• DOLAR 32.569
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2435.887
  • ...
`Batılılaşma Adına Yapılan Dayatmalardan Vazgeçilsin`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Eğitim Bir Sen Batman Şube Başkanı Mehmet Şafi Özperk, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, kadını ayrıştıran ve dışlayan anlayışa son verilmesi çağrısı yaptı.

Toplumların varlığının da geleceğinin de kadınlarla mümkün olduğunu belirten Özperk, "Kadınların ihmal edildiği ya da kadınların ihmal ettiği toplumlar, sağlıksız ve niteliksiz olmaya mahkûmdur. Kısacası, hayatın kaliteli olabilmesinin yolu, kadının varlığının etkinliğinden ve katılımcılığından geçmektedir" dedi.

Dünyada toplumsal hayattaki rolü ve üretime katkısı üzerinden değil de, tüketim kültürünün ve reklam sektörünün ana unsuru olarak öne çıkarılmaya çalışılan kadının değeri üzerinde yapılan tartışmaların Batı medeniyetlerinde yoğunlaşmasının altında yatan gerçek, Batı`nın kadına bakışındaki sorun olduğunun altını çizen Özperk, "Yüz yıllarca kadının insan olup olmadığını tartışan Batı medeniyetinin hastalıklarından ve önyargılarından toplumumuzun kurtulması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Özperk açıklamasında, ülkemizde eğitimde fırsat eşitliği hakkını kullanma, kamudan hizmet alma ve eşit şartlarda hizmet sunma, toplumsal ve siyasal hayata katılım gibi konularda yapılan tartışmaların nedeninin batılılaşma adına kendi insanımıza yapılan dayatmalardan kaynaklandığını kaydetti.

`Kamusal Alan` Yalanı Son Bulmalıdır
Son zamanlarda artarak devam eden kadına yönelik şiddet, yine kadınların varlığını tehdit eden en önemli sorunlardan birisi olduğunu dile getiren Özperk, kadın hakları ihlallerine son vermek ve kadınların hayatın her alanında eşit şekilde yer almasını sağlamak için şu hususlara dikkat çekti:

"- Milleti yasaklardan kurtaracak ve millet adına egemenliği kullanacak olan TBMM`nin İçtüzüğü`ndeki yasaklara ve dayatmalara son verilmelidir.

- Kadınlar kategorize edilmemeli, bütün kadınlar eğitim ve çalışma hayatına özgür ve özgün halleriyle katılabilmeli, `kamusal alan` yalanı son bulmalıdır.
- Anayasa değişikliği referandumuyla gelen, kadınların sosyal yaşamda yerini almalarına yönelik pozitif ayrımcılık içeren hak uygulamaya dönüşmeli, yasal pürüzler ortadan kaldırılmalıdır.
- Darbe ve baskı dönemlerinde kılık kıyafet dayatmaları yüzünden hakları elinden alındığı için devlet tarafından sicil affı ile mesleğe iade edilenlerin açıkta geçirdikleri sürelere ilişkin hak kayıplarını telafi için ödedikleri emekli keseneği bedelleri iade edilmeli ve bütün hak kayıpları devlet tarafından tazmin edilmelidir.
- İlköğretimden yükseköğretime, sosyal hayattan çalışma hayatına kadar her alanda kadınların katılımcılığına engel teşkil eden dayatmalar sonlandırılmalıdır."
 
Özperk açıklamasında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü`nü, kadınların sorunlarına odaklanma açısından bir fırsat olarak görürken, kadınları ve sorunlarını adeta bir güne hapseden anlayışı da sağlıklı bulmadıklarını ifade ederek, "Başta kadın eğitim çalışanları olmak üzere bütün kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü`nü, sorunlarının çözümüne vesile olması temennisiyle kutluyoruz" dedi.
 
Veysi Demir - İLKHA
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir