• DOLAR 32.379
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2325.667
  • ...
Yetiştirdikleri kavun karpuzlar geçim kaynakları oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman'ın Gercüş (Gercews) ilçesi kırsalında yaşayan binlerce çiftçinin yetiştirdiği kavun karpuz ve acurlar geçim kaynağı oldu.

Yaz mevsiminin vazgeçilmezleri arasında olan kavun ile karpuz sağlık açısından da sayısız faydalarının olduğu ve çekirdeğinin de kurutulup tüketildiği biliniyor.

Batman'da tüccarlar, kırsalda yaşayan çiftçilerden aldıkları kavun, karpuz ve acurları Batman merkezde pazarlayarak çiftçiler ile tüccarlar geçimlerini sağlıyor.

Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Kırkat (Qirqatê) köyü çiftçileri ile diğer köylerin çiftçileri Gercüş'ün birçok yerinde yetiştirdikleri acur, kavun ve karpuzlardan iyi verim elde ediyor.

Yıllardır tarım işiyle uğraştıklarını ifade eden çiftçilerden İslam Beyaz, çiftçilikle beraber köyde elektrik işi gibi birçok işle uğraştığını söyledi.

Daha önce acur ektiklerini şimdi ise kavun ve karpuz zamanı olduğunu söyleyen Beyaz, "Acurdan verim almaya başlamışız. Karpuz kavunların kökenlerini çeviriyoruz. Tavşan, kuş ve haşerelerin yetişen karpuz ile kavunlara zarar vermemeleri için kökenlerle örtüyoruz. Bizim bu çabalarımızla beraber kısmetlerini yiyorlar." dedi.

Bostanlarda yetiştirdikleri ürünler ile geçimlerini sağladıklarını ifade eden Beyaz, "Son zamanlarda acur ve kavunlar baya bir getirisi oluyor. Bu ürünler bizim geçim kaynaklarımız olmuş. Ürünlerimizde sadaka payı ile beraber çok iyi geçim kaynağıdır. 3 dönümlük bir bostanda bin TL'lik kavun satılabilir. Acur aynı şekilde verim getirir. Elde etiğimiz ürünleri köy arabalarıyla Batman'a gönderip satıyoruz. Bazı toptancılar köye gelip satın alıyorlar. Herkes kendi ürününü kendi çabalarıyla satıyor. Bazı köylüler acurları turşu yayıp satıyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)
























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir