• DOLAR 32.515
  • EURO 34.881
  • ALTIN 2486.409
  • ...
"Müslümanlar Kudüs konusunda tam bir dayanışma içinde olmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ürdün Haşimi Kralı II. Abdullah'ın davetine icabetle resmî ziyaretini gerçekleştirmek üzere Ürdün'e hareketi öncesi İstanbul Atatürk Havalimanında bir basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulundu ve basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

İki ülke arasında 4 yıl aradan sonra devlet başkanı düzeyinde yapılacak olan ziyarette Türkiye ile Ürdün arasındaki ilişkileri daha ileriye taşımak için atılabilecek adımları ele alacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretinin Türkiye-Ürdün diplomatik ilişkilerinin 70. yılına denk gelmesi bakımından da ayrıca anlamlı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Ürdün'le ilişkilerinde 2016 yılından itibaren büyük bir ivme yaşandığına, geçen yıl Türkiye'den Ürdün'e başbakan düzeyinde gerçekleştirilen ziyaretin ardından bu yıl Mart ayında da Ürdün Başbakanının Türkiye'yi ziyaret ettiğine dikkat çekti.

"Ürdün FETÖ iltisaklı okulu derhal kapatarak, güzel bir destek verdi"

Ürdün'ün, FETÖ iltisaklı tek okulu derhal kapatarak çalışanlarını da sınır dışı ederek Türkiye'ye bu mücadelede güzel bir destek verdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyareti vesilesiyle bu destekleri için başta Ürdün Kralı Abdullah olmak üzere ilgili tüm Ürdün makamlarına bizzat teşekkür etme fırsatı bulacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ürdün'le ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin altyapısını son 5-6 yıllık dönemde imzaladıkları belgelerle güçlendirdiklerini kaydetti ve yakalanan ikili ticaret hacminin son dönemde 1 milyar dolardan 816 milyon dolar seviyelerine düştüğünü; ancak bu rakamı yükseltme gayreti içerisinde olacaklarını açıkladı.

Bu süreç içinde serbest ticaret anlaşması, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşması ve karşılıklı vize muafiyeti anlaşması gibi belgeleri imzaladıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnşallah bu ziyaretimde mevcut ticaret rakamını özellikle daha yukarılara çekmek için gerekli adımları atma fırsatını bulacağız" diye konuştu.

"Müslümanların Kudüs konusunda tam bir dayanışma içinde olması gerekiyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Ürdün'ün bölgesel krizlerden doğrudan etkilenen iki ülke olduğuna işaret etti ve şunları söyledi: "Türkiye gibi Ürdün de çok sayıda Suriyeli mülteciye şu anda ev sahipliği yapıyor. Biz nasıl 3 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyorsak, Ürdün de bu süreç içerisinde yaklaşık 1 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Komşusu olduğumuz Suriye'nin ve Irak'ın toprak bütünlüğüne büyük önem veriyoruz. Ürdün'ün de bu bağlamdaki gelişmeleri yakından takip ettiğini, bizimle aynı endişeleri paylaştığını gayet iyi biliyorum. Bu ziyaret vesilesiyle her iki ülkedeki gelişmeleri Kral Abdullah ile ele alma imkânı bulacağız. Ayrıca, tüm İslam âlemi bakımından büyük önem taşıyan Kudüs ve Haremi Şerif'teki son durumu değerlendireceğiz. Ürdün'ün Kudüs'teki kutsal mekânların korunmasına ilişkin rolüne önem verdiğimizi özellikle de belirtmek isterim."

Ürdün'le Haremi Şerif'te yaşanan kriz çerçevesinde önemli bir diyalog ve eşgüdüm sağladıklarını, benzer tacizlerin, saldırı ve hak ihlallerinin bir daha yaşanmasını asla istemediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunun için de Müslümanların Kudüs konusunda tam bir dayanışma içinde olması gerekiyor. Her zaman ifade ettiğimiz gibi, birlikten rahmet, ayrılıktan azap doğduğunu bilenlerdeniz. Bölgemizdeki kan ve gözyaşından beslenen çevrelerin en büyük imkânı, Müslümanlar arasındaki ayrışma ve çatışmadır" şeklinde konuştu.

Korgeneral Zekai Aksakallı'nın, 2. Kolordu Komutanlığı görevine tayin edilmesi

Toplantıda basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan; Fırat Kalkanı Harekâtı ve 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde kahramanlıkları ile kamuoyu tarafından tanınan Korgeneral Zekai Aksakallı'nın, Özel Kuvvetler Komutanlığı görevinden Çanakkale'deki 2. Kolordu Komutanlığı görevine tayin edilmesinin, kendisinde kırgınlığa yol açtığı yönündeki haberleri nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruya cevaben şunları söyledi: "Askerlikte kırgınlık kavramı gibi bir kavram olmaz, nerede görev verilirse asker gider görevini orada yapar. Şu anda zaten Zekai Aksakallı'nın Özel Kuvvetlerdeki görev süresi de doldu. Kaldı ki, bu da aslında böyle bir süreyle de bağımlı olan bir şey de değildir. Bu yaklaşan YAŞ toplantılarında da değerlendirmeler neticesinde İkinci Kolordu'ya atamasıyla alakalı ilgili birimler bu teklifi getirmiş vaziyetteler. Bundan sonraki süreçte de orada bu görevini devam ettirecek."

İran Genelkurmay Başkanının Türkiye ziyareti

Geçtiğimiz hafta İran Genelkurmay Başkanının Türkiye ziyaretinde Kandil ve Sincar'a müşterek bir harekât yapma kararının alındığına ilişkin haberleri hatırlatan bir basın mensubunun, konu ile ilgili görüşlerini sorması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sınırdaş ve özellikle de aynı inancın mensupları olarak tehdit unsuru hâline gelmiş olan terör örgütlerine karşı İran'la böyle bir müşterek hareketin yapılması her an gündemdeb" cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, soruya verdiği cevabında sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu dayanışma iki genelkurmay başkanı arasında görüşülmüş ve nasıl bir çalışma yürütülebilir, bunun diplomatik boyutu ne olabilir, bunların hepsini aramızda görüştük. PKK terör örgütünün İran'daki ayağı biliyorsunuz PJAK. Bunların sürekli İran'a da, bizlere de verdikleri zararlar var. Bu tehditler her iki ülkenin dayanışması hâlinde çok daha farklı bir şekilde, çok daha kısa bir zamanda bir neticeye ulaşır düşüncesinden hareketle bu çalışmaları yapıyoruz, yapacağız. Temenni ederim ki buralardan başarılı neticeleri de alırız."

"Kılıçdaroğlu, doğmamış çocuğa don biçiyor"

Bir başka basın mensubunun, "CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, tutuklanması iddiası karşılığında, 'Bu sözleri gayriciddi bir söz olarak görmek mümkün değil, bu iddiayı her şeye hazırlıklıyım, ama böyle bir durum olursa CHP'nin muhalefet gücü artar' dedi. Hürriyet Daily News'a yaptığı açıklamada. Siz bu sözleri nasıl değerlendireceksiniz?" şeklindeki soruya ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu cevabı verdi: "Ben bunları değerlendirmeye haiz bir ifade olarak görmüyorum. Yani Kılıçdaroğlu, doğmamış çocuğa don biçiyor. Siz böyle bir şey duydunuz mu, yargıdan böyle bir şey geldi mi size? Kendini gündemde tutabilmek için buna benzer şeyler üretiyor. Benim gündemimde böyle bir şey yok."

Cumhurbaşkanı Erdoğan basın toplantısının ardından Ürdün'ün başkenti Amman'a hareket etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nden TBMM Başkanı İsmail Kahraman, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ile bazı ilgililer uğurladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Ürdün ziyaretinde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da eşlik ediyor. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir