• DOLAR 32.365
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2324.805
  • ...


EKONOMİ SERVİSİ

İzmir Ticaret Odası'nı ziyaret eden 23 kişilik Katar işadamları heyeti, 120'ye yakın ikili görüşme gerçekleştirdi.

Sadece Ticarette Değil Her Alanda İlişkileri Güçlü İki Ülkeyiz

Türk ve Katar Ekonomi Bakanlığı'nın girişimiyle İki gün boyunca İzmir'de bulunan Katarlı işadamları İzmir Ticaret Odası'nı (İTO) ziyaret ederek firmalarla ikili işbirliği görüşmeleri yaptı. Katar Ticaret ve Sanayi Odası Delegasyonu' nu karşılayan İTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cüneyt Güleç, Katar'ın Türkiye'nin güçlü bir ortağı olduğunu söyledi. Güleç, "Sadece ticarette değil her alanda ilişkileri güçlü iki ülkeyiz. Yaşanan gelişmeler de bunları gösteriyor. Bugün burada sizleri bekleyen İzmirli firmalar da kentteki işadamlarının Katar'a olan ilgisinin bir göstergesi" diye konuştu.

23 Katarlı Firma Katıldı

İTO'daki ikili iş görüşmelerine 23 Katarlı firmanın katıldığını aktaran Güleç, "Katarlı işadamları Odamızda inşaattan, gıdaya, medikalden, mermer ve doğaltaşa kadar birçok alanda yaklaşık 120 üyemiz ile görüşecek. Üyelerimizin talebi bu görüşmelere oldukça yüksek olunca bir çok üyemizi programa dahil edemedik. Bu görüşmeler aramızdaki ticareti daha da arttıracaktır.  Bu sebeple yeni bir heyet organize etmeyi ve sizleri bir kez daha İzmir'de ağırlamak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bize Gıda Getiren İlk Gemi İzmir'den Kalktı

Katar Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Heyet Başkanı Muhammed Mahdi Al Ahbabi ise İTO'ya teşekkür ederek, "Katar'ın en ünlü işadamlarıyla burada olmaktan son derece mutluyuz. Biliyoruz ki bize gıda getiren ilk gemi İzmir'den kalktı; onun için İzmir'e bir kez daha teşekkür ediyoruz" diye konuştu. İki gündür İzmir'de olduğunu ve yapılan toplantıların son derece verimli geçtiğini aktaran Ahbabi, şunları söyledi:

15 Milyar Dolarlık Ticari Kapasitenin Çoğunun Türkiye İle Olmasını İstiyoruz 

"Katarlı işadamları ile Türk işadamları arasında çok önemli anlaşmalar oldu. Bu bizi çok memnun ediyor. İlk ülke arasındaki işadamları arasında bir ortaklık arzusu olduğunu gördük. Katar heyetinde ülkenin her sektöründe faaliyet gösteren en ünlü 100 işadamı var. Kardeş Türkiye ile yapılan işbirliklerinden son derece mutluyuz. Katar ile abluka yapan ülkeler arasında 15 milyar dolarlık bir ticari kapasite vardı. Biz bunun büyük bir kısmının Türkiye ile olmasını istiyoruz. Gerek siyasi duruşunuz gerekse bizi desteklemenizden dolayı bunu istiyoruz. Ayrıca sizleri de Katar'a bekliyoruz."

Konuşmaların ardından ikili görüşmelere geçildi. İTO Üyelerinin büyük ilgi gösterdiği ikili görüşmeler özellikle gıda ve inşaat sektörlerine yoğunlaştı.