• DOLAR 32.372
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.578
  • ...
Van Valisi kentin sorunları ve projelerle ilgili konuştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın aylık meclis toplantısı Van Valisi Murat Zorluoğlu'nun katılımıyla gerçekleşti.

Van TSO'da gerçekleştirilen aylık meclis toplantısında konuşan Van Valisi Zorluoğlu, kentteki çevre yolu sorunu, Van Gölü atık su arıtma tesisi sorunu, katı atık revizyon sorunu, Tekstilkent'in yol sorunu ve sahil yolu projesi gibi bir çok meseleye çözüm getireceklerini dile getirdi.

Toplantıda Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva'nın projeleriyle ilgili yaptığı sunumunun ardından konuşan Van Valisi Zorluoğlu, Van Gölü'nün potansiyelinden yeterince yaralanmadığını belirterek, "Bölge olarak Van Denizi'yle alakalı potansiyelden yararlandığımızı söylemek mümkün değildir. Van Denizi'nin çevresiyle alakalı bir turizm mastır planın olmadığını öğrendik. Bu çok önemli bir eksikliktir. Bunu süratle ele almamız lazımdır. Van Denizi'nin bir bütün olarak 400 kilometreye yakın çevresinin tamamını turizm bakımından kıymetlendirecek bir mastır planına mutlaka ihtiyaç olduğunu düşünüyorum." dedi.

"Van Denizi'nin kirlenmesini önlememiz gerekiyor"

Van Gölü atık su arıtma tesisi sorunu hakkında konuşan Zorluoğlu, tesis için kısa bir süre önce kaynak temin ettiklerini söyledi.

Zorluoğlu, "Maalesef mevcut atık su arıtma tesisimizin yeterli olmadığını söylememiz mümkündür. Geldiğim günden itibaren bir çaba içerisine girdiğimi sizlere ifade etmek isterim. Bu konuda Çevre Şehircilik Bakanımızla, İller Bankası Yönetim Kurulu Başkanımızla görüştüm ve VASKİ Müdürümüzü harekete geçirdim. Şu an itibariyle atık su arıtma tesisi için kaynak temin ettik. Proje 2013 yılında yapılmış, bu projeyi de şimdi revize ediyoruz. Kısa bir süre içerisinde revizyon çalışması tamamlandığında bunu yerelde ihaleye çıkmak suretiyle bu sene ihalesini gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki 2 yıl içerisinde bunu hizmete açmayı planlıyoruz. Yaklaşık bir milyon nüfusun kanalizasyonunun arıtmasına imkân verecek bir proje olacak. Bu proje için son teknoloji kullanılacak. İnşallah tamamlandığında Van Gölü için en büyük kirliliği oluşturan şehir kanalizasyonunu deşarj edilmeden Van Gölüne verilmesi süreci bitmiş olacaktır." şeklinde konuştu.

"Van'ın temel probleminden bir tanesi de katı atık işidir"

Van'ın katı atıkların rehabilitasyonuna ve modern katı atık sistemine kavuşacağını dile getiren Zorluoğlu, "Büyükşehir modelinin en önemli artılarından bir tanesi büyük çalışmalarının tek elden büyükşehir ölçeğinde yönetilmesidir. Bunların bir tanesi atık su, diğeri de katı atık sorunudur. Van'ın temel probleminden bir tanesi de katı atık işidir. Bizim katı atıkları süratle rehabilitasyonu ve atıklardan elde edilecek enerjiyle de oranın modernizasyonunu ıslah etmemiz gerekiyor. Önümüzdeki hafta başında Van Mahalli İdareleri Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Birliği (VANÇEB) ile toplantımız olacaktır. O toplantıda bu soruna bir start vereceğiz. Katı atıkların rehabilitasyonu ve modern katı atık sistemine kavuşmuş olacağız." diye konuştu.

"Kış gelmeden Tekstilkent'in yol problemini çözeceğiz"

Bu yıl içerisinde Tekstilkent'in yol problemini çözeceklerini belirten Zorluoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tekstilkent bu şehrin ürettiği önemli bir çalışma ve önemli bir istihdam alanıdır. Bununla alakalı olarak da orayı geliştirmemiz, daha fazla istihdam olanakları sağlamamız ve yeni yatırımcıların orada yatırım yapmasını sağlamamız gerekiyor. İlk geldiğim anda temel bir problem olarak Tekstilkent'in yollarının asfaltlanması şahsıma iletilmişti. Onunla alakalı olarak Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfü Elvan ile görüştüm. Bizde Kalkınma Ajansı parasının yarısı vardı, kalan yarısını da ondan rica ettim. Bu konuda ilgi gösterdiler, Kalkınma Bakanlığı yatırımları hızlandırma ödeneğinden karşılanacağı şeklinde dönüş yapıldı. Süratle bu sene kış gelmeden Tekstilkent'in yol problemini çözeceğiz."

"Çevre yolunu yapmadan trafikte rahatlık sağlayamayız"

Çevre yolunu yapmadan kent merkezindeki trafik problemini çözemeyeceklerini ifade eden Zorluoğlu, "Bu şehrin trafiğinin çözümü temel olarak çevre yolu ile bağlantılıdır. Çevre yolunu yapmadan biz ne kadar trafikle ilgili düzenleme yaparsak yapalım tam anlamıyla bir rahatlık sağlayamayız. Çevre yolu yapılmadan kolay kolay caddeleri yayalaştıramayız. Bununla birlikte yürütülmesi gereken işlerden bir tanesi de Van sahil yolu projesidir. Edremit'te kısmen başlatıldı ve Van Büyükşehir Belediyesi olarak devamını sağlamayı düşünüyoruz. Bütün gücümüzle sizlerle birlikte Van'a başta belirttiğimiz hususlar olmak üzere, bütün meseleleriyle yakından ilgilenip önemli bir bölümüne çözüm getireceğiz." dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Van TSO aylık meclis toplantısı soru cevap kısmıyla sona erdi. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir