• DOLAR 32.484
  • EURO 34.784
  • ALTIN 2472.542
  • ...
Tiroit hastalıkları gebeliği tehlikeye düşürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, yaptığı açıklamada, guatr ve diğer tiroit hastalıklarının, Türkiye'de en sık görülen hastalıklardan biri olduğunu ifade ederek, sorunun kadınlarda erkeklere göre daha çok görüldüğünü söyledi.

Tiroit hormonlarının asıl olarak metabolizmayı düzenleme görevi yaptığını ancak üreme fonksiyonu, zekâ gelişimi dahil pek çok rolünün bulunduğunu aktaran Buyru, tiroit bezinin, beyinde bulunan hipofiz bezinin kontrolünde çalıştığını söyledi.

Buyru: “Tiroidin az çalışmasına hipotiroidi, fazla çalışmasına ise hipertiroidi denildiğini dile getirerek, "Tiroidin normal çalışıp çalışmadığını anlamak için ilk bakılacak hormon TSH'dir. Tiroit bezinin normal çalışabilmesi için besinlerle yeterli iyot alımının da olması gerekiyor." dedi.

"TİROİDİN AZ YA DA ÇOK ÇALIŞMASI DÜŞÜĞE SEBEP OLABİLİR"

Tiroit hastalıklarının herhangi bir probleme yol açmadan erkenden tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayan Buyru, "Tirodin az veya çok çalışması adet düzensizlikleri, adet görememe, gebe kalamama veya düşüğe sebep olabilir. Son yıllarda yine tüp bebekteki başarı şansı TSH düzeyi ile ilişkilendiriliyor. Çünkü TSH'nin yüksek olması başka bir problem olmasa da düzeltilmesi gereken bir sorun. Ayrıca tiroidin az çalışması çabuk yorulma, kabızlık, soğuktan rahatsız olma, yorgunluk ve unutkanlık gibi pek çok soruna yol açabilir. Tiroidin az çalışmasında görülen en sık neden, vücutta kendi tiroit hücrelerine karşı zararlı antikor oluşumu olarak tanımlanabilecek 'Hashimoto' hastalığıdır. Bir diğer neden de iyot eksikliğidir. Sıklığı yüzde 2-4 kadardır, gizli hipotiroidi sıklığı ise yüzde 8'e kadar çıkmaktadır. Belirgin hipotiroidisi olan kadınlar gebe kalmakta güçlük çeker. Ayrıca bu durum gebelerde düşük riskini artırmaktadır. Yine bu gebelerde tansiyon yüksekliği, bebekte düşük doğum ağırlığı, erken doğum ve bebekte zekâ geriliği gibi problemler daha sık görülür. Doğum sonrası kanama riski de yüksektir. Bu annelerin doğurdukları bebekler de zekâ gelişimi açısından dikkatle incelenmelidir. Zaten tüm yenidoğanlarda tiroit fonksiyonları araştırılmakta ve gerekirse çok erken dönemde tedaviye başlanmaktadır." İfadelerini kullandı.

"FAZLA ÇALIŞAN TİROİT TEDAVİ EDİLMEZSE BEBEĞİN ANNE KARNINDA ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR"

Tiroit bezinin çok çalışması durumunda ise iştah açılmasına rağmen kilo kaybı, çarpıntı, sinirlilik görülebildiğini, gebelerde bulantı ve kusmanın daha fazla yaşandığını ifade eden Buyru sözlerine şöyle son verdi, "Gebelerde fazla çalışan tiroit tedavi edilmezse gebelik zehirlenmesi, bebekte gelişme geriliği, erken doğum ve bebeğin anne karnında ölüm riski artar. Gebede çarpıntı olması uyarıcı olabilir. Hipertiroidi nedeniyle ilaç kullanan gebelerde ilacın dozu iyi ayarlanmazsa, ilaçlar bebeğe geçip bebekte hipotiroidiye neden olabilir." (AA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir