• DOLAR 32.324
  • EURO 35.151
  • ALTIN 2295.605
  • ...
Barzani Çavuşoğlu'na referandum gerekçelerini anlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Erbil'in Pirmam ilçesinde Irak Kürdistanı Başkanı Mesud Barzani'yle bir araya geldi.

Irak Kürdistanı Başkanlığından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamaya göre, Çavuşoğlu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın selamlarını Barzani'ye ilettiği belirtildi.

Açıklamada, "Bakan Çavuşoğlu, görüşmede Kürdistan Bölgesi ve Türkiye arasındaki dostane ilişkiye değindi. Referanduma ilişkin ise Çavuşoğlu, ülkesinin Kürdistan halkının haklarını ve acılarını anladığını belirterek, referandumun bu süreçte sorun oluşturacağını ve bölgedeki istikrarı engelleyebileceği konusunda Başkan Barzani'ye kaygılarını iletti."

Çavuşoğlu, ülkesinin, uluslararası kamuoyunda Erbil ve Bağdat arasındaki sorunların çözümünde aracı olmak istediğini söyledi.

"Mevcut sorunların sorumlusu Kürdistan halkı değil, Irak hükümetinin yürüttüğü yanlış politikadır"

Görüşmede Barzani, Çavuşoğlu'na referandum kararını vermelerinin gerekçelerini anlattı. Açıklamada şöyle denildi: "Başkan Barzani, konuk dışişleri bakanına referandum kararının verilmesinin nedenlerini açık bir şekilde anlatarak, Kürdistan halkının Irak devletiyle yaşadığı acı geçmişe değindi.  Başkan Barzani, 2003'ten sonra anayasaya uygun olarak Irak ile yeni bir sayfa açmak için çaba sarf edildiğini, ancak anayasa ve ortaklığın çiğnenmesinin ardından Kürdistan halkı, Irak devletinden umudunu kestiğini belirtti. Mevcut sorunların sorumlusu Kürdistan halkı değil, Irak hükümetinin yürüttüğü yanlış politikadır' diyen Başkan Barzani, referandum kararının Kürdistan halkının doğal, demokratik ve barışçıl bir kararı olduğunu belirterek, Irak'la ortaklığın başarısız olmasına rağmen bundan sonra Kürdistan ve Irak'ın iki iyi komşu olabileceğinin altını çizdi." (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir