• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.825
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Aydın`ın 141 Yıllık Hayali

Aydın`ın 141 yıllık hayali olan 06.06.2014 tarihinde ünitelerin geçici kabulleri yapılarak, ticari işletme için EÜAŞ`a geçici işletme devri yapılan Çine Adnan Menderes Barajı ve HES`te 26.07.2017 tarihinde kesin kabul yapıldı. Kesin kabul işlemi Barajlar ve Hidro Elektrik Santraller Dairesi Başkan Yardımcısı Ahmet Çetinkaya ve beraberindeki heyet tarafından gerçekleştirildi.

Avrupa`nın En Yüksek Barajı

Çine HES`te 46.26 MW kurulu güçte, 2 üniteli ve yıllık 118 GWh enerji üretimi gerçekleştirilmektedir.
Kendi kategorisinde Avrupa`nın en yüksek barajı unvanına sahip Çine Adnan Menderes Barajı`nın yapılması ilk olarak 1869 yılında Sultan Abdulaziz Döneminde gündeme gelmişti. Baraj o tarihten tam 141 yıl sonra 10.10.2010 tarihinde tamamlanarak hizmete açılmıştır. Aydın`ın Çine ilçesine bağlı bir baraj yapılması talebi aradan 5 padişah, 59 Hükümet geçtikten sonra ancak 2010 yılında karşılık bulabilmiştir.

Barajın Getirdikleri

141 yıl inşa edilmeyi bekleyen Çine Adnan Menderes Barajı, daha fazla zaman kaybedilmemesi için hem malzemeden hem de zamandan ve dolayısıyla maliyetten tasarrufa imkân sağlayan Silindirle Sıkıştırılmış Beton Gövde tipinde inşa edildi. Baraj bu özelliğiyle Avrupa`nın en yüksek barajı unvanını kazandı. Baraj Avrupa`nın en yüksek barajı olmasının yanında hem sulama hem enerji hem de taşkın koruma özellikleriyle de ön plana çıkıyor. Çine Adnan Menderes Barajı ve HES üç ayrı sektörde ülkemize hizmet sağlayacak.

Barajın İnşa Edilmesiyle 9100 Hektarlık Arazinin Emniyeti Sağlanmış Oldu

Bunlardan en önemlisi can ve mal kayıplarına sebep olan Çine Çayı taşkınlarının önüne geçilecek olması. Ani ve şiddetli yağışlar neticesinde taşan Çine Çayı tarih boyunca büyük kayıplara sebep oldu. Barajın inşası esnasında bile 2 kere büyük taşkın meydana geldi. Bunlardan 2004 yılında yaşanan taşkında 75 milyon TL, 2009 yılında yaşanan taşkında ise 175 milyon TL maddi kayıp oluştu. Bu maddi kaybın yanı sıra ortaya çıkan sosyal sorunlarda taşkınların diğer bir olumsuz tarafı olarak vatandaşlarımızı etkiledi. Çine Adnan Menderes Barajı`nın inşa edilmesiyle tarih boyunca Çine Çayı taşkınlarına maruz kalan 9100 hektarlık bir arazinin emniyeti sağlanmış oldu. Bu alanda ikamet eden vatandaşlar ve tarım arazileri taşkın tehdidinden kurtuldu.

Baraj İle Yılda 2-3 Defa Mahsul Alınması Mümkün Olacak

Çine Adnan Menderes Barajı ve HES 22 bin hektar araziyi sulayacak suyu da depoluyor. Baraj tarıma iki yönlü bir fayda sağlıyor. Birincisi taşkına maruz kalan tarım alanlarının emniyetini sağlayarak taşkın suları altında bulunduğundan ekilemeyen arazilerin ekilmesini ve mahsul alınması barajla mümkün oluyor. İkincisi ise verimli arazilerin sulama suyuna kavuşması ile üretim artıyor. Baraj ile yılda 2-3 defa mahsul alınması mümkün olacak. Bölge çiftçisinin tarımsal gelirinde 5 ila 10 kat artış öngörülüyor.
Baraj, Santrali sayesinde de ülkemizin enerji arz güvenliğine katkıda bulunacak. Bilindiğini gibi gelişmekte olan ülkemizin enerji ihtiyacının büyük bölümü ithalat yoluyla karşılanıyor. Bu sebeple ülkemizin alt yapı yatırımlarına aktarılacak kaynaklar yurt dışına çıkıyor. Bu bakımdan HES`ler büyük önem taşıyor. Çine Adnan Menderes Barajı` da 47 MW kurulu gücü ve 118 GWh yıllık enerji üretim kapasitesi ile ülkemizin enerji üretimine destek olacak.