• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Fetih Hareketi`nden HAMAS`ı rahatsız edecek cevap!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fetih Sözcüsü Usame el-Kavasimi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hamas'ın bölgedeki bölünmüşlüğe son verme kapsamındaki yeni adımının gerçek anlamda bir "girişim" sayılamayacağını söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın "Gazze'deki idari komitenin koşulsuzca feshi, Filistin hükümetinin Gazze Şeridi'nde etkin hale gelmesi ve seçimlere gidilmesi" maddelerini içeren girişiminin Hamas tarafından kabul edilmediğini belirten Kavasimi, "Hamas'ın sunduğu girişim, gerçekleştirilmesi imkansız şartlar içeriyor." dedi.

Hamas'ın, bölgedeki ayrılığı derinleştirmek ve Muhammed Dahlan'la birlik olarak Gazze Şeridi'nin ayrılması için imkansız şartlar sunduğunu vurgulayan Kavasimi, bunu, İsrail'in sözde alternatif liderler bulunması projesi adı altında yaptığını savundu.

"UZLAŞININ TEKERİNE TAŞ KOYMAK"

Hamas'ın sunduğu girişimi, "uzlaşının tekerine taş koymak" şeklinde nitelendiren Fetih Sözcüsü, şunları söyledi:

"Bu durum, Hamas'ın değişmediğinin, bölücü projesinde ilerlediğinin göstergesi. İdari komitenin feshi herhangi bir şarta bağlanmamalıdır. Ramallah'taki hükümetin etkin hale getirilmesinin de şarta ihtiyacı yok. Hamas, bir yandan hükümete Gazze'de çalışma çağrısında bulunurken aynı anda hükümetin bölgedeki çalışmalarını engelliyor. Bu mesele, slogan ya da basın açıklamalarından ibaret değil."

Kavasimi, geçmişe bakıldığında Hamas'ın, Gazze'deki görevlerini devralması için Filistin hükümetine yaptığı çağrı üzerine bölgeye giden bakanların gözaltı ve şiddetle karşı karşıya kaldığını ya da halkın kışkırtılarak bakanlıklara ulaşımın engellendiğini belirtti.

İDARİ KOMİTENİN ŞARTSIZ FESHİ

"Hamas'ın girişimi Filistin kamuoyunu yanıltmayı hedefliyor." diyen Kavasimi, şöyle devam etti:

"Hamas'tan beklenen, Gazze'deki idari komiteyi hiçbir şart öne sürmeden feshetmesi, Ulusal Uzlaşı Hükümeti'nin Gazze Şeridi'nde koşulsuz şekilde etkinleşmesi ve seçimlere gidilmesidir. Bunlar imkansız değil, gerçek koşullardır ve herkes tarafından mutabık kalınmıştır. Bunun dışındakiler anlamsız ve yanıltıcıdır."

Hamas, bu sabah Gazze Şeridi ile Batı Şeria arasında bölünmeye son verilmesi kapsamında Gazze'de hükümet işlerinin yürütülmesi için geçen mart ayında kurduğu idari komiteyi feshetmeyi de içeren yeni bir siyasi girişim sunmuştu.

Girişimde, söz konusu komitenin, Gazze'deki kamu çalışanlarının resmi statüde kabul edilmesi başta olmak üzere uzlaşı hükümetinin, Gazze'deki tüm sorumluluklarını üstlenmesinin hemen ardından, feshedileceği ifade edilmişti.

Kaynak: AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir