• DOLAR 32.586
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2422.939
  • ...
Antep fıstığı bu yıl yüksek fiyatı ile tezgahlarda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantepli çiftçilerin en büyük gelir kaynaklarından olan taze Antep fıstığı, tezgahlarda yerini almaya başladı. Gaziantep'in en büyük gelir kaynaklarından biri olan Antep fıstığı, havaların sıcak olmasından dolayı bu yıl geçen yıllara oranla geçte olsa tezgâhlarda görülmeye başlandı.

Kent merkezinde çeşitli noktalarda fıstık satışı yapan esnafta ve kuruyemiş işletmelerinde yaş fıstık 25 TL'den satılıyor. Vatandaşlar yeni mahsul fıstık fiyatını yüksek bulduğundan dolayı sadece tadımlık olarak alıyor.

Geçen yıl fiyatı 15 TL'ye kadar düşen kabuklu yaş taze Antep fıstığının bu yıl kilosu 25 TL'den satışa sunulurken, fıstık satıcıları, bu yıl fıstık fiyatının rekoltenin düşük olmasından dolayı geçen yıla oranla biraz yüksek olduğunu söyledi.

Antep fıstığının yeni tezgahlara çıktığını belirten fıstık satıcısı Akın Özdede, "4-5 gündür Antep fıstığı tezgaha çıktı. Yeni olduğu için kırmızı ile boz fıstıklarda içinde karışık bir şekilde satıyoruz. İlk olarak fıstık Birecik bölgesinden geldi. Antep'te yeni yeni hasat zamanı başladı. Şu an ilk çıktığından dolayı fiyatlar biraz yüksek. Bu yıl rekoltenin de az olmasından dolayı da fiyatlar yüksek. İnşallah halka daha ucuz satmaya çalışacağız. Geçen yıl fıstık fiyatı 12 TL'ye kadar düşmüştü. Bu yıl fiyatlar 25 TL'den başladı. Fakat hasat devam ettikçe fiyatların biraz daha düşmesini bekliyoruz." dedi.

Vatandaşların kırmızı yaş fıstığı daha çok tercih ettiğini belirten Dede, "Şu an fıstık kırmızı yaş olduğu için vatandaşa biraz daha cazip geliyor. Ben fıstığı vatandaşlar daha çok tercih ediyorlar. Ben yaş fıstık sezonu bir-iki ay olduğu için vatandaş alıyor. Çünkü iki ay içinde sezon sona eriyor. Ben fıstıkta bitiyor. O yüzden fiyatı yüz lirada olsa vatandaşlar alıyor. Sezon eylül ayının sonuna kadar devam ediyor." diye konuştu.

Geçen yıla oranla fıstık rekoltesinin çok az olduğunu ifade eden Dede, "Bu yıl rekolte geçen yıla oranla yüzde 70 düşük. Fıstık bir yıl olur, bir yıl olmaz. Geçen sene bayağı fıstık vardı. Fakat bu sene bayağı az. Fiyatlar bundan dolayı da yüksek gidiyor. Vatandaşlar fiyatı biraz pahalı buluyor. Onun için bir kilo yerine yarım kilo alıyorlar." ifadelerini kullandı.

Vatandaşlardan Cihat Er ise, "Antep halkı olarak Antep fıstığı çok sever ve tüketiriz. Taze ben fıstıkta yeni çıktı. Diğer fıstıklara göre henüz işlenmemiş. Diğer fıstıklara göre taze olduğu için ben yaş fıstığı seviyoruz. Bu yıl fiyatlar biraz yüksek ama bu da rekoltenin az olmasından kaynaklanıyor. Herkese de Antep fıstığını tüketmesini tavsiye ediyoruz. Bizim bu bölgenin fıstıkları çok güzel. Bizler de alıp tadına bakalım dedik." şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 













Bu haberler de ilginizi çekebilir