• DOLAR 32.594
  • EURO 34.874
  • ALTIN 2504.266
  • ...
Kuyruk sokumu sendromu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kuyruk sokumu (koksiks), omurganın alt kısmında bulunan son parçasıdır. Bu parçaya halk arasında poçik de denir.

Koksiks ağrısına sürekli oturarak çalışanlarda, oturur pozisyonda düşenlerde ve sert bir yere çarpanlarda daha sık rastlanır. Kadınlarda daha sıktır. Zor doğum büzdüm kemiğinde kırığa veya bağ zorlanmasına yol açabilir. Bununla birlikte büzdüm ağrısı çekenlerin yaklaşık yarısında travma hikayesi yoktur. Sebebi bilinmeyen kuyruk sokumu ağrısının %70'inde bel fıtığı saptanmıştır.

Hastalar kuyruk sokumunda ağrı ve hassasiyetten yakınırlar. Ağrı kabalara ve bele doğru yayılabilir. Sert yere oturmakla ağrı ve hassasiyet artar. Koksiks üzerine basmakla hassasiyet bulunur.. Sadece kuyruk sokumu değil bel, kaba ve kalça da kontrol edilir. Tanı düz grafi ve MR ile doğrulanır ve bir hekim tarafından konulmalıdır.

Tedavide hastanın ortası boş, simit şeklinde mindere oturması,  büzdüm kemiğine yük binmemesi için yan yatması, ağır kaldırmaması, sert zemine oturmaması önerilir. Masaj, fizik tedavi, kortizon ve ozon enjeksiyonları ile iyi sonuçlar alınmaktadır. Hastalık tedavi edilmezse, kronikleşebilir ve ilerleyerek kireçlenmeye yol açabilir.  Fizik tedavi yöntemleri denenmesine rağmen ağrı geçmezse cerrahiye ihtiyaç duyulabilir. Cerrahi olarak kuyruk sokumu kemiğinin ucu ameliyatla çıkarılır.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir