• DOLAR 32.567
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2417.959
  • ...
Bağımsız Adaylara Veto Kime Yarar?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Araştırma şirketi sahibi  Adil Gür`e göre, BDP en az beş eksik vekille Meclis`te temsil edilir. Siirt ve Diyarbakır`da üç vekil AK Parti`ye gider. İstanbul ve Mersin`deki vekillikler de yine AK Parti, CHP veya MHP`den birine geçer.

AG Araştırma Şirketi`nin sahibi Adil Gür, YSK`nın 7`si BDP`li 12 bağımsız adayı vetosunu değerlendirirken, yasağın seçim sonuçlarına etkisini de yorumladı.

Gür`e göre BDP`nin bu saatten sonra ittifak yapması zor, başka bir partinin desteklenmesi ise ancak el altından olabilir.

Akşam Gazetesi`nin haberine göre, Gür`ün değerlendirmeleri şöyle:

AG Araştırma Şirketi`nin sahibi Adil Gür, YSK`nın 7`si BDP`li 12 bağımsız adayı vetosunu değerlendirirken, yasağın seçim sonuçlarına etkisini de yorumladı.

Gür`e göre BDP`nin bu saatten sonra ittifak yapması zor, başka bir partinin desteklenmesi ise ancak el altından olabilir.

Akşam Gazetesi`nin haberine göre, Gür`ün değerlendirmeleri şöyle:

Sorunun çözümünde herhangi bir gelişme olmazsa mevcut durum BDP`nin 12 Haziran`dan sonra TBMM`de eksik beş milletvekiliyle temsil edilmesine neden olur. Diyarbakır ve Siirt`teki üç vekillik AK Parti`ye, İstanbul ve Mersin`deki vekillikler ise yine AK Parti - CHP veya MHP`den birine gidecek veya paylaşılacaktır.

BDP`nin bu saatten sonra ittifak yapması mümkün değil. Bu illerde `BDP bir partiyi destekleyebilir mi` ihtimalini ise çok olası görmüyorum. Bu illerde boykot olabilir veya BDP`nin seçimlerle ilgili genel bir tavrı olabilir. Belki bazı illerde gizli olarak bir parti desteklenebilir ama aleni olabileceğini sanmam çünkü bu durum desteklenen partiye diğer bölgelerde sıkıntı yaratabilir.

CHP`ye destek verirse bölgede CHP 1-2 milletvekili çıkarabilir ama bunun rakip partiler tarafından olumsuz propoganda aracı olarak kullanılması, ciddi oy kaybına neden olur. Önümüzdeki günlerde bu konuda çözüm açısından bir gelişme olmazsa bu durum BDP`nin en az 5 milletvekili kaybetmesine neden olacaktır.

Adil Gür, YSK`nın onay vermediği 7 BDP`linin aday gösterildiği seçim bölgelerini de değerlendirdi

İSTANBUL: Kamuoyu araştırmaları BDP`nin İstanbul`da her seçim bölgesinde en az bir adayını TBMM`ye sokacak gücü olduğunu gösteriyor. Bu nedenle 1. Bölgeden BDP`nin yedek adayınının olmaması, İstanbul`da eksik bir milletvekili çıkarmasına neden olacaktır. Bu durum kime yarar sorusunun cevabını net olarak vermek zor. En avantajlı parti o bölgede birinci çıkacak parti olacağından AK Parti`ye yarayacağı ilk bakışta olası gibi görünse de bu milletvekilliği muhalefet partilerine gidebilir.

SİİRT: Halen TBMM`de olan Gültan Kışanak`ın veto edilmesi yedek aday olmadığı takdirde BDP`nin Siirt`te kuvvetle muhtemel çıkaracağı bir vekile mal olacaktır. Geçmiş seçim sonuçlarını dikkate aldığımızda BDP`nin Siirt`te milletvekili adayının olmaması AK Parti`ye Siirt`te fazladan bir milletvekili getirecektir.

HAKKARİ: BDP`nin herhangi bir olumsuzluğa karşı yedek adayının olduğu söyleniyor. Durum böyleyse oylar blok halinde yedek adaya gidecek ve BDP etkilenmeyecektir.

MERSİN: BDP`nin ilde yedek adayının olmadığı söyleniyor bu nedenle bir milletvekili kaybedeceği görünüyor. Kime yarar, Mersin`de AK Parti, CHP ve MHP arasında üçlü yarış var. 2007 seçimlerinde bu üç parti 4`er vekil çıkarmıştı. Bu seçimde BDP adayı olmadığı takdirde Mersin`de 1. olan partinin BDP`nin çıkarması muhtemel vekili alacağını düşünüyorum.

ELAZIĞ: Elazığ`da son yıllarda BDP`nin oyları artsa da, bağımsız vekil çıkarabilecek oranda olmadığını düşünüyorum.

DİYARBAKIR: BDP`nin Diyarbakır`da bu seçimde rahatlıkla altı adayını seçtirecek gücü olduğunu söyleyebiliriz. Medyadan takip edebildiğim kadarıyla ilde BDP`nin yedek bağımsız adayları da yoktur. Önümüzdeki günlerde bu konuda çözüm imkanı geliştirilemediği takdirde, BDP Diyarbakır`da iki eksik, AK Parti fazladan iki milletvekili çıkarma imkanına kavuşacaktır. Diyarbakır`da da BDP ve AK Parti dışında milletvekili çıkarabilecek güçte herhangi bir siyasi parti olmadığı için, bu durumdan AK Parti milletvekili sayısı olumlu etkilenecektir.

Kaynak: Akşam

Bu haberler de ilginizi çekebilir