• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Prvovokasyonda Ajan Parmağı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ENES DURMAZ- DOĞRUHABER

Gerek yerel-ulusal medyada, gerekse de sosyal medyada halkı Suriyelilere karşı kışkırtan sekiz kişilik ajan-misyoner timi deşifre edildi. Ankara Valisi Ercan Topaca, "Son dönemde Yenimahalle, Mamak ve Altındağ ilçelerimizde yaşanan sorunların arkasında mahallelerimizin içine kadar gelip dolaşarak halkımızın arasına fitne sokmaya çalışan yabancı ajanlar ve misyonerler var. Geçen hafta içerisinde Suriyelilerin yoğun olduğu Altındağ tarafında yakaladığımız sekiz kişiyi sınır dışı ettik." değerlendirmesinde bulundu. Vali Topaca`nın açıklamalarını gazetemize değerlendiren Mülteci Hakları Derneği Başkanı Av. Uğur Yıldırım da “Provokasyon amaçlı birileri özellikle yanlış bilgileri hem sosyal medya aracılığıyla, hem de diğer medya kanalları uyarınca, maalesef halkı galeyana getiriyor. Bu noktada toplumsal bir kabul durumunu ortadan kaldırmaya yönelik art niyetli girişimler görüyoruz.” dedi.


Ankara Valisi Ercan Topaca

KAMUOYUNDA YANLIŞ VE KASITLI BİLGİLER YAYILIYOR

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Topaca başkanlığında Ankara'da bulunan mültecilere ilişkin toplantı gerçekleştirildiği belirtildi. Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıda, başkentte yaşayan mültecilerin sorunları ve bunların çözümüne yönelik önerilerin tartışıldığı bildirildi. Toplantıya vali yardımcıları Kemal Karadağ, Süleyman Hürrem Aksoy ve Bilal Bozdemir, Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Asım Balcı, Altındağ, Keçiören, Yenimahalle, Mamak, Polatlı, Beypazarı kaymakamları, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mehmet Artar, İl Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan'ın yanı sıra mahalle ve köy muhtarları ile diğer yetkililer katıldı. Açıklamada, Vali Topaca'nın toplantıdaki değerlendirmelerine de yer verildi. Topaca, son dönemde mültecilerle ilgili çıkan sorunları anımsatarak, kamuoyunda birtakım yanlış ve kasıtlı bilgilerin yayıldığını gördüklerini söyledi.

"DEVLETİMİZİN SURİYELİLERE BİR MAAŞ BAĞLADIĞI YOK"

Altındağ ve Mamak'ta yaptıkları toplantılarda, bir vatandaşın "Suriyelilere neden maaş bağlanıyor?" yönünde bir soru sorduğunu aktaran Topaca, "Devletimizin Suriyelilere bir maaş bağladığı yok. Vatandaşlarımızda öyle bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu kasıtlı olarak oluşturulmaya çalışılan bir algı. Hukuken de mümkün değildir. Sadece ulusal ve uluslararası yardım kuruluşları tarafından kişi başına verilen bir ücret söz konusu. Ama bunun kaynağı devletimiz değil. Kaldı ki bu yardım da tüm Suriyelileri kapsamıyor. Muhtarlarımızdan istirhamımız, bu tür konular bir şekilde gündeme geldiğinde vatandaşlarımıza anlatmanızdır." açıklamasında bulundu. Bütün yardımların Suriyelilere geldiğine ilişkin haberler yayıldığına da dikkati çeken Topaca, bunun doğru olmadığını, devletin önceliğinin kendi vatandaşları olduğunu ifade etti. Suriyelilere ait iş yerlerinin geç saatlere kadar açık kaldığıyla ilgili şikayetler aldıklarını ve bu konuda gerekli ikazların yapıldığını vurgulayan Topaca, bu iş yerlerinde Türk Gıda Kodeksine uygun olmayan ürünlerin 31 Temmuz'a kadar toplanarak imha edileceğini belirtti. Eğitim çağına gelmiş her Suriyeli çocuğun okullara alındığını bildiren Topaca, bu çocukları iyi birer insan olarak yetiştirip, insanlığa kazandırmanın kendilerinin de görevi olduğuna işaret etti.

"SEKİZ KİŞİYİ SINIR DIŞI ETTİK"

"Son dönemde Yenimahalle, Mamak ve Altındağ ilçelerimizde yaşanan sorunların arkasında mahallelerimizin içine kadar gelip dolaşarak halkımızın arasına fitne sokmaya çalışan yabancı ajanlar ve misyonerler var." bilgisini paylaşan Topaca, şu ifadeleri kullandı: "Bunları iyi teşhis edelim, gerekirse polisimize, jandarmamıza, kaymakamımıza, belediye başkanımıza ihbar edelim ve biz de gereğini yapalım. Geçen hafta içerisinde Suriyelilerin yoğun olduğu Altındağ tarafında yakaladığımız sekiz kişiyi sınır dışı ettik. Bunlar çok iyi niyetlerle buraya gelmiyorlar. Bunlar, devletimizin Suriyelilere maaş vererek kendi vatandaşımızı mağdur ettiği şeklindeki yalanları kamuoyunda yaymak suretiyle Türk-Suriyeli konusunu kaşıyarak, hatta bu yalanları yanlarında çalıştırdıkları bizim insanımıza yaydırarak bu işi yapıyorlar. Oyuna gelmeyelim. Bu konuda herkesin milli bir duruş sergilemesini istiyorum."

SOSYAL MEDYADA YALAN HABERLER DOLAŞIYOR

Sosyal medyada kasıtlı olarak yayılmak istenen yalan haberler konusunda da uyarılarda bulunan Topaca, devletin resmi kanalları dışında yayınlanan haberlere inanılmamasını istedi. Topaca, sosyal medyada, "Yenimahalle Demetevler Parkı'nda Irak Türkmenleri ile mahalle sakinleri arasında yaşanan kavgada önce bir kişinin öldüğünün yer aldığını, sonra da bu sayının 140 kişiye kadar çıkartıldığını" belirtirken, ancak söz konusu olayda ölen kimsenin bulunmadığını hatırlattı.


Mülteci Hakları Derneği Başkanı Av. Uğur Yıldırım

“TOPLUMSAL KABUL DURUMUNU ORTADAN KALDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Yaşanan provokasyonlara dikkat çeken Mülteci Hakları Derneği Başkanı Av. Uğur Yıldırım, “Ankara`daki olaylar, daha önce İzmir`de olan olaylar veya İstanbul`daki diğer vakalarda gördüğümüz şöyle bir durum var. Provokasyon amaçlı birileri özellikle yanlış bilgileri hem sosyal medya aracılığıyla hem de diğer medya kanalları da uyarınca maalesef bu durum halkı galeyana getiriyor. Bu noktada toplumsal bir kabul durumunu ortadan kaldırmaya yönelik maalesef art niyetli girişimler görüyoruz. Bu yanlış bilgilendirmelerin içinde Suriyelilerin 1500 TL maaş aldığı, üniversiteye sınavsız girdikleri, doğum kontrollerinin dahi bedavadan yapılabildiği şeklinde tamamen yanlış haberler var. Bunları çoğaltmak da mümkün” şeklinde konuştu.

“STK`LAR OLARAK DURUMU ENDİŞE İLE İZLİYORUZ”

Yıldırım, “Bunlar ilk başta belki bilinmeden yapılıyor gibi düşünülse de sonrasından gelişen olaylar ve malum mültecilerle ilgili bazı durumlar, toplumsal reaksiyonları kışkırtma anlamında birçok yalan haberinde pompalandığını, hatta güvenlik güçleriyle bu nokta da çatışmalar yapıldığını güvenlik güçlerinden insanların şehit olduğuna dair gibi böyle haberler de bu süreçte yapıldı. Bununla ilgili mutlaka bir provokasyon çalışması var. Devlet de bu noktada bilgi sahibi, biz de sivil toplum olarak bunu endişeyle izliyoruz. Bir yandan doğruları anlatmaya, doğru şekilde insanları bilgilendirmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

“BİRLİĞİMİZİ BOZMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Mültecilerle olan birliği bozmaya çalışan gruplar olduğunu ifade eden Yıldırım son olarak şunları söyledi; “Fakat maalesef Türkiye`deki bu birliği, bu dirliği mültecilere sahip çıkan dünyanın dört bir tarafından gelen mağdur ve mazlumlara ilişkin bu insanları art niyetli olarak da provokasyon amaçlı kötüleyen, kötü gösteren yapılar, kurumlar ve maalesef kişiler de var. Biz de bunları sivil toplum olarak üzerimize düşen şekilde takip etmeye çalışıyoruz.”

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir