• DOLAR 32.573
  • EURO 34.882
  • ALTIN 2432.09
  • ...
"Bölge barışına katkı sağlayacak her çabaya destek vereceğiz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasimi, haftalık basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Düzenlediği basın toplantısında, İran'ın uydu taşıyıcı roketi Simurg'u test etmesinin ardından ABD'nin BM Temsilcisi'nin İran ile sorunlarının her daim güvensizlikten kaynaklandığına dair açıklamasına ilişkin, ABD'lilerin füze konusuyla ilgili iddialarının güven meselesinin çok uzağında olduğunu kaydetti.

Kasımi, İran ile ABD arasındaki güvensizliğin yeni bir konu olmadığını ve ABD'nin son girişimlerinin güvensizlik duvarını daha da yükselttiğini vurguladı.

İran'ın füze testinin iç bir konu ve tamamen savunma amaçlı ve caydırıcı olarak niteleyen Kasımi, bunun 2231 sayılı kararnameye asla aykırı olmadığını kaydetti.

Dünya ve bölge gündemindeki başlıkları değerlendiren Kasımi, basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bölge barışı ve huzuruna katkı  sağlayacak  her adım ve her çabayı olumlu gördüklerini belirten Kasimi, cumartesi günü İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin yemin töreni için Tahran'da bulunan Türkiye, Katar ve İran ekonomi bakanları üçlü toplantısına ilişkin, "bölge ülkelerinin yakınlaşması, bölge halkının sıkıntılarının giderilmesine dair atılan her adıma destek vereceklerini" söyledi.

Kasımi; Türkiye, İran ve Katar ekonomi bakanları üçlü toplantısının devamı gelecek mi şeklindeki bir soruya ise "bölge barışı ve huzuru için komşu ülkelerin birbirleriyle yakınlaşması çabalarından hiç bir şekilde geri durmayacaklarını" belirterek, "İster bu yöndeki çabaların içinde olalım, ister içinde olmayalım biz bu yöndeki çabalara yardımcı olmak istiyoruz. Yapılacak yardımlarla, bölgede barış ve huzura katkı sağlamasına şahit olacağız. Bölge halkının sıkıntılarını gidermek, bölgenin huzuruna katkı sağlamak istiyoruz." dedi.

Kasımi, bugün Tahran'da yapılacak Astana müzakereleri  kapsamında Türkiye, İran ve Rusya ile uzmanlar toplantısına yönelik bir soruya da Astana müzakerelerinin genel anlamda olumlu 
ilerlediğini cevabını verdi.

Kasımi, "Astana toplantıları olumlu yönde seyir ediyor. Görüşmeler oldukça karmaşık, Suriye meselesi çok derin, çok farklı oyuncular var.  Astana görüşmelerinde, bu zorluklara ve sıkıntılar rağmen önemli ilerlemeler sağlandı. Ciddi zorluklar aşıldı. Görüş ayrılıklarımız vardı. Tarafları bir araya getirdik. Bazı alanlarda güzel mutabakatlar sağladık. Bazı alanlarda  yüzde yüz anlaşmış sayılmayız. Ama bir sonraki müzakereler için görüşlerimizi yakınlaştırdık. Dolayısıyla yarın ve bir sonraki gün, Tahran'da uzmanlar bir araya gelecek." şeklinde konuştu.  (İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir