• DOLAR 32.589
  • EURO 34.866
  • ALTIN 2505.05
  • ...
Van'da kurbanlık pazarı hareketlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van'da ilginç pazarlıklar ve görüntülerin ortaya çıktığı canlı hayvan pazarında, bayram öncesi sabah saatlerinde yoğunluk yaşanıyor. Hayvan pazarında küçükbaş hayvanlar 600 ile 900 lira arası, büyükbaş hayvanlar ise 7 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

Büyükbaş kurbanlık hayvanlar geçen yıla oranla 400 lira, küçükbaş hayvanlarda ise geçen yıla oranla 200 lira zamla satışa sunulması nedeniyle alıcılar ile satıcılar arasında sıkı pazarlıklar yaşanıyor.

6 ortakla bir danayı 13 bin TL'ye satın alan Süleyman Soydoğan; bu yılın önceki yıla göre kurbanlık fiyatlarının çok daha uygun olduğunu söyledi.

Soydoğan, "13 bin liraya bir tosun aldım. Geçmiş yıllara göre bu sene kurbanlık fiyatları daha uygundur. Bunu 6 kişi ortaklaşa aldık. Üreticinin sorunları bitmiyor. Kimi yem pahalı kimi kepek kimisi ot pahalı diyor. Etin kilosu 33-35 liradır. Bu yüzden bu yıl kurban fiyatları daha uygundur." dedi.

"Alıcılar fiyatı yüksek buluyor ama fiyatlar çok uygun"

Kurban fiyatlarının önceki yıllara göre daha uygun olduğunu belirten Sıdık Güvener isimli üretici ise "Bizler besiciyiz. Bizim için bu yıl fiyatlar uygun değildir. Çünkü yemin fiyatı çok yüksek olmuş. Yemin torbası 55 TL'dir. Samanın ise kilosu bir liradır. Bir büyükbaş hayvanı da 13-14 bin TL'ye veriyoruz ve bundan zarar ediyoruz. Alıcılar fiyatı yüksek buluyor ama fiyatlar çok uygundur. Çünkü kilosu 30 TL'ye geliyor. 430 kilodan fazla büyükbaş hayvan için 14 bin TL istiyorlar. Bana göre fiyatlar bu yıl çok ucuzdur." diye konuştu.

"Yurt dışından gelen hayvanlar nerede?"

Her yıl kurbanlıkların yurt dışından ithal edileceği söylemleri nedeniyle alıcıların tedirgin olduğunu ve bunun satışlarında büyük kayba sebep olduğunu ifade eden Güvener, "Bu piyasada geçtiğimiz yıla göre daha uygundur. Kilosunu 30 TL'ye verdiğimiz için besiciler olarak zarar ediyoruz. Zaten düve satışları yasak olmuş. Gıda, Tarım Bakanı ve Hayvancılık Bakanı da falan günü bekleyin 'kurban almayın' diyor. Bu yüzden insanlar da tedirgin olup, geri adım atıyor. Ancak öyle bir şey yok. Yurt dışından gelen hayvanlar nerede? Bizler de Güney Amerika'dan istedik ama ne zaman geleceğini bilmiyoruz." şeklinde konuştu.

"Zararına satıyoruz"

Zararına satış yaptıklarına dikkat çeken Ramazan Şeylan isimli üretici de "Bizler besicileriz, burada hayvanımızı satmaya geldik. Bu yıl fiyatlar normal ancak pazarlıklar olmuyor. Bu yıl yaylalarda sorun oldu gidilmedi, bu yüzden insanlar dardadır. Düve satışlarının yasaklaması da milleti çok etkiledi. Bizler burada zararına satıyoruz. Bundan sonra fiyatlar ne olur bilemeyiz ama şu anki fiyatlar çok uygundur. Bayramdan sonra ise fiyatlar çok kötü olacak. Koyunları 500 TL'den 900 TL'ye kadar satıyoruz. Buradaki pazarlığı iyi görmüyoruz, milletimiz mağdurdur." ifadelerini kullandı. (Yılmaz Sönmez, Suat Tink - İLKHA)























Bu haberler de ilginizi çekebilir