• DOLAR 32.534
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2493.031
  • ...
SON DAKİKA
Lice'de bıldırcınlar doğaya salındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır Çevre ve Kalkınma Derneği tarafından Siirt'ten getirilip yetiştirilen bıldırcınlar Lice ilçesinde doğaya salındı.

Kuşların yaşam ve üreme alanı olması dolayısıyla Lice ilçesine bağlı Uçarlı köyünde doğaya salınan bıldırcınların kısa süre içerisinde uyum sağlaması bekleniyor.

Getirilen 170 bıldırcından 40'ı doğaya bırakılırken su ve yemleri de alana bırakıldı. Ayrıca geri kalanları da kısa aralıklarla salınacak.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Hasan İken, saldıkları bıldırcınları birkaç gün takibe alacaklarını söyledi.

Köyde uygulanan av yasağı dolayısıyla bıldırcınların güvende olduğuna değinen iken, "Doğada, özellikle bu bölgede daha önce bıldırcın olduğunu duyduk.  Ama bu son dönemlerde bıldırcın kalmadığını, köylüler de av yasağına kesinlikle uyacaklarına, avlamayacaklarına bize söz verdiler. Biz de bunun üzerine doğaya yaklaşık 150 tane bıldırcını salmak istedik. Bunları belli birkaç gün adaptasyon süresinden sonra, yani önce birkaç gün saldığımız hayvanları takip edeceğiz. Çünkü bunlar, sonuçta evcil olan hayvanlar. Bu evcil hayvanlar, birdenbire doğada yaşaması biraz zor olacak." dedi.

Yemlerini vereceklerini dile getiren İken, "Sularını vereceğiz, yemlerini vereceğiz. Onların kötü duruma düşmemesi için bir hafta, 10 gün doğaya adapte olduktan sonra biz artık onları serbest bırakacağız. Zaten bıldırcınlar, kamuflaj yeteneği çok yüksek olan hayvanlar. Doğaya saldıkları anda çok hızlı bir şekilde kamufle olurlar." ifadelerini kullandı.

İken, son olarak şöyle konuştu: "İnşallah bu yıl bıldırcın, bir sonraki yıl keklik, daha sonra her yıl doğaya farklı bir hayvan türünü kazandırıp bölgedeki hayvan popülasyonunu, özellikle bölgemizde yeni yeni çoğalmaya başlayan yaban hayvanı popülasyonunu arttırmak istiyoruz. İnsanlarımızın buna dikkatini ve özelliklede bu işte gençlerin duyarlılığını arttırmak istiyoruz. O yüzden Diyarbakır Çevre ve Kalkınma Derneği olarak gençlerle bu duyguyu paylaştık. Bu duyguyu onlara aşılamak, onların katılımını sağlamak için ve belli aralıklarla projeler yapacağız." (Abdurrahman Tetik, Suat Tink- İLKHA) 

















Bu haberler de ilginizi çekebilir