• DOLAR 32.489
  • EURO 34.601
  • ALTIN 2483.753
  • ...
Rusya, Kırgızistan seçimlerine müdahil oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya'nın ABD seçimlerine müdahil olduğu söylemleri giderek artarken ve birbiri ardına soruşturmalar açılırken, yaklaşan Kırgızistan seçimlerine dair endişeler de artmaya başladı.

Rusya'nın arka bahçesi olarak görüen bu küçük Orta Asya ülkesindeki müdahalelerin ne boyutta olduğuna dair Özgür Avrupa Radyosu'nda (RFE) bir program gerçekleştirildi. "Qıshloq Avozi" adlı programda Kırgızistan milletvekili ve muhalif lider Ravshan Jeenbekov da yer aldı.

Ravshan Jeenbekov, Kırgızistan'da halihazırda gerçekleşen başkanlık yarışı sürecinde Rusya'nın müdahaleleri var mı sorusuna cevap verdi. Jeenbekov: "Eğer Rusya, ABD gibi büyük bir demokrasi ülkesinde müdahalelerde bulunuyorsa Kırgızistan gibi küçük bir ülke için ne diyebiliriz ki? Elbette bu müdahaleler burada da var.

Rusya'nın Kırgızistan'a olan müdahalesi süreklidir. Özellikle seçim zamanlarında bu müdahaleler yoğunlaşır.

Bugüne kadar tüm Kırgızistan Cumhurbaşkanları, Kremlin tarafından atanmıştır. Rusya bir sonrakini atamak ile meşgul."
Rusya'nın bu noktada yaptığı faaliyetler hakkında ayrıntılı bilgi isteyen sorular karşısında Jeenbekov "Rusya'nın özel bir şey yapmasına gerek yok.

Tüm düzen uzun zamandan beri zaten tamamen Rus yanlıları tarafından kurulmuş durumda. Kırgızistan'da çok ufak bir muhalif kesim var bunları engellemesi için çok fazla efor sarfetmesine gerek yok." cevaplarını verdi.

Programdaki diğer konuklardan olan RFE muhabirlerinden Bruce Panner konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Bu durumun sebebi Kırgızistan'ın coğrafi konumu ve ekonomik gelişmişliğinde yatıyor. Baktığınız zaman karasal bir ülke, 6 milyonluk bir nüfusu var.

Özbekistan ile pek de iyi olmayan bir komşuluğu var. Doğusunda Çin batısında Kazakistan gibi ülkeler var. Bu noktada Rusya, Sovyetlerden beri tandık bir ülke olarak sırtınızı yaslayacağınız güçlü bir partner olarak ortaya çıkıyor.

Her türlü propaganda ve uygulamalarına rağmen. Yüzbinlerce Kırgız vatandaşı Rusya'da çalışıyor ayrıca. Rusya'nın her zaman Kırgızistan üzerinde bir kontrolü var. Bu sürekli hissedilen sert bir kontrol değil.

Buna gerek duyulmuyor bile."
Jeenbekov ayrıca Rusya dışında müdahil olan ülkelere dair yaptığı açıklamalarda: "Kazakistan'ın dönem dönem seçimlerde etkisi oluyor ancak bu çok sınırlı ve yine Rusya tarafından kontrol edilen bir etki. Çin ise bir politikacı olarak gözlemlediğim kadarıyla sadece ekonomik kaygılarla hareket eden bir ülke ,politikada bir müdahalesi söz konusu değil" ifadelerinde bulundu.

Kırgızistan'da 15 Ekim'de gerçekleştirilecek seçimlere 60 yakın aday başvurusu yapıldı. Birçok muhalif ise hapiste bulunuyor. Seçimlere hazırdaki Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Kırgız anayasasının gerektirdiği şekilde yeniden aday olmayacak.
Kaynak: QHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir