• DOLAR 32.602
  • EURO 34.831
  • ALTIN 2494.772
  • ...
Esad Yine Şart Koştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Suriye`de birinci yılını geride bırakan şiddet olaylarında ölü sayısı katlanırken, başkent Şam`da BM-Arap Birliği ortak özel temsilcisi Kofi Annan`ı kabul eden Devlet Başkanı Beşşar Esad yine aynı bahanelere sığındı.
 
Suriye`de yaşananlarla ilgili haberleri hayali olarak nitelendiren ve "Kaosu yaymak için uğraşan teröristler var oldukça siyasi diyalog başarılı olamayacak" diyen Esad, Annan`ın "Muhaliflerle görüş" önerisini reddetti. Esad, Annan`ın sivil halka insani yardım ulaştırılması konusundaki önerisini ise şartlı kabul etti. Esad, yardımın Türkiye veya başka bir komşu ülkeden değil, Suriye`nin Akdeniz`deki limanlarından ulaştırılması durumunda kabul edileceğini söyledi.
 
Annan ise Esad`a ülkede istikrarın sağlanması için diplomatik diyalog konusunda Suriye hükümetiyle çalışmak istediğini söyledi. Şam`ın ardından Türkiye`ye geçecek olan Annan`ın çantasında Suriye için çözüm planının olması bekleniyor.
 
LAVROV`A YUMURTA ATTILAR
Öte yandan Cihan Haber Ajansı`na konuşan Suriyeli bir diplomat, eşi İngiliz vatandaşı olan Esad için İngiltere`den sığınma talebinde bulunulduğunu öne sürdü. Aynı kaynak, İngiliz makamlarına ulaşan talebin Esad`ın kurmayları tarafından 4 ay önce yapıldığını ve bu bilgiyi bir İngiliz büyükelçiden aldığını söyledi.
 
Diğer taraftan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün Mısır`da Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısına katıldı. Suriyeli muhalifler, Lavrov`un makam aracına yumurta ve ayakkabı fırlattı. Saldırıdan kılpayı kurtulan Lavrov toplantıda "İnsani yardımların Suriye`ye girmesini ve şiddetin durdurulmasını derhal sağlayacak bir misyon oluşturulmalı. BMGK`daki yeni kararın kabul edilme ihtimali oldukça yüksek" diye konuştu. Katar ise askeri müdahale talebini yineledi.


Rusya 5 maddede uzlaştı
 
Arap Birliği ile Rusya, BM Güvenlik Konseyi`ne sunulacak 5 maddelik bir plan üzerinde anlaşmaya vardı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye`de iki tarafın da şiddete son vermesini, Suriye`ye dış müdahale seçeneğinin gündemden düşürülmesini, BM Suriye özel temsilcisi Kofi Annan`ın çabalarının Suriyeli tüm taraflarca desteklenmesini ve Suriye halkına yardım yapılmasını içeren plan konusunda Arap Birliği ile görüştüklerini bildirdi. Lavrov, Suriye rejimiyle muhalefet arasındaki diyalog sürecini Rusya`nın destekleyeceğini bildirdi. Öte yandan Suriye Genel Devrim Konseyi ülke genelindeki operasyonlarda dün 33 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu

Bu haberler de ilginizi çekebilir