• DOLAR 32.348
  • EURO 35.162
  • ALTIN 2305.25
  • ...
SON DAKİKA
MAÜ'den Afrika'ya akademik açılım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça'nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Yükseköğretim Kurulu tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen İslam Ülkeleri Rektörler Forumu'na katılmasının ardından Somali National Üniversitesi ile iş birliği protokolü imzalandı.

İş birliği protokolü kapsamında iki üniversite arasında bilgi ve tecrübelerin paylaşılması, öğretim elemanları, öğrenci ve idari kadroların eğitsel ve yönetsel konularda bilgilendirilmesi, araştırmacı değişimi ve bilimsel çalışmaların yapılması gibi konularda mutabakata varıldığı belirtildi.

Türkiye ve Somali'nin derin tarihi, dini ve kültürel ilişkilerle bağlı olduğuna değinen Rektör Ağırakça, protokolle Mardin Artuklu Üniversitesi ile Somali Üniversitesi arasında bilimsel alanlarda iş birliği ve kapsamlı danışmaları geliştirmek üzere kurumsal bir çerçevenin sağlandığını ve önlerindeki dönemlerde akademik anlamda ilişkilerin daha da genişleyip derinleşeceğine inandığını belirtti.

Ağırakça, Ankara'da, İslam dünyasında yükseköğretim sistemleri ve üniversiteler arasındaki iş birliklerinin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen "İslam Dünyasının Yükseköğretim Alanını Oluşturmak" temalı İslam Ülkeleri Rektörleri Forumu'nda alınan karar doğrultusunda Somali Cumhuriyeti'nin tek devlet üniversitesi olan Somali National Üniversitesi ile yapılan protokolü, iki üniversite arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için önemli bir kilometre taşı olarak gördüğünü söyledi.

Mardin Artuklu Üniversitesinden tarla bitkileri, makine, ziraat ve telkâri alanlarında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) katkılarıyla uzman ve öğretim üyesi gönderileceği bilgisini veren Somali Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmed Jimale ise bu iş birliğinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Jimale, Mardin Artuklu Üniversitesinin eğitim birikiminin Somali Devlet Üniversitesi için bir örnek teşkil edeceğini belirterek, "Mardin Artuklu Üniversitesinin üniversitemizin yapılanmasında ve farklı bölümlerin açılmasında yol gösterici olacağına inanıyorum." dedi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü ile Somali National Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülecek iş birliği protokolünün 5 yıllık bir süre için geçerli olacağı bildirildi. (M. Salih Keskin - İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir