• DOLAR 32.55
  • EURO 34.882
  • ALTIN 2425.916
  • ...

Muş Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü ile özel bir şirketin girişimiyle güneş panelleri üretim kursu kadın kursiyerlerle başladı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bir ilk olma özelliği taşıyan kursta 19 kadın kursiyer eğitim görüyor.

Muş İŞKUR İl Müdürlüğü ile özel bir şirketin iş birliğinde açılan Güneş Paneli Üretimi Kursu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bir ilk olma özelliği taşıyor. 25 kişiyle başlayıp şu anda 19 kadın kursiyerle devam eden kursta güneş paneli üretiminin bütün detayları ile ilgili eğitimler veriliyor. Kursa katılan ev kadınları ve genç kızlar, bir yandan meslek sahibi oluyor, bir yandan da günde aldıkları 35 TL ile aile bütçelerine katkıda buluyorlar.

Kursun haftada 6 gün verildiğini ve toplamda 104 gün sürdüğünü belirten İŞKUR İl Müdürlüğü kurs denetmenlerinden Mehmet Ali Ay, kursa katılan kursiyerlere günde 35 TL cep harçlığı verildiğini ve bu kursu tamamlayan kursiyerlerin güneş panelleri üretiminde çalışabileceklerini söyledi.

Kursta eğitim veren özel şirketin genel koordinatörü yüksek elektrik mühendisi Turhan Teknur Kiraz, bu işi yapabilecek yetişmiş eleman olmadığı için öncelikle kurs açtıklarını belirterek, "Hayatımın büyük bir kısmı yurt dışında geçti. Yaklaşık 46 sene yurt dışında yaşadım. Yaklaşık 35 senedir de güneş paneli işi yapıyorum. 2 sene önce Türkiye'ye döndüm ve bu konuda büyük bir açık olduğunu gördüm. Eskişehir'de ilk fabrikamızı kurduk ve elemanlarımızı eğiterek üretime başladık. Bize doğuda veya güneydoğuda bu işi yapmamız için telkinde bulunuldu. Buraya yatırım yapmaya karar verdik. İlk önce kendi elemanımızı eğiteceğimiz 4 aylık bir kurs düzenledik. Bu işi bilen, yapan yetişmiş eleman yok. Bu konuda büyük bir sıkıntı var. Bundan dolayı kendi elemanımızı kendimiz yetiştirmek zorunda kaldık. İŞKUR vasıtasıyla dört aylık bir kurs süreci başlattık. Aslında bu işi öğrenmek için 4 ay çok kısa bir süre ama biz hızlandırılmış bir şekilde bu işi çözmeye çalışıyoruz." dedi.

"Enerji bağımlılığımız her geçen gün artıyor"

Türkiye'nin en büyük sorunlarından birinin enerji olduğunu ve enerji bağımlılığının her geçen gün arttığını dile getiren Kiraz, şunları söyledi: "Bizim gayemiz, Muş'ta bir fabrika açıp, yetiştirdiğimiz elemanları kendi fabrikamızda çalıştırmak. Cazibe merkezleri kapsamında bize bir arsa tahsis edildi. İlk etapta 400 işçi çalıştıracağız ve bunların çoğu kadınlardan oluşacak. Bayan olmalarının nedeni el becerilerinin çok iyi olması, ikincisi bayanların istihdama kazandırılması. Bir toplumun gelişmesi kadınlardan başlar. Eğer kadınlar kendilerini yetiştirir, çocuklarını da buna göre yetiştirirlerse biz çok daha iyi yerlere varabiliriz. Enerji, Türkiye'nin en büyük sıkıntısıdır. Enerji bağımlılığımız her geçen gün artıyor. Şu an Türkiye'nin enerji ihtiyacı 500 milyar megavattır. Bunun sadece 280 milyar megavatını üretiyoruz. 220 milyar megavat enerji açığımız var. Her ay enerji ithal ederek yaklaşık 900 ila 950 milyon dolar para veriyoruz. Bizim dışarıya bağımlılıktan kurtulmamız gerekir. Bunun yolu kendi enerjimizi üretmekten geçiyor. Bildiğiniz gibi, fosil yakıtlar bir müddet sonra bitecek. Bitmeyecek tek enerji kaynağı güneştir. Bir madeni çıkarıp işlemek için büyük maliyetler ödeniyor. Güneş herkesin faydalanabileceği ve daha ucuza mal edilecek bir şey. Birkaç ay sonra kendi fabrikamızda kendi yetiştirdiğimiz elemanlarla üretime başlayacağız."

Kursiyerlerden Çiğdem Süme, kursta başarılı olup açılacak fabrikada çalışmak istediğini ifade ederek, "Buraya bir meslek edinmeye geldim. 4 aylık bir kurs süremiz var. 2 ayımız geride kaldı, daha 2 ayımız var. Hedefim bu işi öğrenip, kendimi geliştirmek. Çünkü bu hedef 2023 hedefi, ben de burada başarılı olmak istiyorum. Tabi, 4 ay sonra fabrika açılacak. Orada devam etmeyi düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Hedefinin, ileride kendi fabrikasını kurmak olduğunu belirten Berna Gülşahin Sabak ise "Burada güneş panelleri üretiyoruz. Elektriğimizi güneşten üreteceğiz. Bu işte özellikle bayanları istediler. Bayanların elleri bu işe daha yatkın ve daha kibar olduğu için erkekleri tercih etmemelerinin sebebi bu. Zaten erkeklerin bu işi yapabileceklerini düşünmüyorum. Bayanlar el işi ve dantel işi yapıyor, yani elleri bu işe daha yatkın. Bu iş kibarlık gerektiren bir iş. Kaba eller bu işi yapamaz. Benim bu işte en büyük hedefim ileride kendi fabrikamı kurmaktır." ifadelerini kullandı. (Ayetullah Tarhan - İLKHA)