• DOLAR 32.586
  • EURO 34.813
  • ALTIN 2412.453
  • ...
Tarihi kalenin çevre düzenlemesi çalışmaları devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman'ın Kozluk (Hazo) ilçesinde bulunan ve çevre düzenlemesine 5 ay önce başlanılan tarihi Hazo Kalesi'nin yürüyüş yolları, ağaçlandırma ve aydınlatma projesi tamamlanırken, kalenin seyir terası çalışmaları ise devam ediyor.

Kozluk Hazo Kale'sindeki çalışmalarla ilgili İLKHA'ya konuşan Kozluk Belediye Başkanı M. Veysi Işık, Kale çevre düzenlemesi çalışmalarının hızla devam ettiğini belirterek, en kısa zamanda kalenin ziyaretçilere açılacağını söyledi.

Kozluk Hazo Kalesi için önceden bir çevre duyurusu yaptıklarını söyleyen Işık, "Çevre düzenlemesi dediğimiz kaleye çıkan yolun yapılması, çevrenin kapatılması, ağaçlandırılması, ışıklandırılması ve kalenin terasının yapılmasıydı. Kalenin tamamıyla yapılabilmesi için bir restorasyona ihtiyacı var. Biliyorsunuz ki önceden kaleye sahip çıkılmadı, ancak yaptığımız çevre düzenlemesiyle birlikte inşallah kaleyi görürken terasa çıkıp bir çayda içebilirler. Çok güzel bir manzarayla ilçeyi tamamıyla görebilecek bir hakim tepededir. Bununla birlikte inşallah Bakanlık tarafından bu çalışmalar görülür ve restorasyona karar verilir." dedi.

Mevcut kalenin teras tepesinin, ışıklandırmasının olacağını ve özellikle gece çok farklı bir görüntü vereceğini belirten Işık, kale merdivenlerinin Midyat taşlarıyla yapacaklarını, ancak kalede kazı yapılması gerektiğinden Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'nün buna izin vermediğini kaydetti. Işık, bu nedenle ahşap merdivenler kullandıklarını, şu anda kalede teras yapımının devam ettiğini ve son aşamaya geldiklerini de sözlerine ekledi.

Kalenin çevre düzenlemesinin bir buçuk milyon TL'lik bir proje olduğunu ifade eden Işık, Batman Valiliği İl Özel İdaresi ve Batman İl Kültür Müdürlüğünce 500 bin TL'lik destek verildiğini dile getirdi. Kalenin çevre düzenlemesi için geri kalan bir milyon TL içinde Kültür Bakanlığı'na başvuruda bulunduklarını aktaran Işık, onlardan destek alamazlarsa bunu karşılamak zorunda kalacaklarını dile getirdi.

"Kalenin restore edilmesi için proje sunduk"

Kale güvenliği için 24 saat orada bekçi bulunduracaklarını belirten Işık, son olarak şunları söyledi: "Şu anda kalede yapılan çalışmalar sadece çevre düzenlemesi ve teras yapımıdır. Kalede herhangi bir restore çalışması yok. Kale restorasyonu için Batman İl Kültür Müdürlüğü ile birlikte Kültür Bakanlığına kalenin restore edilmesiyle ilgili projeyi sunduk. Umut ederiz ki, bu projede onaylanır ve kalenin restore çalışmalarına da başlanır." (Muhammed Said Aksoy-İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir