• DOLAR 32.386
  • EURO 35.098
  • ALTIN 2326.487
  • ...
Bebeğiniz İçin En Faydalı Besin: ‘Anne Sütü!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yeterli kalori ve protein oranına sahip olması ve yüksek biyolojik yararlılığı nedeni ile anne sütü ilk 4-6 ay tek başına yeterli olan doğal beslenme şeklidir. Bebekler doğumdan sonra yarım saat içinde emzirilmeye başlanılmalıdır. Yenidoğan bebeklerin mide kapasiteleri küçük ve bağırsak geçiş zamanları kısa olması nedeni ile az miktarda ve sık beslenmeleri gerekir. Bu sürede yutma refleksi zayıftır. İlk dört altı ay bebeğin emerek beslenme evresidir. Bu sürede bebek kaşıkla verileni yeterli yutamaz ve ağzından geri çıkartmaya çalışır.

Bebeğin salgılanan tam süte gereksinimi olduğu için bebek emmeyi kendisi bırakana dek emzirme sürdürülmelidir. Bu bebeğin doyum sağlaması açısından da önemlidir.
Annenin her iki memesinden emzirmesi ve sonraki emzirmede en son kaldığından başlaması önemlidir. 

Emzirme sıklığı saatlere göre değil, bebeğin isteğine göre ayarlanmalıdır. Bebeğin ağlaması emzirme için geç bir bulgudur.

Emzirirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, annenin doğru teknikle ve sık sık emzirmesi, memelerin boşaltılması ve annenin kendine güvenmesidir.

Emzirilen bebeğe özellikle ilk dört hafta kesinlikle emzik ya da biberon verilmemelidir. Anne sütü ile beslenen bir bebeğe ilk altı ay su dahil ek gıda önerilmez.

Emziren anne bol bol istirahat etmeli, uyumalıdır. Emzirilen bebeğin ayına göre aylık kilo kazanımı anne sütünün yeterli olmasının en iyi göstergesidir.

Geceleri emzirmenin sürdürülmesi süt salgılanmasının uyarılması açısından istenilen bir olaydır.

Anne sütü ve inek sütündeki demir oranı yetersizdir. Anne sütündeki demirin emilimi daha fazla olsa da bebeğin kendi kan yapımının arttığı dönemde, yaklaşık 4 aylıkken demir desteği başlanmalı ve 6 aylıkken demir içeriği zengin besinler (yumurta sarısı) verilmelidir.

Sağlıklı yarınlara…

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir