de İslam'ı anlatmamız, öğretmemiz lazım. Bu Resulullah'ın (a.s.) sünnetidir.İnşallah bu öğrendiklerimiz sayesinde bu kardeşlerimize, İslam dinini, İslam'ın mükellefiyetlerini, farzlarını elimizden geldiği kadar anlatmaya çalışacağız." dedi.

"Her hafta bu camide işitme engellilere yönelik hutbe tercümesi yapılacak"

Diyanet İşleri Başkanlığının bir yıldır işitme engellilere yönelik çalışmalar başlattığını dile getiren Aysu, "Türkiye'de işaret diliyle hutbe yaklaşık 30 ilde veriliyor. Diyarbakır'da da bundan 3 hafta önceye kadar yoktu. 3 hafta önce yine biz burada Ümit Balcı Camisinde buna başladık ve tüm camilerimizde bunu ilan ettik. Geçen hafta da aynı şekilde ikinci bir cami olarak Abdulcelil Camisinde bunu yapmaya çalıştık. İnşallah bundan sonra her hafta bu camide işitme engellilere yönelik hutbe tercümesi yapılacak. Rabbim bizi muvaffak eylesin." ifadelerini kullandı.

"Engelliler İslam'ı bizden belki çok daha fazla yaşamak istiyor"

"İşitme engelliler gerçekten buna muhtaçtırlar" diyen Aysu sözlerine şöyle devam etti:

"Daha önce de bu hutbeyi tercüme etmeden önce birkaç işitme engelli kardeşlerimizle iletişime geçme imkânımız oldu. Gerçekten böyle dışlandıkları hissi oluşturuyor, sanki İslam'ı onlara anlatmak bir ayıpmış gibisinden. Hâlbuki onlar İslam'ı bizden belki çok daha fazla yaşamak istiyor. Çünkü konuşamadıkları için birçok şeyi dile dökemiyorlar ama yüreklerinde bu sevgi belki coşuyor ama yapamadıkları için zavallılar çok mahzundurlar, çok üzülüyorlar. İnşallah bu vesileyle bir nebze de olsa yüreklerine su serpsek bunların devamı gelecek."(M. Hüseyin Temel / Abdurrahman Tetik - İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir