• DOLAR 32.373
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2322.24
  • ...
Valilik: Mozaikler Adıyaman`da sergilenecektir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adıyaman Valiliği, Gölbaşı ve Besni ilçelerinde bulunan mozaiklerin Gaziantep müzesine taşınacağı iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

Valilikten yapılan açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organları, internet siteleri ve sosyal medyada yer alan Besni ve Gölbaşı ilçelerinde bulunan tarihi mozaiğin başka bir ile verileceği haberlerinin yer aldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, her iki alanda bulunan mozaikler için yetkili kurum ve kuruluşlardan gerekli yasal izinlerin alındığı ve kurtarma kazı çalışmalarına başlandığı ifade edilerek, "Bulunan mozaiklerin muhafaza edilmesi mümkün olmadığından yapılması gereken işlemler, ilgili kurumlarla yazışılarak kararlaştırılmıştır. Şanlıurfa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü'nün kararıyla mozaiklerin kaldırılması ve müzeye taşınması uygun görülmüştür." denildi.

Bu mozaiklerle ilgili bilimsel çalışmalar yapılmış olduğu ifade edilen açıklamada, Adıyaman'ın da bağlı bulunduğu Gaziantep Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvar Bölge Müdürlüğü uzmanlarıyla beraber taşıma işlemlerinin gerçekleştirileceği kaydedildi.

Açıklamada, "Taşınacak olan mozaiklerin nem, ısı ve ışık gibi belirli koşulların sağlandığı bir ortamda koruma altına alınması zorunludur. Bu değerlerin başka bir müze ya da başka bir ile verilmesi kesinlikle söz konusu değildir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yatırım programına alınmış olan Adıyaman Arkeoloji ve Panorama Müzesi yapıldığında bu mozaikleri Adıyaman'da bu müzede sergilenecektir. Adıyamanlı hemşerilerimizin duyarlılığını takdir etmekle birlikte bazı haber sitelerinde ve sosyal medyada yer alan eksik bilgiye dayalı paylaşımlara itibar edilmemesi hususu, Kamuoyuna saygıyla duyurulur." ifadeleri kullanıldı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir