• DOLAR 32.601
  • EURO 34.741
  • ALTIN 2496.648
  • ...
"Bu şifalı su Anadolu`nun başka bir şehrinde olsaydı her imkân burada olacaktı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman'ın Sason ilçesine bağlı Yolüstü (Kider) köyünün sınırları içerisinde bulunan ve böbrek hastalığına iyi geldiğine inanılan doğal maden suyunun kaynağı birçok kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Köy sakinleri ile çevre il ve ilçelerden vatandaşlar, hastalıklarına şifa bulmak için geldikleri doğal maden suyunun ıslah edilmesini ve etrafına tesis kurulmasını istiyorlar.

Her yıl yaz mevsiminde köyde kurulan geçici barakaların yerine devlet tarafından tesislerin inşa edilmesini talep eden ziyaretçiler, içerisindeki minerallerden faydalanmak için suyun kaynağında tüketilmesi gerektiğini ve şişelere doldurulup götürüldüğünde büyük oranda bu özelliğini kaybettiğini söylediler.

Doktorların da bu doğal maden suyunu tavsiye ettiklerini ifade eden ziyaretçiler, bunun, yöre halkı tarafından şifalı olduğuna inanıldığını dile getirdiler.

Türkiye'de ziyaret ettiği şifalı sular arasında bu kadar etkili olanını görmediğini belirten ziyaretçilerden Cevahir Arınecak, "Maraş ve Tatvan'ın şifalı suyuna gittim. Sason'daki su kadar tesir etmiyor. Bu su çok iyi ama burası sahipsizdir. Bu suyu borularla caddeye çıkarsınlar, sahip çıkan birileri olsun. Millet bu yolda gidip gelirken perişan oluyor. Başka memleketten geliyoruz, kalacak ve yatacak yer yok. Ağaçların dibinde yatıyoruz. Buralarda yılan ve akrep gibi hayvanlar var." dedi.

"Ulaşım zor, yollar bozuk"

Bu suyunun çok faydalı olduğunu dile getiren Hamit Yavuz da "Hasta ve fakir kimseler buralara geliyor ama kalacak yer yok. Hiçbir kolaylık sağlanmamış. Ulaşımı çok zor, yollar bozuktur. Bu yörenin halkıyız, burada bir konaklama yerinin yapılmasını istiyoruz. Gelen hastalar burada rahat bir şekilde kalabilsin, suyunu içebilsin ve gerekirse piknik yapabilsin. Sason merkezden buraya kadar gelmişiz. 5 dakikalık yolu yarım saatte ancak gelebildik. Buralarda fakir insanlar olduğu için mi ulaşımlarında sıkıntı var? Buraya güzel bir yol yapılırsa herkes faydalanacak." ifadelerini kullandı.

"Hayvanlardan ve pislikten buralarda yatılmıyor"

Konaklama yeri olmadığı için buraya gelen hastaların dışarıda uyuduklarını sözlerine ekleyen Yavuz, "Hayvanlardan ve pislikten buralarda yatılmıyor. Buraya güzel bir konaklama yerinin yapılmasını istiyoruz. Güzel bir yol, bir piknik alanı yapılsın. Gelenler hem suyundan hem de istirahatinden bir fayda görsün. İki gündür buraya gelmişim, üçüncü gün geri dönmek zorunda kaldım. Çünkü kalınacak yer yok. Burada bazı güzel çalışmaların yapılmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

"Bunun gibi tesirli ve iyi olan su görmedim"

Böbrek hastası olduğunu ve tavsiyeler üzerine su içmeye geldiğini anlatan Medeni Bahşi ise şunları söyledi: "Birçok içme suya gittim, bunun gibi tesirli ve iyi olan su görmedim. Yolu yok, şifa için değil ancak buraya cenazesi olan birileri gelir. Gelmek isteyen çok insan olduğu halde yolu olmadığı için gelemiyorlar. Eğer bu şifalı su Güneydoğu'da değil de Anadolu'nun başka bir şehrinde olsaydı şimdi her imkân burada olacaktı. Bu sahipsiz memlekette olduğu için burada hiçbir şey yapılmamış." (M. Sait Çelik - İLKHA)






















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir