• DOLAR 32.597
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2506.451
  • ...
İplikler kadınların elinde halıya dönüşüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muş'ta Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) ile Halk Eğitim Merkezi İl müdürlüğü işbirliğinde dezavantajlı kadınlara yönelik açılan halı dokuma kursu devam ediyor.

Açılan kursta 20 kadın halı dokumasını öğrenerek meslek edinirken aynı zamanda ailelerine maddi katkıda bulunuyorlar. Kursiyerler meslek öğrenmenin ve ailelerine maddi destekte bulunmanın gururunu yaşarken, kursun hocası da bilgisini gençlere aktarmanın sevincini yaşıyor.

Muş Halk Eğitim Merkezi Müdürü Vedat Beyazduman, konuyla ilgili yaptığı açıklamada halı kursunun Muş Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile İŞKUR Müdürlüğüyle iş birliği içerisinde açıldığını belirtti.

Beyazduman, "Halk Eğitim Merkezi olarak bugün burada halı kursumuza geldik. Halı kursumuz Muş Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile İŞKUR Müdürlüğüyle iş birliği içerisinde açmış olduğumuz bir kurstur. Kursumuzda şimdi 20 kursiyerimiz eğitim görüyor. Yaz aylarında dezavantajlı özellikle bayanlara yönelik açmış olduğumuz bir kurstur. Kursumuzda bayanlarımız halı dokuma sanatını öğreniyorlar. İŞKUR Müdürlüğümüzün desteğiyle günlük harçlık da verilmektedir." dedi.

Amaçlarının kadınların gün içerisinde vakitlerini değerlendirmesi olduğunu ve halı kursunun unutulmaya yüz tutmuş bir mesleğin canlandırılması olduğunu söyleyen Beyazduman, "Amacımız, bayanlarımızın gün içerisinde vakitlerini değerlendirmesi. Halı kursumuz unutulmaya yüz tutmuş bir meslek grubuna girmektedir. Aynı zamanda bu mesleği yaşatmak adına geleceğe taşımak adına vermiş olduğumuz bir hizmettir. Halk Eğitim Merkezi müdürlüğümüz olarak hizmetlerimiz, çalışmalarımız, Valiliğimiz, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz, kamu-kurum kuruluşlarımızın desteği ile yıl boyunca devam eden bir hizmet sunmaktayız. Kursumuz 6 aydır devam ediyor. Kursiyerlerimiz bir buçuk aylık eğitimimizden sonra kısa sürede bu mesleği kapabiliyorlar. Bu yöredeki kızlarımızın, ablalarımızın eli çok yatkındır. Çok kısa bir süre içerisinde bu eğitimi verebiliyoruz. Her bir kursiyerimiz bir tezgâhta şu anda dokuyacak duruma gelmiş. Kursiyerlerimiz şu anda mesleği öğrenmiş ve dokuyorlar." şeklinde konuştu.

Halk Eğitim Merkezi Usta Öğreticisi Şefkat Şener ise 20 kursiyerin eğitim gördüğünü ve kursiyerlerin çoğunun ev hanımından oluştuğunu söyleyerek, "Halı Dokuma Kursumuz İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesi altında açılan bir kursumuzdur. Kursumuzda 20 kursiyer eğitim görmektedir. Kursiyerlerimizin çoğu ev hanımından oluşmaktadır. Birincisi meslek edinme, ikincisi aileye katkıda bulunmak için 6 ay süre içerisinde açılan bir kursumuzdur. Bu kursumuzda genç kızlarımızın ve ev hanımlarımızın elleri çok yatkın. Kısa süre içerisinde mesleği öğreniyorlar. Bu sayede aile bütçelerine katkıda bulundukları gibi meslek sahibi de oluyorlar." ifadelerini kullandı.

Kursiyerlerden Zehra Balçık, mesleği öğrenip köyünde bir yer açacağını belirterek, "Günde 5 saat çalışıyoruz. Sınavlara gireceğim, diplomamı aldıktan sonra kendi köyümde kendi yerimi açacağım. Orada okumayan kızlara bu mesleği öğreteceğim." dedi. (Ayetullah Tarhan-İLKHA) 














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir