• DOLAR 32.558
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2427.801
  • ...
Venezüella Başkanı ABD`ye meydan okudu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Venezuela'da anayasayı yeniden yapma yetkisine sahip olan 'kurucu meclis'in oluşturulması amacıyla düzenlenen seçimler sona erdi. Seçimleri, mevcut başkan Nicolas Maduro'nun Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) kazandı.

Bir süredir sokak eylemleri düzenleyen Maduro muhalifleri ise seçimleri boykot etti. Seçim boyunca süren protestolarda Batı basını kaynaklarına göre 5 kişi hayatını kaybetti.

Venezuela Seçim Kurulu'nun yaptığı açıklamaya göre, Birleşik Sosyalist Parti'ye oy verenlerin sayısı 8 milyonun üzerinde olduğu belirtildi. Seçim Kurulu Başkanı Tibisay Lucena seçime katılan kişi sayısını 8.089.320 kişi, katılım yüzdesini ise yüzde 41.53 olarak açıkladı.

MADURO: VENEZUELA HALKI DEMOKRASİ DERSİ VERDİ

Seçimin ardından başkant Caracas'ta yüzlerce destekçisine seslenen Devlet Başkanı Nicholas Maduro da zaferini ilan etti.

Seçimleri bir zafer olarak değerlendiren Maduro, "Tehditlerin ortasında 8 milyon kişi, bazı eyaletlerde dağları ve ırmakları aşarak oy kullandı. Venezüella halkı demokrasi dersi verdi" dedi.

Selefi ve akıl hocası olan eski Venezüella Devlet Başkanı Hogo Chavez'in 18 yıl önce iktidara geldiği zamana atıf yapan Maduro 'Devrimin 18 yıllık tarihindeki en yüksek katılım" ifadelerini kullandı.

"TRUMP'IN NE DEDİĞİ UMURUMUZDA DEĞİL"

Destekleri için Latin Amerika ve Karayip ülkelerine teşekkür eden Maduro, ABD Başkanı Donald Trump'ın seçimlerin sonucunun tanınmayacağı açıklamasına da konuşmasında yanıt verdi.

Maduro "Trump'ın ne dediği umurumuzda değil, halkımızın ne dediği umurumuzda" ifadelerini kullandı.

"LATİN AMERİKA YENİ BİR DİRENİŞ DALGASINA BAŞLAYACAK"

"Seçimler Latin Amerika'nın gelecek bağımsız yıllarını başlatıyor" diyen Maduro "Latin Amerika yeni bir direniş dalgasına başlayacak" diye konuştu.

​Muhalefete 'şiddeti terk etmeleri ve siyasete dönmeleri' çağrısında bulunan Maduro konuşmasında, Kurucu Meclis'in ilk işlerinden birinin muhalefet milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması olması gerektiğini savundu.

Muhalefet partilerinin oluşturduğu Demokratik Birlik Masası'nın (MUD) kontrolündeki Ulusal Kongre'nin müdahalesi olmadan yeni anayasayı oluşturma yetkisine ve Kongre'yi feshetme yetkisine sahip olacak Kurucu Meclis'in 545 üyesi olacak. Üyeleri arasında Maduro'nun eşi Cilia Flores, sağ kolu Sosyalist Parti (PSUV) Genel Başkan Yardımcısı Diosdado Cabello ve diğer müttefiklerin olması bekleniyor.

EYLEM ÇAĞRISI YAPAN MUHALEFET: "BU HİLELİ SÜRECİ TANIMIYORUZ"

Muhalefet ise seçimlere sadece 2.5 milyon kişinin katıldığını savunuyor.

Önde gelen muhalif lider Henrique Capriles seçim günü yaşanan şiddet olaylarını 'katliam' olarak niteleyerek yeni protesto eylemleri düzenlenmesi çağrısı yaptı.

Bugün için ülke genelinde yürüyüş, çarşamba günü de Caracas'ta kitlesel gösteri çağrısı yapan Capriles "Biz bu hileli süreci tanımıyoruz" dedi.

Maduro seçimlere yönelik eylemleri yasaklamış, eylem yapanlara 10 yıla varan hapis cezaları getirmişti.

10 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Yetkililer seçim sırasında 10 kişinin öldüğünü açıkladı. Böylece ülkede 4 aydır devam eden çatışmalarda ölenlerin sayısı 120'yi aştı.

Ölenler arasında bir Kurucu Meclis adayı, yerel bir muhalif lider, iki genç muhalif eylemci ve bir asker bulunuyor.

Caracas'ta bir patlayıcının motorsiklet konvoyunu hedef alması sonucu 7 polis yaralandı.

Bazı bölgelerde seçim merkezlerine muhalif eylemciler saldırı düzenledi, yollara barikat kurdu.

Eylemcilere göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve zırhlı araçlarla müdahale eden güvenlik güçlerinin kimi bölgelerde gerçek mermi de kullandığı belirtildi.

Venezüella'da muhalefet dün gün boyu protestolarını sürdürdü

ABD, AB, KANADA VE BAZI LATİN AMERİKA ÜLKELERİ SEÇİMİ KINADI

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert yaptığı açıklamada Kurucu Meclis'in 'Venezüella halkının kendi kaderini tayin etme hakkının altını oyduğunu' söyledi.

Nauert, ABD'nin Maduro hükümetine karşı 'sert ve hızlı' yeni yaptırımları hayata geçireceği tehdidinde de bulundu.

​ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley de seçimi 'düzmece' olarak niteleyerek kınadı.

Haley " Maduro'nun düzemece seçimi diktatörlüğe doğru bir diğer adım. Yasadışı hükümeti tanımayacağız. Venezüella halkı ve demokrasisi üstün gelecek" ifadelerini kullandı.

Seçimler Avrupa Birliği (AB), Kanada, Arjantin, Brezilya, Kolombiya ve Meksika tarafından da kınandı.

Ayrıca Madrid, Miami ve bazı Latin Amerika kentlerinde yaşayan Venezüellalılar dün protesto gösterileri yaptı.

KÜBA, BOLİVYA VE RUSYA'DAN DESTEK

Küba Dışişleri Bakanlığı ise "Amerikan Devletleri Organizasyonu (OAS) Genel Sekreteri Luis Almagro'nun desteğiyle Washington tarafından alınan ekonomik yaptırım kararını" kınadı. Açıklamada Venezuela'ya karşı yürütülen uluslararası operasyonunun Venezuela halkının isteklerini görmezden gelinerek ve onları ekonomik yaptırımlar ve saldırılarla kuşatarak seslerini kısmayı amaçladığı ifade edildi.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales Maduro'yu Kurucu Meclisten ve ülkeye barış getirmek içir gösterdiği çabadan ötürü kutladı. Seçim yapılmadan Kurucu Meclisi reddeden Latin Amerika'nın sağ yönetimlerini ise eleştiren Morales Twitter hesabından"Meksika ve Kolombiya'ya kendi Kurucu Meclislerini oluşturmalarını öneririm, kapitalist sistemlerini, emperyalist sistemlerini değiştirmek için” mesajını paylaştı.

Rusya Dış işleri bakanlığından yapılan yazılı açıklamada "Umarız Venezuela'daki seçim sonuçlarını reddeden ve Karakas üzerindeki ekonomik baskıları arttıran uluslararası toplumun üyeleri, Venezuela halkını kutuplaştıran bu yıkıcı planlarından vazgeçerler" denili

SAĞ HÜKÜMETLER 8 AĞUSTOS'TA TOPLANIYOR

Öte yandan Peru hükümeti Arjantin, Brezilya, Kanada, Şili, Kolombiye, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Meksika, Panama ve Paraguay`dan oluşan sağ hükümetletlerin dışişleri bakanlarını Venezuela meselesinin konuşmak üzere 8 Ağustos`ta başkent Lima`ya davet etti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir