• DOLAR 32.383
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2326.145
  • ...
EVAR Yöntemiyle Ameliyat Yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi Hastaneleri Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd Doç Dr. Sinan Demirtaş, aort balonlaşması hastalığının hipertansiyonu olan hastalarda görüldüğünü belirterek, "Hastalık genellikle sessiz seyreden bir hastalıktır. Ultrasonografi, Tomografi veya MR tetkikleri esnasında tesadüfen yakalana bilinir. Ortalama 5 cm çapa ulaştıktan sonra müdahale edilmesi gerekir" dedi.
 
Demirtaş konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı; Karın ağrısı şikâyetiyle Dicle Üniversitesi Hastaneleri Acil Servisine başvuran Abdurrahman Koyuncu (72) adındaki hastanın yapılan tetkiklerinde sağ böbrek atardamarını da içine alan abdominal aortun tamamını tutup sağ iliak atardamarına kadar uzanan büyük bir anevrizması tespit edildi. Geçirmiş olduğu By-pass operasyonu, akciğer hastalığı ve böbrek yetmezliği gibi ameliyat riskini artıracak ek hastalıkları bulunan Abdurrahman Koyuncuya Endovasküler Onarım (EVAR) planlanarak kliniğe yatırıldı.
 
EVAR Yöntemi Uygulandı
Gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra Yrd. Doç Dr Celal Yavuz, Yrd Doç Dr Ahmet Çalışkan ve Bursa Yüksek İhtisas Hastanesinden bu konuda tecrübeli olan Doç. Dr. Osman Tiryakioğlu`nun da katılımı ile EVAR yöntemiyle yaptığımız başarılı müdahale ile hastanın balonlaşan damarının patlama riskinin önüne geçildi. Böylece bölgemizde ilk defa yapılan bu boyuttaki büyük bir girişim problemsiz sonlandırıldı. Bundan sonrada bu hastalıkları olan hastalarımıza daha az riskle yapabileceğimiz EVAR işlemini uygulamaya devam edeceğiz. Özellikle hipertansiyonu olan 55 yaş üstü kişilerin bu konuda check up yaptırmalarını tavsiye ediyoruz.
 
Demirta, "Günümüzde cerrahi yönteme göre daha pahalı olan bu işlemin maliyeti sosyal sağlık güvencesi kapsamında karşılanmaktadır. Kasık seviyesinden lokal veya spinal anestezi altında, yaklaşık 5 CM`lik kesi yapılarak uygulanan bu işlem neticesinde hasta ertesi gün sosyal hayatına devam edebilmekte ve hastanede kalış süresi kısalmaktadır. Bu modern teknikle hastalar genel anestezi almadan ameliyat edilebilmektedir. Bununla beraber, çok daha az ağrı hissetmekte ve daha çabuk iyileşmektedir. Ayrıca bu yöntemde komplikasyon ve ölüm riski klasik ameliyatlardan daha düşüktür" dedi.


Ölümden Döndüm
Birçok hastalığı ile birlikte aort anevrizması da patlamak üzere olan Abdurrahman Koyuncu (72) D.Ü. hastaneleri Kalp Damar Cerrahisi ameliyat ekibince By-Pass yerine EVAR yöntemiyle yapılan başarılı bir müdahaleyle ölümden kurtarıldı. Ameliyattan sonra yeniden hayata döndüğünü ifade eden Koyuncu, "damarım patlamak üzereydi. Ölüm kalım arasında bir durumdaydım. Hastaneye geldiğimde hemen yapılan tetkiklerimden sonra beni ameliyata aldılar. Hiçbir yerimi yarmadan küçük bir kesi ile kısa sürede sağlığıma kavuştum. Çok mutluyum. Allah doktorlarımdan razı olsun" dedi.
 
Ayetullah Turgut - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir