• DOLAR 32.383
  • EURO 35.107
  • ALTIN 2326.38
  • ...
Kasetçilik sektörü teknolojiye direniyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muş'ta 1990 yılından itibaren kendi çabalarıyla yaptığı kasetlerle, Kürt kültürünün önemli sembollerinden biri olan dengbejlik geleneğini yaşatmaya çalışan Remzi Maral, teknolojiye yenik düşen kasetlerin artık nostalji olduğunu söyledi.

CD ve kasetçiliğin eski rağbeti görmediğini belirten Remzi Maral, maddi getirisi çok yüksek olmasa da sevdiği mesleğini devam ettirmek için direndiğini ve mesleğini devam ettirmek için elinden gelen mücadeleyi vereceğini söyledi.

Maral, "1990 yıllından itibaren bu işle, müzik sektörüyle uğraşıyorum. Bölge insanına Kürtçe hitap ettiği için ilk Kürtçe kasetlerinin serbest olduğu dönemlerde bu işe başladım. Bölgede yaklaşık 30 yıldır bu işle uğraşıyorum. Maalesef gelişen teknoloji bu işi bitirdi. Flaş bellekler ve sanal ortamları derken kaset sektörü şu an can çekişiyor. Bizler dengbejlik kültürünü ayakta tutmak için vatandaşlardan destek istiyoruz. Biz bir yapıtı çıkarmak için yılarca emek veriyoruz. Verdiğimiz emeğin karşılığını almak için de destek bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Özellikle düğün ortamlarında, eski tarihli dengbejlerin rağbet gördüğünü ve gençlerin daha çok internete yöneldiğini, genelde yaşlı kesimin kasetlere rağbet gösterdiğini belirten Maral, "Özellikle düğün ortamlarında, eski tarihli dengbejlerden olanlar rağbet görüyor. Gençler daha çok internete yönelse de genelde yaşlı kesim rağbet gösteriyor. Bizim kendi firmamız var benim de kendi stüdyom var. Bu kasetlerin alt yapısını kendim yapıyorum. Yaptıktan sonra bakanlığa gönderiyoruz. Onaylandıktan sonra fabrikada çoğaltıyoruz." dedi.

Almaya'ta tatil için memleketine gelen gelen Sabri Kırgöl, "Genelde bir ay burada kalıyorum. Her geldiğimde buradan kaset alıp Almanya'ya götürüyorum. Yaklaşık 47 yıldır oradayım ve orda bunları dinleyerek vakit geçiriyoruz." ifadelerini kullandı

Medeni Yayık ise internet ve flaş disklerin kasetlere ilgiyi azalttığını ancak kendisinin yine de kaset aldığını söyledi. (Ayetullah Tarhan-İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir