• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye Bankalar Birliği(TBB), bankacılık sektöründeki gelişmelere ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, giriş konuşmasında, “Bu yılın ilk yedi ayındaki gelişmeleri genel olarak aşağıdaki şekilde değerlendirebiliriz:  Güçlü yanlarımızı kullandık, büyümeyi destekledik. Ekonomide ve düzenlemelerde var olan esneklikleri iyi kullandık güçlü ve hızlı bir toparlanma oldu” dedi.

Gücümüzün Blöf Olmadığını Bir Kez Daha Gösterdik

Aydın, “Olağanüstü dönemlerde olağan dışı kararların alınması normaldir. Güçlü koordinasyon ve iletişim toparlanmada yardımcı oldu. Belirsizliklerin ve risklerin yüksek olduğu bir dönemde kamunun ekonomiye dokunuşları güveni attırdı. AB nin büyüme için 10 yıldır yapamadığını altı ayda yaptık, 3 çeyrekte toparlandık. Gücümüzün blöf olmadığını bir kez daha gösterdik. İnişten daha hızlı bir çıkış yaşadık. Yasal limitleri sonuna kadar kullandık varımızla yoğumuzla krediye döndük.

Bize duyulan güveni krediye çevirdik. Büyüme en güçlü yanımız, sürdürmeliyiz. İlk altı ayda çok hızlı koştuk, şimdi soluklanacağız. Ama durmayacağız. Dış dünyadaki istikrar bize olumlu yansıyacak. Mevcut küresel dengesizliklerden dolayı iniş çıkışlar olabilir, önemli olan bunları iyi yönetmemizdir. İyi yöneteceğimize inanıyoruz.” İfadelerini kullandı.

Öngörülebilirlik Ve İyimserlik Arttı

Basın açıklamasında öne çıkan ifadeler şöyle oldu: “*Küresel ekonomide, özellikle AB`de, *Toparlanma beklenenden daha iyi, *Küresel finans piyasaları daha istikrarlı ve • risk iştahı yüksek, *Dış kaynak var, maliyeti daha yüksek, *ABD`de para politikasının zamanlaması ve ölçüsü öngörülebilirliğin uzun vadeye taşınmasını sınırlandırıyor, *Bölgesel riskler yüksek.”

Açıklamada Türkiye`de ise ekonomide güçlü bir toparlanma olduğu ve büyümede potansiyel hıza yeniden yaklaşıldığı, istihdamın da arttığı ifade edildi. Diğer tespitlerde şöyle açıklandı:” *Dış talebin katkısı daha olumlu. *Öngörülebilirlik ve iyimserlik arttı. *Mevduatta toparlanma başlamakla birlikte iç kaynak kısıtı sürüyor. *Enflasyonda yükselme durdu. *Türkiye ekonomisi daha hızlı büyüdü. *Maastricht kriterleri önemli ölçüde karşılandı. *Bankacılıkta düzenleme ve denetim AB eşdeğer ülke statüsünde değerlendirildi. *Bankacılık sağlıklı olarak büyüdü ve ekonomik faaliyete katkı sağladı.”