• DOLAR 32.506
  • EURO 34.944
  • ALTIN 2439.99
  • ...
Dinçer: Fatih Projesi KKTC`ye Uzanacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, FATİH Projesi`nin uygulama alanını genişletmeyi planladıklarını belirterek, ``5 yıl sonra vardığımız nokta itibarıyla özel sektöre, kamu sektörüne hatta mümkünse, öyle talepler var Kıbrıs`taki çocuklarımıza, mümkün olduğu oranda genişleteceğiz`` dedi.

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunca, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran, ``İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi``nin görüşmelerine verilen aranın ardından devam edildi.

Bakan Dinçer, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinden dolayı sabahki bölüme katılamadığını belirterek bununla ilgili Komisyon Başkanına bilgi verdiğini söyledi.

FATİH Projesi hakkında komisyon üyelerine detaylı bilgi veren Dinçer, bununla Ankara`daki bir çocuk ile Anadolu`nun herhangi bir yerindeki çocuğa aynı imkanların sunulacağını vurguladı. Projenin fırsat eşitliğinin sağlanması konusunda önemli olduğunu belirten Dinçer, projeyi ``Türkiye`nin geleceğine dair bir umut projesi`` olarak nitelendirdi. Projenin bileşenleri arasındaki akıllı tahtaların, Türkiye`ye özgü olduğunu dile getiren Dinçer, bunun patentinin Milli Eğitim Bakanlığınca alındığını da anımsattı.

Şimdiye kadar 200`e yakın akıllı tahtanın üretiminin yapıldığını ifade eden Dinçer, ``İnşallah Nisan ayının 15`inde de Türkiye`de seri olarak üretimine başlanacak. İhaleyi alan firma kendi fabrikasında üretim bandı kuracak, seri olarak üretmeye başlayacak. Hem Türkiye`nin ihtiyacını karşılamak hem de yurtdışına satmak için hazırlık yapıyorlar`` dedi. Dinçer, akıllı tahtaların yurtdışına satılması durumunda patent sahibi Bakanlığın da gelir elde edeceğini söyledi.

-Yerli tablet üretimi-

Pilot uygulama kapsamında yaklaşık 12 bin 500 tabletin öğrencilere dağıtıldığını, 200 akıllı tahtanın sınıflara konulduğunu anlatan Bakan Dinçer, akıllı tahtaların yanı sıra tabletlerin de Türkiye`de üretilmesi için sektör temsilcileri ile toplantılar yaptıklarını bildirdi. Bakan Dinçer, ``TÜBİTAK bugün görüşmelerine başladı, yerli ve yabancı tablet üretme potansiyeline sahip 30 firmayla yüz yüze görüşüyor`` diye konuştu.

Türkiye`deki öğrenci sayılarına ilişkin de bilgi veren Dinçer, yurt genelinde 16 milyon 845 bin 528 öğrencinin olduğunu söyledi. Bunlardan 1 milyon 115 bin 818`inin okul öncesi eğitimde, 10 milyon 981 bin 100`ünün ilköğretimde, 4 milyon 748 bin 610`unun ise ortaöğretimde olduğunu belirten Dinçer, öğrencilerin 778 bin 213`ünün açıköğretimde, 498 bin 118`inin ise özel sektörde okuduğunu kaydetti. Bakan Dinçer, şöyle konuştu:

``Biz akıllı tahtaları Türkiye`deki bütün sınıflara döşeyeceğiz. Okul öncesine de ilköğretimine de ortaöğretime de bu tahtaları döşeyeceğiz. Yaklaşık 500 bin civarında akıllı tahta döşeyeceğiz. Ama tablet bilgisayarları Türkiye`deki bütün öğrencilere dağıtmayacağız. İlköğretim ikinci kademe yani 5. sınıftan itibaren ve ortaöğretim 9. sınıftan itibaren dağıtmaya başlayacağız. İlköğretimin birinci kademesinde çocuklarımıza tablet bilgisayar vermeyeceğiz. Onlar elleriyle yazmayı, okumayı diğer becerilerini kazanacak ilköğretim ikinci kademeye geldiklerinde tablet sahibi olacaklar. Bu da bütün bunlar onaylandıktan sonra, projeye başladığımızdan itibaren her yıl 5. ve 9. sınıflara dağıtarak dört yılda tamamlayacağımız bir süreç olarak gerçekleşecek. Yıllık olarak alacağımız tablet sayısı 1 milyon 200 bin civarında olacak. Bunların Türkiye`de üretilmesi için de bu bize zaman kazandıracak. 5 yıl sonra vardığımız nokta itibarıyla özel sektöre, kamu sektörüne hatta mümkünse, öyle talepler var, Kıbrıs`taki çocuklarımıza eğer proje o anlamda umutlarımızı gerçekleştirdiği oranda mümkün olduğu oranda genişleteceğiz.``

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir