• DOLAR 32.382
  • EURO 35.036
  • ALTIN 2326.3
  • ...
Van'da alternatif üretimin bereketli hasadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van İpekyolu Belediyesi tarafından kırsal alana yönelik yürütülen "Alternatif Üretimin Geliştirilmesi" projesi kapsamında, bu yıl ilk defa 200 dekar nohut, 200 dekar mercimek ve 500 dekar çörek otu ekiminin yapılmasının ardından ilk hasat yapıldı.

Proje kapsamında yöreye uyumlu olduğu halde üretimi çok az yapılan nohut, çörek otu ve mercimek ekiminin yapıldığını söyleyen İpekyolu Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ercan Çıplak, buğday ve arpa üretimine göre 4 kat daha fazla maddi gelir elde edildiğine dikkat çekti.

İpekyolu Belediyesi olarak kırsal alana yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ercan Çıplak, "Kırsal alana yönelik birçok projeler uyguladık. Bunlardan bir tanesi de 'Alternatif Üretimin Geliştirilmesi' projesidir. İlçemizde kuru tarım çok hâkim. İlçelerimizde sulama koşulları yetersiz olduğundan dolayı nadas tarımı yapılıyor. Biz de bu ilçemizde arpa ve buğday dışındaki tarım ürünlerinin artması için böyle bir çalışma içerisine girdik. Çalışmamızı 5 farklı köyde, 10 çiftçimize nohut uygulamasında bulunduk. İlimiz koşullarında nohutun verimini ve bölgeye adaptasyonunu görmeye çalıştık. Yaptığımız çalışma sonucunda nohut üretiminde başarı elde ettik." dedi.

"4 kat daha fazla maddi gelir elde etmiş olduk"

Kuru tarım arazilerinde buğdaya alternatif olarak nohut ekimi yapıldığında 4 kat daha fazla gelir elde edilebileceğinin altını çizen Çıplak, önümüzdeki yıllarda çiftçilere tahsis edecekleri harman makineleriyle tohum desteklerinin devam edeceğini bildirdi.

Çıplak, "İlimizde buğday verimi ortalama kuru şartlarda 130 kilogramdır. Bu da yaklaşık 250 liralık bir gelir oluyor. Biz nohut üretiminde dekar başına 130 kilogram ve bin liraya yakın üretim geliri elde ettik. Buğday ve arpa üretimine göre 4 kat daha fazla maddi gelir elde etmiş olduk. Aynı zamanda belediye olarak ekimi artırıp ve kolaylaştırmak için çiftçilerimize ekim ve harman makinalarını ücretsiz tahsis ettik. Gezer harman makinasıyla da hasadı kolaylaştırmak istedik. Bu da özellikle bölge için büyük bir sorundu. Bölgede çok fazla bulunmayan bu makinayla birlikte, ilçemizdeki çiftçilerin hizmetine sunduk. Projemizi önümüzdeki yıllarda da geliştirerek devam ettireceğiz. Projemizin sonuçlarını olumlu görmek bizi mutlu etti." diye konuştu.

Bu yıl ilk defa ekilen ürünlerden iyi gelir elde ettiklerini söyleyen Çiftçi Burhan Ateş ise 45 dönüm araziden 7 ton nohut almayı beklediklerini ifade etti.

"Bölgede farklı bir ürünün tanıtımı yapıldı"

İpekyolu Belediyesinin verdiği tohum desteğiyle nohut üretimine başladıklarını belirten Ateş, şunları söyledi: "Belediyemiz bizim üretimimizi kolaylaştırmak için gereken her türlü kolaylığı sağladı. Bu desteklemelerden dolayı ilçe kaymakamımıza ve ilçe müdürümüz Ercan Çıplak'a teşekkür ederiz. Bu şekilde bölgede farklı bir ürünün tanıtımı yapıldı. Bizim gibi çiftçiler bu şekilde daha güzel verip alıp daha çok kazanabilir." (Yılmaz Sönmez - İLKHA)



























Bu haberler de ilginizi çekebilir