• DOLAR 32.382
  • EURO 35.077
  • ALTIN 2326.17
  • ...
Tek Sistemle Isıtma ve Soğutma!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Çevreyi kirletmeyecek, gelecek nesillerin sağlığını tehlikeye atmayacak yeni, temiz enerji kaynakları, pek çok araştırmanın odağında. Sürekli yeni projeler geliştiriliyor. Güneş ve rüzgar enerjisindeki gelişmeler bu iki enerji kaynağının enerji piyasasındaki yerini sağlamlaştırdı. Ancak aradığımız temiz enerji kaynaklarından biri, ilk günden beri ayağımızın altındaydı. Jeotermal enerji!

Isıtma Ve Soğutma

Elbette uzun yıllar dünyanın çeşitli yerlerinde, çeşitli amaçlar için kullanılıyor. Ancak Google`ın sahibi olan Alphabet Company bu işe girişince dikkatleri üzerine çekti. Dandelion isimli bir sistem geliştiren şirket hem ısıtma hem de soğutmada kullanılacak olan bu sistemi ABD`nin New York şehrinde denemeye başlayacak.

30 Metre Derinde

U şeklindeki plastik boruların çok derine gömülmesi sayesinde çalışan sistem, aslında yeni bir şey değil. Dünyada bilinen ve ülkemizde de birkaç yerde kullanılmış olan bu sistem ile ısıtma ve soğutmada birkaç derecelik kritik farklar elde ediliyordu. Ancak Dandelion sistemi, derinlik açısından çok farklı görünüyor. 30 metreden çok daha derinlere gömülen bu borularla büyük bir ısı farkı yakalanıyor.

Maliyeti 20 Bin Dolar

Derinlere gömülen boruların içinde su dolaştırılıyor. Kışın sıcak olan yeraltında ısıtılan su, evi ısıtmakta kullanılıyor. Yazın ise tam tersi oluyor. Serin olan yeraltında dolaşan su, evi serinletmede kullanılıyor. Firma boruları yerleştirme işleminin çok basit olduğunu, sadece bahçede genişliği birkaç santimetre olan birkaç tane delik açıldığını belirtiyor. Delikler açılıp borular yerleştirildikten sonra bir teknisyen gelip evdeki donanımı kuruyor. Kurulumun tamamı iki ya da üç gün sürüyor. İstediği tek bakım ise yılda bir hava filtresi değişimi. Maliyeti 20 bin dolar olan bu sistem elektrik ve doğalgaz faturalarını bu maliyete değecek kadar düşürüyor mu, şimdilik bilemiyoruz.

 

Kaynak, İTO

Bu haberler de ilginizi çekebilir