• DOLAR 32.562
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2491.739
  • ...

Hükümetin özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri için geliştirdiği yeni yatırım hamlesi kapsamındaki Cazibe Merkezleri Programı'na yapılan başvuruların ivedilikle açıklanması gerektiğini belirten iş adamları, hükümet yetkililerine çağrıda bulundular.

İşsizlik oranlarının en yüksek olduğu bölgede işsizliğin azaltılması, yeni iş ortamları ve yatırımların önünün açılabilmesindeki engellerin ortadan kaldırılması gerektiğine işaret eden iş adamları, yatırımcıların başvurusunu yaptıkları projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Batman Şube Başkanı Suad Özdemir ile Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Batman Şube Başkanı Kamil Biçici, özellikle bölgede işsizliğin asgariye indirilmesindeki çözüm önerileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Batman'ın işsizlik oranında adeta rekor kırdığını belirten MÜSİAD Batman Şube Başkanı Özdemir, "Batman son yıllarda işsizlikle ilgili hep ilk üçlerdedir. Bu dönem yüzde 28 olarak tarihi bir rekor kırdı. Burada işsizliğin dışında mesleksizlik de var. Genç nüfusumuzun fazla olması nedeniyle de bölgenin getirdiği sıkıntıları da üstüne koyarsak işsizliğin olması Batman için doğal gibi gözüküyor. Hükümetin attığını adımlar var. En son attığı adım, cazibe merkezleri ile ilgili bir projedir. İş adamlarımız şubat ayı sonu itibariyle projelerini teslim ettiler. Maalesef cazibe merkezleriyle ilgili şu ana kadar bir gelişme olmadı." dedi.

"Yatırımcı yatırımlarını bekletmiş durumda"

Yatırımcıların, bir an önce cazibe merkezlerine başvuru sonuçlarının açıklanmasını beklediklerini dile getiren Özdemir, sözlerine şöyle devam etti: "Cazibe merkezlerine 200 ile 2 bin 102'ye yakın iş adamı proje vermiş durumda. Projenin hepsinin onaylanmayacağını biliyoruz, en azından onaylanacak projelerin her birinde en az 500 kişi çalışacaktır. Bunun da ailelerine sirayet ettiğini düşündüğümüz zaman en azından 4 bine yakın kişi aş sahibi olacaktır. Cazibe merkezleriyle ilgili hükümete seslenmek istiyorum: Bu güzel projenin sonuçlanması lazım. Yatırımcıların çoğu cazibe merkezlerine verdikleri projeleri bekliyorlar. O yüzden yatırımcılar yatırımlarını bekletmiş durumda. Cazibe merkezleri projelerinin bir an önce açıklanması gerekir."

Cazibe merkezleri kapsamında başvurulan projelerin açıklanmasıyla yeni iş ortamlarının açılacağını ve bunun işsizliğin azalmasına sebep olacağını vurgulayan Özdemir, "Cumhurbaşkanının açıkladığı 'istihdamda seferberlik' konusunda da Batman iyi bir sınav verdi. 4 bine yakın yeni istihdam sağlandı. Bu da iyi bir gelişme ama ona rağmen maalesef Batman'ın önceki yıllarda yüzde 25'lik işsizlik sayısını düşürmüş olmadı. Yaklaşık 150-160'a yakın iş adamı, Organize Sanayi Bölgesi'nde yatırım yapmak için yer bekliyor. Dolayısıyla bunların hepsi işsizliği artırıcı nedenlerdir." ifadelerini kullandı.

"İşsizliğin azaltılması için projeler üretilmeli"

Devletin, işsizliğin azaltılması için projeler üretmesi gerektiğine dikkat çeken Özdemir, "Alkol bütün kötülüklerin anasıdır.' diyorsak işsizlik de maalesef son dönemlerde yaşanan sıkıntıların çoğunun annesi, babası gibi duruyor. Çünkü işinde olan bir insanın kötü şeylere meyletmesi zordur. Kimse işini bırakıp kötülüklerin peşinden koşmaz, terör örgütlerine katılmaz. Çünkü işi, evine götüreceği ekmeği, bakacak çoluk çocuğu vardır. Dolayısıyla bu anlamda istihdamın üstüne gitmememizin sebebi bataklığı kurutmak gibi bir şeydir. Devlet, işsizliği azaltması anlamında da farklı projeler üreterek, bu bataklığı kurutup, artık insanların terör örgütlerinin eline düşmesine engel olmalıdır." şeklinde konuştu.

"Yatırımcılarımız ümitlerini yitirmektedirler"

Türkiye genelinde ekonomiyle ilgili bir sorun yaşandığını belirten TÜMSİAD Batman Şube Başkanı Biçici, bölgenin bu konuda daha çok sıkıntı çektiğini söyledi.

Piyasadaki sıkıntının bir an önce giderilip, yatırımcıların önünün açılması gerektiğini dile getiren Biçici, şunları söyledi: "Cazibe merkezlerinin bir an önce hayata geçirilip, Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yer sıkıntısının çözülmesini istiyoruz. Batman'da 190 yatırımcımız Organize Sanayi Bölgesi'nde yer beklemektedir. Buna rağmen herhangi bir adım atılmamıştır. Bizim 5-6 üyemiz de Organize Sanayi Bölgesi'nde yatırım yapmak için başvuruda bulunmuştur. Bu süre uzayınca bizim yatırımcılarımız da ümitlerini yitirmektedirler. Konunun bir an önce çözülmesini istiyoruz."

Bölgedeki işsizlik sorununa da değinen Biçici, "Bölgemizin başka illerinde olaylar oldu ama Batman'da bir olay olmadı. Bunun nedenlerinden biri de ilimizde tekstil fabrikalarının olması ve insanların orada çalışmasıdır. Bu da olayların olmamasına neden oldu. Yatırımcılarımızın Batman'da yatırım yapmasını ve yatırımcıların önünün açılmasını istiyoruz. Yereldeki iş adamlarımızın kapasitelerini, üretimlerini artırmaları için hükümetin destek ve kredi vermesi lazım. Yereldeki iş adamı kalkındığı zaman bu başka yere de yansıyacaktır. Hükümetin ilimize, bölgemize farklı seçenekler sunup, iş adamlarımızın sıkıntılarını giderip, daha çok ihracat yapmaları için yatırımcılara destek vermesini istiyoruz." diye belirtti. (M. Fatih Akgül - İLKHA)