• DOLAR 32.528
  • EURO 34.997
  • ALTIN 2435.104
  • ...
Rekorlar Kıran “Bitcoin” Nedir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ ARAŞTIRMA

Baştan şunu belirtmek de fayda var; bu yazı kaynaklardan alıntıdır ve sorumluluğu o kaynaklara aittir. Biz sadece konu hakkında malumat edinilsin amacıyla, ilgili kaynaklardan alıntı yaparak yazımızı derledik. Ama ileride iş daha reelleşip sağlam yer tutmaya başladıkça İslami bakış açısına göre “bitcoin” ile ilgili bir değerlendirme yapmak da şüphesiz bir zaruret olacak. Şimdi sizi “bitcoin”le başbaşa bırakıyoruz: 

Bitcoin Nedir?

Sanal para birimi olarak da adlandırılan Bitcoin, ardında hiçbir dayanak bulunmayan bir ödeme aracı olarak kabul ediliyor.

Bir devlet ya da resmi bir kurum tarafından düzenlenmeyen Bitcoin'i 'madenci' adı verilen yazılımcılar dijital dünyada üretiyor.

Bitcoin hızlı para gönderimini sağladığı için IMF, Dünya Bankası ve merkez bankaları tarafından portföylere dahil ediliyor.

Ancak ardında bir dayanak olmaması gerekçesiyle 'terörün finasmanı, karapara aklama' gibi alanlarda kullanılabileceği uyarıları yapılıyor

Satoshi Nakamoto Kim?

Herhangi bir merkeze bağlı olmayan ilk dijital bir para birimi 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından ortaya çıkarılmış ve Satoshi Nakamoto'nun kimliği hala gizli.

Bir kişi olduğu da bilinmiyor kendisini 34 yaşında bir Japon olarak tanıtsa da şuan da bir kişi mi birden fazla kişinin projesi mi o hala bilinemiyor ve günümüze geldiğimizde aslında onun kim olduğunun da artık bir önemi kalmış değil.

Yani 2017 yılına geldiğimizde e-maili kim icat etti, interneti kim icat etti gibi bir soru olacak.

Engellenmesi Mümkün Değil

Şu şekilde söyleyeyim Bitcoin'in hiçbir şekilde engellenmesi mümkün değil. Bitcoin'i şu şekilde engellemeye çalışıyorlar diyebiliriz;

Bitcoin alım satım yapan borsaları engelleyebiliyorlar. Bu borsalar çünkü banka hesabıyla çalışıyor. Sizin Bitcoin alabilmeniz için ilk başta çok teknik bir süreç var. Bitcoin üretebilirsiniz buna Bitcoin madenciliği deniyor. İkinci kısım ise Bitcoin borsalarından alabilirsiniz. Üçüncü seçenek ise şuanda sizinle konuştuğumuz gibi yan yana geçerek ben size Bitcoin veririm siz de bana para verirsiniz. TL, dolar, Euro herhangi bir para birimi olabilir.

Kolay Ve Hızlı

Bitcoin hesabı açmanın en güzel kısmı herhangi bir bankaya gittiğinizde size kimliğinizde, bir sürü özel bilginiz çok fazla prosedürden geçiyorsunuz. Hemen bir Bitcoin adresi alıp bununla ödeme kabul etmeye başlayabiliyorsunuz. Hiçbir prosedür yok bu Bitcoin adresi size merkez vermiyor merkezi bir kuruluş olmadığı için kimseden almak zorunda değilsiniz. Tamamen kendiniz üretebiliyorsunuz. Bu üretme kısmında açık kaynak kodlu Bitcoin Core var. Tamamen siz de kaynak kodunu gözden geçirebilirsiniz. İki kişinin aynı Bitcoin adresini üretmesi tamamen imkânsız bir olasılık. Şu şekilde düşünelim dünyadaki bütün kum tanelerinden daha fazla şuan Bitcoin adresi üretilebiliyor. Çünkü çok uzun karakterli bir adres (20 civarı). Onu aynı üretmeniz teoride imkânsız olmasa da pratikte imkânsız bir ihtimal.

Legal Mi İllegal Mi?

Bitcoin hala aslında emekleme aşamasında olan bir teknoloji yani hala beta sürecinde gibi düşünebiliriz. Fiyatı belki çok aşırı artmış olabilir ama Bitcoin'in başarısını fiyatıyla karşılaştırmamak gerekir. Bitcoin'in kullanım oranı ne kadar artıyor bunu biraz daha düşünürsek oradan legal illegal kısmına bakabiliriz. Bitcoin ağının kullanım oranı her geçen gün parabolik bir şekilde artıyor. Böyle olunca devletlerin de ilgisini çekiyor. Yani burada ne oluyor burada bir potansiyel, bize bir tehdit mi var diye.

Ülkemizdeki duruma gelecek olursak SPK'nın kendi sitesinde Bitcoin'le alakalı çok güzel hazırlanmış çok uzun bir rapor var. BDDK'nın sitesinden ise legal veya illegal olduğuna dair bir şey değil sadece şu şekilde gösteriliyor. Bitcoin transferlerinde, Bitcoin hesapları herhangi bir merkezi kuruluşa bağlı olmadığından birisine yanlışlıkla Bitcoin atarsanız, Bitcoin hesabınızı çaldırırsanız, Bitcoin yüzünden başınıza kötü bir şey gelirse devletten yardım alamazsınız. Sadece böyle kısa bir açıklama var.

Onun dışında yurt dışında bazı ülkeler, mesela şuan da Japonya'da tamamen yasal bir para birimi olarak önümüzdeki yaz devreye girecek. Şuan ki fiyat yükselişini tetikleyen biraz da o oldu. Bitcoin de eşten eşe para aktarımı olduğu için engellenemiyor. Asıl amaç herkesin kendi arasında Bitcoin kullanması. Onun TL ye dolara çevrilmemesi. Bu önümüzdeki 15-20 yıl belki olmayacak. Şimdilik bir yatırım aracı olarak görülecek.

Toplamda 21 Milyon Bitcoin Üretilecek

Bitcoin'de hangi adresten hangi adrese para gittiği sonsuza kadar görülüyor. Toplamda 21 milyon Bitcoin üretilecek. Bitcoin o kadar yarar sağlıyor ki bunu engellemek yerine ülkemiz bundan nasıl faydalanır diye düşünmemiz gerekiyor. Şu anda 16.300.000'i üretildi. Önemli olan bilgi 21 Milyon'da da bitecek. Şu anda Bitcoin saniyede 7 işlem civarına izin veriyor. İlk başlarda çok yeterliydi, kimse kullanmadığında ama şu anda bu sayı yetmiyor. Şu anda 200.000 den fazla işlem bekliyor bu da Bitcoin'in önündeki bir engel. Bu engelin kalkması için bazı çözümler var. Bitcoin'in bir sahibi olmadığı için tartışma sürüyor.

Bitcoin Madeciliği Nedir? Üretim Nasıl Yapılır?

İnsanların madenciliği yapabilmesi için belli bir mesleği olması gerekiyor mu?

Bitcoin madenciliği geçtiğimiz yıllarda sıradan bir bilgisayar için bile kolay bir işlem iken şu anda üretim çok ciddi bir sektör haline gelmiş durumda. Çok büyük veri merkezlerinde, yeterli soğutma ve elektrik ihtiyacı karşılanan çok fazla cihaz tarafından yapılmaktadır. Sıradan bir ev kullanıcısının hatta orta ölçekli bir girişimcinin bile kar edebilmesi Türkiye şartlarında mümkün değildir. Bitcoin madenciliğinin genellikle Çin'de yoğunlaşması Bitcoin üreten cihazların Çin'de yapılması, elektriği ucuz olan bölgelerin çok fazla olmasıdır.

Madencilik Yaptığını Söyleyen Ve Para İsteyen Siteler Tamamen Dolandırıcı

Bu kadar büyük bir piyasada sadece bize 100 TL ver sana ömür boyu her gün 1 TL vereceğiz, Bitcoin üretiyoruz diye reklam yapan tüm siteler aslında Bitcoin madenciliği yapmamakta, saadet zinciri (ponzi) sistemi ile insanları sisteme çekip dolandırmaya çalışmaktadır.

Bitcoin'in başarısını örnek göstererek bizim ürettiğimiz coin Bitcoin'den daha iyi, teknolojik bu yüzden fiyatı artacak şeklinde öne çıkan bazı şirketlerde maalesef halkı kandırmaya çalışmaktadır. Bitcoin'in en temel özelliği bir şirket, merkez bulunmamasıdır.

Şu Anda Üç Kattan Fazla Değerlendi

Bu yılıun başından beri Bitcoin'e yatırım yapan bir kişinin yatırımı şu anda üç kattan fazla değerlenmiş durumda.

Sanal para biriminin bu kadar hızlı değer kazanmasının ardında ise birkaç neden yatıyor.

Bitcoin'i ayakta tutan kilit bilgisayar programları geçtiğimiz ayın başlarında sistemi güncellemenin zamanı geldiği konusunda fikir birliğine vardı.

Mevcut teknolojik altyapı, Bitcoin'e yönelik giderek artan talebi karşılama konusunda yetersiz kalmaya başlamıştı.

Devreye Giren Yeni Teknoloji

Bitcoin'de işlemler, Bitcoin bloklarının birbirlerine eklenerek kriptolanmış blok zincirleri oluşturulmasıyla gerçekleşiyor.

Ancak kısa süre öncesine kadar blok zincirlerinin veri tabanı 10 dakikada 1 megabayt veri işleme kapasitesiyle sınırlıydı. Bu da saniyede 7 işlem anlamına geliyordu.

Büyük çaplı Bitcoin işlemlerinin yapılması, yani bir hesaptan diğerine Bitcoin transferi, eski sistemde saatler alıyordu.

Sorunu çözmek için ortaya önce Segwit2x adlı yazılım güncellemesi fikri atıldı.

Segwit2x ile önerilen, söz konusu Bitcoin işlemleriyle ilgili verilerin bir kısmının bloklar dışına taşınması ve paralel depolama ile Bitcoin işlemlerindeki veri transferi hızının artırılmasıydı.

Başta bu güncelleme Bitcoin stoklama hizmeti veren "elektronik cüzdan" şirketleri tarafından yaygın olarak benimsendi.

Bitcoin'de 'İç Savaş'

Bitcoin içerisindeki tüm programcılar Segwit2x güncellemesine yüzde 100 inanmamıştı.

Bitcoin Cash adı verilen çözümü ileri sürenler, verilerin bloklar dışına taşınmasına karşı çıktı ve bunun yerine blokların kapasitesinin 1 megabayttan 8 megabayta çıkarılmasını önerdiler.

Taraflar arasında bir anlaşmaya varılamadıkça belirsizlik Bitcoin fiyatını da etkilemeye başladı ve fiyatlamalarda sert dalgalanmalar gözlendi.

Sonunda elektronik cüzdan hizmeti veren şirketlerin tavrını Segwit2x'den yana koymasıyla birlikte 'iç savaş' önlendi ancak Bitcoin'de büyük bölünme de yaşanmış oldu.

Bugün Segwit2x güncellemesiyle yola devam eden Bitcoin (BTC) ile Bitcoin Cash (BCC) aynı anda ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Fiyatlar Nasıl Etkilendi?

Bitcoin'de işlem kapasitesinin artırılması BTC fiyatlarına büyük destek sağlamış durumda.
Ayrıca sanal paraların stoklanması ve saklanması anlamında hizmet veren firmaların Bitcoin'den yana tavır alması da fiyattaki yükselişi destekledi.

Son bir hafta içerisinde rekor üstüne rekor kırılıyor ve bir Bitcoin'in fiyatı 3400 doların üzerine çıkmış durumda.

Bu tutar, altının ons fiyatının iki katından daha fazla.

Bitcoin Cash cephesindeyse tablo bu kadar parlak değil.

Bitcoin Cash sanal paralarını stoklama konusunda yaşanan belirsizlikler hala devam ediyor…

Alıntı yaptığımız tüm bu bilgilerle birlikte yakında Müslümanların gündemine şu soru gelecek: Bitcoin Caiz mi?

 


Kaynak, Sabah, BBC

Bu haberler de ilginizi çekebilir