• DOLAR 32.335
  • EURO 35.126
  • ALTIN 2309.58
  • ...
SON DAKİKA
Küfre sebep olan söz ve işler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İbni Hacer-i Mekki Zevacir isimli eseriyle, Hadika, Berika, Birgivi, Miftah-ül Cenne, Mektubat-ı Rabbani, Seadet-i Ebediyye, İbni Abidin`den aldığımız, küfre düşüren söz ve işlerden bazıları şunlardır:


- Allahü teâlâya layık olmayan şey söylemek. Mesela bir kimse bir işi yaptığı halde, zaruretsiz (Allah biliyor ki yapmadım) demek. Yahut, yapmadığı bir şey için, zaruretsiz (Allah biliyor ki yaptım) demek. Böyle söylemek Allahü teâlâyı hâşâ cahillikle suçlamak olur.
 

- Allah akıllıdır, şuurludur, iyi düşünür demek, Onu yaratıklara benzetmek olur ki küfürdür.

- Peygamberleri küçültücü şey söylemek, onlarla alay etmek. Mesela Hazret-i Âdemi kastedip (İlk insan vahşi idi) demek. Veya bir evliyayı peygamberden üstün bilmek. Yahut peygamberin dediği doğru ise biz kurtulduk demek.

(Yalnız Kur'an), (Kur'andan başka kaynak tanımam), (Kur'andan başka kaynağa lüzum yok), (Peygamber postacıdır, vazifesi bitmiştir) gibi sözler de küfürdür.

- Peygamber efendimizden sonra başka bir Peygamberin geleceğini söylemek.

- Melekleri küçültücü şey söylemek. Mesela (Senin bakışın bana Azrail gibi geliyor) demek. Yahut (Cebrail bile söylese inanmam) demek.

- Ahirette olacak şeylerle alay etmek. Mesela (Ben Cenneti istemem, Cehennemi isterim.) demek.

- Allahü teâlânın emir ve yasaklarına yani Kur'an-ı kerimde ve hadis-i şeriflerde açık bildirilmiş ve İslam âlimlerinin kitapları ile her tarafa yayılmış, inanılması zaruri olan din bilgilerinden birine inanmamak, beğenmemek veya önem vermemek. Mesela (Ben görmediğim için cinlere, nazara inanmam) demek.

- Kesin haram olduğu bilinen bir şeyi yiyip içerken besmele çekmek. Mesela şarap içerken veya domuz eti yerken Besmele çekmek küfürdür. Hırsızlık yapılarak alınan bir şeyi yerken besmele çekmek küfür olmaz. Çünkü burada yenilen şey değil, hırsızlık haramdır.

- Kâfirlerin ibadet olarak yaptıkları ve kâfirlik alameti olan veya İslamiyet`i inkâr etmek ve inanmamak alameti olan ve tahkir etmemiz vacip olan şeyleri yapmak, kullanmak.

- İslamiyet`e, (İslam düşüncesi), (İslam nazariyesi) , (İslami görüş) demek. [Düşünce, bir iş için düşünülen çare veya kıyaslanan neticedir. Görüş de düşünce demektir. Nazariye de, akli, zihni esaslara dayanan görüş, teori demektir. İslam âlimleri, (İnsanın, akıl, şuur, hafıza ve düşünce gibi yaratılmış olan sıfatlarını Allah`a vermek küfürdür) buyuruyorlar.

- Kâfirlerin dini âyinlerini, bayramlarını beğenmek. Zaruretsiz Hristiyanların Noel`ini tebrik etmek. Kiliseye gidip, âyinlere iştirak etmek.

- Meşhur bir harama helal, meşhur bir helale haram demek.

- Âyeti, besmeleyi kasten helaya, necasete, [pisliğe] atmak.

- Bir dilim ekmek, din ilminden iyidir demek. Din ilmi küçümsendiği için küfürdür.

- (Bir süre sonra Hristiyan olacağım) diye düşünmek. Bir bayan, bir Hristiyan`la evlenmeye karar verdiği andan itibaren kâfir olur. Bir erkek de bir ateist bayanla evlenmeye karar verdiği andan itibaren kâfir olur.

- ‘Allah`ım çocuğumu aldın, başka elinden ne gelirse onu yap` demek.

- İnşallah, maşallah demek karın doyurmaz. Maşallahla inşallahla iş olmaz veya namaz kılmak karın doyurmaz demek. Bunları söylemekle dinimizin emri beğenilmemiş ve alay edilmiş oluyor. İnşallah, Allah`ın izni ile demektir. Allah`ın izni olmadan hiçbir şey olmaz. Onun için, hayır ve şer Allah`tandır diye iman etmek gerekir. Hayır gibi şerrin de Allah`tan olduğuna inanmamak küfür olur. İsteyen kul ama yaratan Allahü teâlâdır.

- Sevdiği birine, (Sen bana Allah`tan da, Peygamberden de sevgilisin) demek.

- Küfre rıza küfürdür. Çocuklarının kâfir olmasına üzülmemek.

- Kâfire hürmet etmek, mesela hürmet gayesiyle papazın elini öpmek.

- Ashab-ı kiramdan her hangi birine kâfir demek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir