• DOLAR 32.599
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2509.766
  • ...

Geçmiş yıllarda tütün ekimiyle geçimin sağlandığı Batman'ın Sason ilçesinde, köylüler tarafından kurulan çilek bahçelerinde yılın ikinci hasadı yapılmaya başlandı.

Sason ilçesinde yıllarca geçim kaynağı arasında olan tütün ekiminin ardından son yıllarda tütün ektikleri bahçelerinde organik çilek yetiştirerek geçimlerini temin eden köylüler, 40 derecenin üstünde çilek toplayarak satışına başladı.

Sason ilçesine bağlı köylerde evlerinin önünü çilek bahçesine dönüştüren köylüler, özellikle sabahın serin saatlerinden öğle saatlerine kadar çilek hasadı yapıyor.

Geçmiş yıllarda geçim kaynaklarının tütün olduğunu, getirilen kota sistemiyle üretimini bıraktıkları tütünün ardından iyi gelir getirdiği için çilek üretimine başladıklarını söyleyen Hakine Mintaş, yıllardır tüm köylülerin çilek üretimi yaparak geçimini sağladığını belirtti.

Sezonun son çilek hasadını yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Mintaş, çileklerinin organik ve lezzetinin doyumsuz olduğunu dile getirdi.

"Tek sıkıntımız çileğimizin kurumasıdır ve bunun için destek istiyoruz"

Hasadını yaptıkları çileği kendilerine gelen satıcılara ya da kendilerinin satışını yaptıklarını aktaran Mintaş, "Memleketimizde çilek ekiyoruz. Sabahları ailece bahçeye girip çilek topluyoruz. Araçlar buraya geliyor, bizler de onlara satıyoruz. Günde 15-20 kasa topluyoruz. Geçimimizi bununla sağlamaya çalışıyoruz. Kilosu 2 ile 2,5 lira arasındadır. Tek sıkıntımız çileğimizin kurumasıdır. Bunun için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden destek istiyoruz. Bize bununla ilgili destek verilirse bizler de ailemizin geçimini sağlayabileceğiz." dedi.

Daha fazla çilek üretimi yapabilmek için yetkililerin kendilerine destek vermesini isteyen Mintaş, "Eskiden tütün ekiyorduk, biz kadınlara zor olduğu için tütünü bıraktık. Bizler çileği çok sevdik. Hem yiyoruz hem de satışını yapıyoruz. Çilek bizler için çok iyi bir üründür. Tek isteğimiz yetkililerin bize destek vermesidir. Genel itibariyle çilek hasadını kadınlar yapmaktadır. Sürekli bizler bu işi yapıp, çocuklarımızın geçimini bununla sağlamak istiyoruz." diye konuştu.

"Yaz tatilinde ailemle birlikte çalışıyorum"

Sattıkları çilekler sayesinde okul masraflarını karşıladığını belirten Bahar Basut ise şunları söyledi: "Okul okuyorum. Yaz tatilinde de ailemle birlikte gelip çileklerin arasında çalışıyorum. Çilekle geçimimizi sağlıyoruz. Ama birkaç yıldır çilekler kuruyor, geçimimizi sağlayamıyoruz. Tarım'dan ve Devlet'ten yardım istiyoruz. Okul eşyalarımı çilekten elde edilen gelirle sağlıyorum. Ailemizin tek geçimi çilekçiliktir. Hatta bütün köylülerin tek geçimi çilektir. Bu yüzden destek istiyoruz." (M. Fatih Akgül - İLKHA)