• DOLAR 32.375
  • EURO 34.957
  • ALTIN 2325.76
  • ...
Yerli tohumlar güvence altında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İl genelinde yok olmaya yüz tutmuş yerli tohumların muhafazası ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla 2016 yılında başlatılan  "Yerli Tohum Tespiti, Muhafazası ve Çoğaltılması Projesi" kapsamında toplanan yerli tohumlar, Bitlis merkeze bağlı Deliklitaş (Sürüm) köyünde yaklaşık 5 dekar alan üzerinde ekimi yapıldı.

Yapılan ekimi yerinde inceleyen Bitlis İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatih Asak,  il genelinde yok olmaya yüz tutmuş yerli tohumların muhafazası ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla 2016 yılında başlattıkları projeyi hayata geçirdiklerini belirtti.

Asak, "İlimize ait yöresel çeşitlerde ve özellikle sebze çeşitlerinde salatalık, domates, fasulye, biber, patlıcan reyhan ve mısır olmak üzere yok olmaya yüz tutmuş yerli tohumlarımızın muhafazası ve gelecek nesillere aktarılması amacı ile 'Yerli Tohum Tespiti, Muhafazası ve Çoğaltılması Projesi'ni hayatta geçirdik. Bu kapsamında üreticimiz ile birlikte yaklaşık 5 dekar bir alanda tohumlarımızın ekimini gerçekleştirdik. Şimdi de tarla kontrollerimizi yapıyoruz. Ürünlerimizin yerli, yöremize ve Bitlis'imize has olmasından dolayı güzel bir gelişim gösterdi. Arzu ve temennimiz odur ki ilimize has bu ürünlerimiz, bu tat, koku ve aroma hep muhafaza edilsin. Projenin sonunda nihayetinde birçok tohum elde edilecektir. Her yıl bu alanları genişleterek gelecek nesillerimize, ilimize gerek pazar,  gerekse tohum olarak bu yöresel çeşitlerimizden ilimizin faydalanmasını sağlayacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Köy sakinleri üreticiler ise gerçekleştirilen projeden dolayı memnun olduklarını belirterek, projenin ilk ayağının köylerinden başlatılmasından dolayı Bitlis İl Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüğüne teşekkür ettiler. (Hakan Koldaş-İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir