• DOLAR 32.524
  • EURO 34.775
  • ALTIN 2490.689
  • ...

Boşanma davaları sonrasında yoksun duruma düşecek olan taraf olan eşe ve çocuklara farklı türlerde nafaka ödemesi daha iyi durumda olan eş tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu çerçevede de Türk Medeni Kanunu kapsamı dahilinde nafaka ödemelerine ilişkin olarak geniş kapsamlı düzenlemeler bulunmaktadır. Günümüzde evlilik birliğinin dağılmasının ardından yoksun duruma düşecek olan eş ile birlikte çocuğun normal gereksinimlerinin karşılanabilmesinin sağlanabilmesi açısından daha iyi durumda bulunan eşe yönelik olarak nafaka davası açılabilmektedir. Türk Medeni Kanunu kapsamı dahilinde mevcut olan bu hakkın, hakka sahip olan kişiler tarafından nafaka davası nasıl açılır konusunda ayrıntılı bir araştırma gerçekleştirmek durumunda kalmasına yol açabiliyor. Günümüzde nafaka davası açılabilmesi için belirlenmiş olan belirli şartlar bulunmaktadır ki bu şartların yerine getirilmiş olunması halinde nafaka davası açılabilmektedir. Nafaka davası konusunda daha detaylı bir bilgiye sahip olabilmek için öncelikli olarak nafakanın tam olarak ne olduğunun belirlenmesi gerekir.

Nafaka Nedir?

Boşanma davası ardından veya devam ederken boşanma davasının sona ermesinin neticesinde maddi açıdan zorluk yaşayacak olan kişiye bağlanmakta olan ve her ay ödemesinin yapılması gerekli olan parayı ifade etmek amacı ile hukuk dilinde kullanılmakta olunan kavramdır.

Nafaka Çeşitleri Nelerdir?

Günümüz Türk modern hukuku çerçevesinde hem boşanma devam ederken hem de boşanma davasının neticelenmesinin ardından alınabilecek 3 farklı türde nafaka bulunmaktadır. Bu nafaka türleri arasında ilk sırada tedbir nafakası bulunmaktadır ki bu nafaka, boşanma davası devam ederken eşlerden maddi yönden zorda kalmaması adına durumu daha iyi olan eşten ödemesi istenmektedir. Boşanma davalarının sonlanmasından sonra ise iki tür nafaka vardır. Bu nafakalardan ilki iştirak nafakası yani çocuk bakım nafakası ve ikincil olarak ise yoksulluk nafakasıdır.

Nafakayı Kim Alabilir?

Boşanma davası sürerken ya da boşanma davasının sonlanmasının ardından alınabilecek nafaka türlerinin alım hakkı ile ilgili olarak da farklı koşullar kanun kapsamında belirtilmiştir. Buna göre nafaka türlerine göre boşanma süreci içerisinde ve boşanma davası sonrası alınabilecek nafaka türlerine göre belirlenmiş olan nafaka hakkı koşulları

*Düşük seviyede gelire sahip olunması veya gelirin bulunmaması

*İş sözleşmesi feshi uygulanmış olması yani işten çıkartılmış olunması

*Ev hanımı olunması

*Asgari ücret ile çalışıyor olunması

*Geçici işlerde çalışan ve düzenli bir iş ya da geliri bulunmaması gibi koşullar çerçevesinde belirlenmiştir.

Günümüzde Türk Medeni Kanunu kapsamı dahilinde nafaka türleri farklı şekillerde uygulanabildiği gibi nafaka davalarında da önemli farklı detaylar bulunuyor. Bu detaylar arasında nafaka arttırma davası, nafaka azaltma ya da iptal etme davası ve nafaka borcunun geçmişe dönük tahsili için dava şeklinde farklı uygulama ve detayları bulunmaktadır. Bu yüzden nafaka avukatları Ankara bürosu ile sunulmakta olunan profesyonel hukuk desteği hizmetlerinden yararlanmayı tercih etmenin kişi açısından çok önemli artıları ve avantajları bulunmaktadır. 

BU BİR İLANDIR