• DOLAR 32.562
  • EURO 34.887
  • ALTIN 2437.147
  • ...
BAE, ABD`deki düşünce kuruluşlarına para akıtmış!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşik Arap Emirlikleri Washington Büyükelçisi Yusuf Uteybe`nin e-posta adresinin internet korsanları tarafından ele geçirilmesinin ardından BAE`nin her gün bir skandalı ortalığa saçılıyor. Obama yönetiminde yer alan isimlere kayda değer miktarda para akıtarak Beyaz Saray`ın gözdesi olan Uteybe`nin sızdırılan e-posta yazışmalarından BAE`nin Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi`nden (FTKR) yüksek teknoloji silah alım iznini kolaylaştırma iddiasıyla kaleme alınan bir araştırmanın faturası çıktı.

MASABAŞI RAPORA 250 BİN DOLAR

FTKR, eski Başkan Barack Obama döneminde ABD`nin en yakın müttefiklerinin dışında füze ve insansız araç satışlarını yasaklamıştı. FTKR anlaşması, üye ülkelerin, menzili 300 km`yi geçen ve 500 kilonun üstünde başlık taşıyan füzeleri ve bunların teknolojisi ile aksamlarını transfer etmelerini veya satın almalarını yasaklıyor. Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi (YAGM) adlı düşünce kuruluşu, BAE`nin bu tür silahları satın alabilmesinin önünü açmak için yürütülen kampanyanın parçası oldu. YAGM, “askeri İHA`ların ihracını düzenleyen yasal rejim” hakkında hazırlanmış rapor için BAE elçiliğine 250 bin dolarlık fatura gönderdi.

ELÇİDEN ABD`Lİ ŞİRKETE KIYAK

Obama döneminde ABD Savunma Bakanlığı`nda çalışan üst düzey isimlerden Michele Flournoy, 24 Haziran 2016 tarihinde Uteybe`ye eposta göndererek şunları kaydetti: “Yusuf, daha önce ele aldığımız üzere, BAE`nin Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi`ne katılmasınin potansitel getirileri ve maliyetleriyle ilgili YAGM`nin proje teklifi burada. Sizin aklınızdakiyle örtüşüp örtüşmediğini bildirmenizi rica ederim.” Flournoy`a iki hafta sonra dönüş yapan Uteybe “Rapor için teşekkür ederim. Sanırım tartışmayı doğru yönde götürmeye yardım edecektir.” ifadelerini kullandı. Flournoy, diğer yazışmalarda Uteybe`den BAE içişleri bakanlığına müdahale ederek Polaris Wireless adlı ABD`li şirketin ülkesine elektronik izleme teknolojisi satışına yardım etmesini istedi.

Taliban bürosu için yarıştı
Katar`ı terörizm destekçisi olarak suçlayan BAE`nin topraklarında Taliban bürosu açtırmak için çaba gösterdiği ortaya çıktı. BAE Washington Büyükelçisi Yusuf Uteybe`nin sızdırılan maillerinde ortaya çıkan bilgilere göre Taliban bürosuna yönelik ilk e-posta 12 Eylül 2011`de kendisine ulaşıyor. Diplomat Mahmud el-Khaja`dan gönderilen e-postada “ABD`nin Doha`da bir Taliban elçiliği kurulmasına destek verdiğinden” bahsediliyor. BAE`li diplomat Haja taratından BM Afganistan elçisine yazılan epostada ise “Abu Dabi`nin Taliban elçiliği için ilk tercih olması yönünde istekli olduğu” belirtiliyor. 28 Ocak 2012 tarihinde başka bir e-postada ise Büyükelçi Uteybe bir ABD`li yetkiliye BAE Prensi bin Zayed`in konuya ilişkin şikayetlerini iletiyor. Uteybe yazdığı e-postada Prens bin Zayed`in Taliban elçiliğinin ülkesine gelmemesinden dolayı “öfkeli” olduğunu ifade ediyor. Bin Zayed Katar`a atıfta bulunarak, “Bu adamlar herşeyin ortasında olmak istiyor” şeklinde tepkisini gösteriyor.

Kaynak: Yenişafak

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir